Trögt före för elbilar idag !

VW ID 4 finputsas i fabriken i Zwickau som stänger i tre veckor

2023-11-09, Automotive News Europe:

VW will pause EV output in Zwickau for an estimated three weeks

(VW stoppar produktionen av ebilar i Zwickau under c:a tre veckor)

Volkswagen Group pausar produktionen av ett antal elfordonsmodeller vid sin fabrik i Zwickau under uppskattningsvis tre veckor på grund av brist på elmotorer, meddelade företaget på torsdagen.

“Tillverkningen av e-drives på Volkswagen Group Components-anläggningen i Kassel är för närvarande endast möjlig i begränsad utsträckning”, säger en talesperson till Reuters.

På grund av denna begränsade kapacitet kommer Volkswagen att att stoppa produktionen av Audi Q4 E-tron, Audi Q4 Sportback E-tron samt VW ID4 och VW ID5 modellerna i Zwickau.

VW ID3 och Cupra Born-modellerna påverkas inte av flaskhalsarna i utbudet och kommer att produceras som planerat, tillade man.

+ – + – + – +

Polestar trims delivery forecast

(Polestar trimmar prognosen för leveranser)

Polestar förväntar sig nu leveranser på cirka 60 000 i år, en minskning från mellan 60.000 till 70.000.

Polestar trimmade sin leveransprognos för 2023 på onsdagen till den lägre delen av sin tidigare prognos och halverade sitt mål för bruttomarginal, mitt i rädsla för en avmattning i efterfrågan på elbilar och global ekonomisk osäkerhet.

Höga räntor för att dämpa envis inflation har hämmat efterfrågan, eftersom konsumenter som vill köpa elbilar får högre lånekostnader som till stor del uppväger prissänkningar från biltillverkarna för att stimulera efterfrågan.

Polestar, som verkar på 27 marknader globalt, sa i ett uttalande att de nu skulle leverera cirka 60.000 fordon i år, en minskning från mellan 60.000 till 70.000. De hade upprepat den prognosen så sent som förra månaden efter att ha sänkt målet i maj från den tidigare uppskattningen av 80.000.

Det USA-noterade företaget, grundat av Kinas Geely och Volvo Cars, sa också att det skulle uppnå en bruttomarginal på 2 procent 2023, en minskning från tidigare 4 procents prognos.

Även sedan pandemidrivna flaskhalsar i försörjningskedjan lättat, har Polestar brottats med en försenad produktionsstart och ökande konkurrens, särskilt från kinesiska aktörer, vilket tvingar företaget att skära ner antalet jobb för att begränsa kostnaderna.

Efter ytterligare lån från Volvo och Geely samt ansträngningar för att minska kostnader-na, behöver Polestar extern finansiering på cirka 1,3 miljarder dollar i skulder och eget ka-pital tills kassaflödet är jämnt 2025.

+ – + – + – +

2023-11-06, Samnytt:

Scanias storsatsning på ellastbilar en flopp

Scania har gjort en satsning i mångmiljardklassen på ellastbilar och ifall den misslyc-kas står bolagets framtid på spel. Nu visar det sig att färre än man väntat köper lastbilarna och företaget efterlyser politiska åtgärder.

Enligt Scanias vd Christian Levin har man många kunder som är intresserade av att köpa ellastbilar men det görs alltför få beställningar.

Nu anser Levin att politikerna borde göra mer för att få fler att välja eldrift framför fossila alternativ.

– Här behöver vi modiga politiska beslut som gör att fossila bränslen blir dyrare, att byta till elfordon blir billigare och att vi får elnät och laddinfrastruktur på plats. Sverige får gärna gå före och visa vägen, säger han till Ekot.

+ – + – + – +

Politiskt Korrekt kullerbytta

Det är märkligt at Scanias ledning efter Leif Östling så har missat kundernas intresse, att de efterlyser dyrare bränsle för åkarna.

Varför skall åkarna sedan köpa Scania ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Trögt före för elbilar idag !

  1. Rättelse avs 10/11 15:10

    Angav det tyska subventions-förslaget till ett belopp om 149 Mdr €. Det var fel och SKA vara kronor och inte euro.

  2. Tomas A

    Min uppfattning är att batteridrivna bilar är och kommer att vara en nischprodukt. Batterimetallerna räcker till denna “nisch”, för den blir inte särskilt stor. Det kommer att finnas metaller som är “sjyst framtagna” och det kommer att finnas metaller som är framtagna med sådana metoder som är olagliga i Sverige. Som eventuellt slutkund har man ingen koll

  3. @Karl Rrik R.
    Vars ska alla batterier komma ifrån? Det finns ju som bekant inte på långa vägar när råvaror så det räcker ens till en bråkdel av världens fordonspark.
    Sedan så hur garantera att råvarorna är sjysst framtagna?

  4. Tege.

    För en lastbil som passerar eller återvänder till startpunkten går det att ordna lösningar med snabba batteribyte. Sandvik tillverkar en lastmaskin för underjordsbruk som tar 18 ton i skopan. Batteripacken levererar upp till 600 kW. När batteriet närmar sig tomt (efter 3 timmar eller längre) kör operatören till en bytesstation. Batteribyte görs av operatören från hytten och det tar ca fem minuter.

    Ett liknande system skulle kunna fungera för t ex varubilar i stadstrafik. Knappast för bilar i linjetrafik, om man inte har ett tätt nät av bytesstationer där batterierna passar till alla lastbilsmärken och modeller.

  5. UWb

    Mycket bra där!

    Förutom risken för ett större krig under lång tid (störningar i världhandeln osv) så lutar jag åt en ny inflations-cykel a la 70-talet ( vi har just startat). El-marknaden kommer att bidra till detta genom att kraven på subventioner kommer att styra en stor del av politiken. Se på Tyskland där industrin nu kämpar för att överleva (149 mdr €) för att neocons till varje pris vill förstöra Ryssland och komma över dess tillgångar. Vi i Sverige är beroende av den tyska marknaden. Kommer dessutom FN/WEF att ta över mer makt riskerar vi att “våra politiker” hemma och i EU med säkerhet att slösa bort enorma summor av våra (framtida) pengar för att upprätthålla sina planer via PPPs. De kommer att misslyckas men till vilket pris?

    När har vi våra första nya kärnkraftverk igång i söder är frågan?

    Statlig styrning kan vara bra men bara om man respekterar marknadens förutsättningar och funktionssätt. Att klippa band och ta första spadtaget utan att förstå vad man håller på med har ofta varit en död-grävar-politik.
    Tyvärr är EU en stor bidragande orsak då våra politiker inte sällan varit rundnings-märken istället för att vara först på bollen och en realistisk spelplan. Subventionerna riskerar att bli en gigantisk återvändsgränd. Låt oss bromsa medan tid är! Eller ska vi behöva upprepa…..;

    https://www.dn.se/sverige/gunnar-strommer-vi-har-varit-aningslosa-som-land/

  6. Enligt Scania och Volvo kostar eldrivna lastbilar 2-3 gånger mer än dieseldrivna. Deras batterier väger 2,5-5 ton och minskar lastförmågan lika mycket.

    Inte konstigt att åkerier nobbar. Enorma subventioner behövs för att ändra sig.

    Fasta turer 5-10 mil per dag i stadstrafik kan möjligen fungera. Men även det blir dyrt.

    Apropå batteribyte: Batterierna väger 300-700 kg. Vilken logistik och infrastruktur klarar av att enkelt och smidigt hantera dem? Lager? Transport? Montering?

  7. Elbilar behöver stora subventioner för att folk i allmänhet ska vara intresserade och köpa elbil. Har Tesla ökat sin försäljning efter prissänkningen på vissa modeller?

  8. Problemet är att man, som vanligt, börjat sticka tröjan utan att ha köpt garnet först.

    För att till exempel ett åkeri ska köpa på sig dyra lastbilar, för ellastbilar är dyrare än “vanliga” lastbilar, måste de veta att det finns en fungerande laddinfrastruktur, d.v.s., de ska inte behöva vänta på att “tanka”.

    NIO har ju en bil med batteribyte, som jag ser det är detta en möjlig lösning. Lastbilar har ju en sådan uppbyggnad att det borde vara lätt och snabbt att byta batteripaket och då kan dessa laddas när elen är som billigast, vilket kan förbättra affärsmodellen.

    Sedan måste ju elsystemet kunna leverera el när det behövs också och här har ju Sverige tagit helt fel väg med att lägga ner fullt fungerande kärnkraftsreaktorer för att kunna installera icke-fungerande vindkraftverk och solkraftsparker.

    Men som den gamle Scaniachefen Henrik Henriksson säger, planeten brinner – konstigt, jag har inte sett detta här. Vad jag sett är att bostäder, vägar, hamnar, fabriker etc., byggs på olämpliga ställen utan att ta hänsyn till alla väderhändelser som inträffar och sedan blir det klagomål när det visat sig att det blir översvämningar, vindskador etc.

  9. Eldrivna bilar är kanske bra i städerna men inget för långresorna.

Comments are closed.