Ebba Buschs sanningar om elsystemet

Vattenfall

Turbinhallen i Ringhals 3 eller 4 vid revision

Varje reaktor matar en högtrycksturbin varefter ångan går till tre lågtrycksturbiner. Vattenfall har en föredömligt utförlig beskrivning av anläggningen. I mitten ser man två stora rörböjar för ångan till högtrycksturbinen med den stora tunga generatorn i grönt där bortom. Närmast till höger ser man en lågtrycksturbins stora skovelhjul, som är tunga med stor diameter, vilket ger stor “levande kraft” tillsammans med generatorn. De tar upp ojämnheter i belastningen, det som behövs för att hålla stabil frekvens.

Nedan bemöter Andersson/Kälvemark Miljöpartiets helt osakliga kritik av Ebba Buschs energipolitik i en artikel som gått i flera lokaltidningar, här en som är öppen på nätet:

”Ebba Buschs allvarligaste lögner i energidebatten”

Undertecknad av:

  • Linus Lakso (MP), energiingenjör och energipolitisk talesperson
  • Daniel Ekelund (MP), oppositionsråd, Karlskoga kommun
  • Linda Gunnarsson (MP), kommunfullmäktige, Laxå kommun
  • Pia Frohman (MP), regionpolitiskt talesperson
  • Camilla Hansén (MP), riksdagsledamot, Örebro län

+ – + – + – +

Ebba Buschs sanningar om elsystemet

Den gravt ovetenskapliga kritik som framfördes under rubriken “Ebba Buschs allvarligaste lögner i energidebatten” måste bemötas på tekniska grunder. Bortse från partipolitik.

Helt omedvetna om den kris landets  elförsörjning befinner sig i och att Miljöpartiet är de som bär det ett tungt ansvaret för det. Där kan vi tala om ideologisk övertygelse och önskedrömmar.

Utgå från att landets behov av el blir dubbelt mot idag. Industrins och trafikens elektrifie-ring kräver det.

Busch har rätt enligt fysikens lagar. Ett stabilt elsystem behöver stora tunga generatorer. Det kan inte  vindkraft erbjuda. Vattenkraften som reglerkraft är uppbokad i kraftbalansen redan idag. Kärnkraft är då det enda fossilfria alternativet. Fysikens lagar gör också att det behövs effektproduktion i både punkt A och punkt B för att överföringskapaciteten i ledningarna ska kunna utnyttjas fullt.

Sol- och vindkraft är bara billigt om man bortser från de enorma kostnaderna dessa kraftslag orsakar inom elöverföring.

Ett tydligt exempel är att överföringen av el från norr till söder minskat kraftigt på grund av nedläggningen av fyra reaktorer i södra Sverige. Kostnaderna för att balansera elnätet ökar nu snabbt på grund av ökad vindkraft och minskad förmåga till balansering i decimerad kärnkraft. För fem år sedan kostade balanseringstjänster cirka 1 miljard kronor. För två år sedan 6 miljarder och 10 miljarder passerades redan i maj. Pekar mot 20 miljarder per år. Det motsvarar cirka 70 öre per kWh el från vindkraften.

Tolv års balanskostnader räcker till tre nya kärnreaktorer. Skulle kunna ersätta hela vindkraften och minska balanskostnaderna till samma nivå som för fem år sedan.

Skribenterna inser att mer reglerkraft erfordras. Alternativen de räknar upp kan bara fungera för lagring kort  tid för att jämna ut effekttoppar. De skulle öka balanskostnaderna dramatiskt.

Man förvånas också över att oppositionen i Riksdagsdebatten fortsätter att hävda att vindkraft är billig samtidigt som rekonstruktion inför konkurs avhandlas i tingsrätten för Sveriges största vindkraftpark, Kinaägda Markbygden Ett.

85 procent av alla vindkraftbolag går med förlust? Inte ett enda ger aktieutdelning. De klarar inte marknadspriserna på el.

Politiskt gäller nu att elsystemet ska ses på systemnivå och alla kraftslag ska ha lika villkor.

Regeringen har gett klartecken till några fält för havsbaserad vindkraft. Exploatörerna ska stå för investeringarna inklusive kablar till fastlandet. De största tillverkarna har gjort oerhört stora garantiförluster på maskinernas hållbarhet till havs. Regeringen stoppar inte havsbaserad vindkraft. Bara att föra över enorma kostnader på abonnenterna och skattebetalarna.

Det rationella nu är att sätta högsta fart med att bygga ny kärnkraft. Kreditgarantier behövs framför allt för att eliminera den politiska risken, att plötsligt ska den stängas igen.

 (Not: Fakta stöds av professorerna Jan Blomgren, Magnus Henrekson och Christian Sandström.)

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Fria debattörer

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Ebba Buschs sanningar om elsystemet

  1. Ett stabilt elsystem behöver INTE stora tunga generatorer. Däremot behövs stora tunga svänghjul som ger momentankraft. De kan drivas av en elmotor och generator på samma axel och de kan fritt placeras i elnätet där de gör mest nytta. Sådana byggdes redan på 1960-talet för att förse tunga befästningar med avbrottsfri kraft den tid det tog för att starta den uthålligare reservkraften. Den som levererar väderberoende kraft kan på detta sätt primagöra sin annars sekunda kraft.

    Felet med elmarknaden idag är att sekunda kraft ges samma pris som prima kraft.

  2. Solceller och vindsnurror i stor skala i industriländer är varken rimligt eller billigt! Men visst, med subventioner har många stolleprojekt genomförts och det skapar ju arbetstillfällen! Politikerna vill inte hyra tomma fängelser i Litauen utan ska bygga ut svenska fängelser för 15.000 nya oftast importerade “kunder”…Men det skapas ju “jobb”! Alla stollar i regimen i Stockholm borde tvingas att se filmen “Ebberöds Bank”!

  3. uwb

    Det var lite riktig fakta som säkert är någorlunda rimliga. Tycker man bör hålla en någorlunda nivå på sina påståenden i detta forum.

    Sen vet vi alla att solkraft är kass i stor skala för elsystemet och rimligen inte bör subventioneras som den görs idag.

    Det viktiga är dock att man inte bygger stora parker som inte har energilagring på plats för att hantera intermittensen.

  4. Intressant! En nyhet fran Kanada som media tystat ner. Provinsledningen i Alberta
    har sagt att de inte foljer diktator Trudeaus federala order om elforsorjningen.
    Skall se vad som hander.

  5. Romina Pourmokhtaris statssekreterare Daniel Westlén är doktor i teknisk fysik och har förhoppningsvis bibringat både henne och Ebba Busch nyttiga insikter.

  6. Enligt en utredning gjord av SWECO ger 1 kW solpaneler 938 kWh per år och med en livslängd om 30 år och en degenerering om 0.2 % per år produceras 27 296 kWh.

    Hur mycket energi går åt för att bygga solpaneler på 1 kW? Det krävs 5 kvadratmeter för att få en effekt om 1 kW och enligt firman Alsema (i Holland) krävs 600 kWh för att producera en kvadratmeter –> 3 000 kWh för 1 kW solpanel. Det ger en energy return on investment på 27 296 / 3 000 = 9.1.

    Det vill säga nio gånger mer energi produceras jämfört med tillverkningen. Kärnkraftverk har 75 gånger som jämförelse.

  7. Göran
    Berätta hur verkningsgraden på solpaneler är negativ. Visa gärna med siffror

  8. I Sverige stängde man mentalsjukhusen 1980 och 1981 bildades Miljöpartiet! Man ser ett klart samband…Vad ska göras för att få inkompetenta politiker att lyssna på riktiga experter på elproduktion? Skojarna som håller på med vindsnurror är ju rena bedragarna som lurar infantila politiker som Busch och hela övriga gänget i riksdagen utom Widding.

  9. Sveriges Kärnkraft går nu på strax under 100%, efter F3:ans tillfälliga neddragning och är på väg mot sin max.effekt. Det stärker område 3:s möjlighet att importera el norrifrån. All den nuvarande kärnkraften går åt för denna balansakt. Inget finns inget kvar i reserv.
    För område 4:s del gäller att det oljeeldade Karlshamnsverket är i drift för att balansera den opålitliga vind- och solkraftens ”vilda härjningar” i elsystemet.
    Så vist behövs ny kärnkraft. Prior 1 måste vara att bygga ny i Barsebäck på 3 x 600 MW. El-ledningar etc. finns redan. Börja omgående med naturgaseldad sådan tills ny kärnkraft är klar.

  10. Från texten:’Kärnkraft är då det enda fossilfria alternativet’
    Inte alls; naturgasgenerad kraft är liksom petroleum dito fossilfri, likaså all kolkraft, som inte baseras på lignit. Naturgas och genom kompression petroleum återbildas i stora massor i havens jordskorpa via Fischer-Tropsch och Sabatier reaktioner, som ett resultat av tektoniska rörelser. Antracit och stenkol är grundämnesbildade i jordskorpan och finns i överflöd.
    Vind-och solkraft är fysikaliskt och kostnadsmässigt ineffektiva energislag, som dessutom släpper ut mer koldioxid i sin livscykel än ovanstående fossilfria alternativ, under stor oåterkallelig miljöförstörelse.
    Jan Blomgren har själv förordat stora gasturbiner och gaskraftverk som snabbast utbyggbara från beslut ca 3 år till färdigställande, enligt vad han sagt tidigare.

  11. Verkningsgraden på en solpanel i Sverige är i princip minus. Det går helt enkelt åt mer energi att producera solpanelen än vad solpanelen kommer att producera under sin livslängd. Är det hållbart? Är det miljövänligt?

    Hur kommer det sig att solpanelsägare inte kryper omkring på sina tak och borstar bort snön från solpanelerna? Är det kanske meningslöst.Ger solpanelerna så lite el på vintern att det inte är någon mening med att borta bort snön?Jag vet inte, men kanske någon vet.

  12. Jag blir bara så trött på dom här j…a miljöpartisterna. Ser dom inget och fattar dom inte hur det har blivit och varför! Nej, en tvångslobotomering av hela bunten skulle behövas. Vilka stollar 😝. Mats

  13. Jan de Nul, som är störst i branschen på fartyg som monterar vindkraftverk till havs, säger att storleken håller på att förstöra branschen – nya båtar klarar knappt av nuvarande turbinstorlekar och vissa pratar om 30 MW turbiner, då behövs nya båtar. För att vara ekonomiska måste båtarna arbeta i 15 år.
    https://www.rechargenews.com/wind/worlds-biggest-offshore-wind-vessel-already-struggling-to-keep-pace-with-turbines/2-1-1559691
    Om så mycket havsbaserad vind ska byggas de närmaste tio åren i Europa, kommer då Sverige att prioriteras om de väntar med att ta beslut, jag tror på ytterligare förseningar och kostnadsökningar vilket ökar kostnaderna för att producera el.

  14. Hela sol/vind byggnationen bygger på narrativet att “vi inte har tid längre” – för att koldioxidhalten stiger och därmed temperaturen. Då blir enda valet sol/vind, för kärnkraft “tar för lång tid”. Men det är inte sant om vi ser på Sverige – 2035 är måldatum för ny kärnkraft, hur ser det ut på vindkraftssidan?
    Ingen av vindkraftsparkerna till havs har tagit investeringsbeslut, detta tar de 2026 för att påverka valkampanjen – anslutningskostnaderna ska tas av staten igen. Ingen park (möjligtvis Krieger’s Flak) har sagt att el kommer innan 2030.
    Kostnaderna håller på att kollapsa branschen, EU tittar på ökade stöd och många länder i Esbjergöverenskommelsen + Norge har sagt att de kommer att bygga i vilket fall, cirka 15 GW per år (just nu cirka 3 GW per år).

  15. Mp och dess proselyter tävlar med islamisterna i att förstöra Sveriges och våra medborgares livsstil och levnadsstandard. Helldén som nytt språkrör är ju synnerligen meriterad i att fortsätt det förstörelseverk som han så grundligt lyckades med i Stockholm där en totalt inkompetent M-ledare inte lyfte ett finger för att hindra honom.
    Medborgare – rösta bort den mästersabotören!

Comments are closed.