Valvinnarna i Argentina och Nederländerna tror inte på någon klimatkris

Javier Milei, Argentina, och Geert Wilders, Nederländerna, vann stort

Den andra och avgörande omgången av presidentvalet i Argentina hölls den 19/11. Det vanns av ekonomiprofessorn Javier Milei med närmare 56 % av rösterna. Huruvida han kan få igenom sin radikala politik kan jag inte bedöma. På valmötena har han svängt en motor-såg över huvudet och förklarat att han tänker kapa bort stora delar av den offentliga förvaltningen.

Nederländerna höll parlamentsval den 22/11. Geert Wilders’ parti PVV, Partij voor de Vrijheid (partiet för frihet), skrällde med en fördubbling av antalet mandat till 37, nästan 25 % av parlamentets 150 platser och blev därmed största parti där. Det är dock osäkert huruvida han kan bilda regering eller ens ingå i en regering, eftersom flera av de andra partierna tagit starkt avstånd från PVV:s kritik av islam. Han är känd för att likställa våldsfixeringen i Koranen med den i Hitlers “Mein Kampf”. Då den senare är förbjuden i Nederländerna borde det även gälla den förra. Men det riktigaste vore att tillåta alla böcker anser han.

Avvisar talet om “klimatkris”

Gemensamt för de två är kritiken av hysterin med “klimatkris” och “klimatnödläge”. De hävdar att ingen klimatkris finns i sikte och att ingen politik krävs för att bemästra den.

Därmed borde frågan OM det finns någon klimatkris inte kunna undvikas längre. Med de stora valvinsterna i ryggen kommer de att kunna tala klartext om det fusk och den förlju-genhet som kännetecknar “klimatforskningen”. Det skall bli intressant att se vilka krumbukter svenska media tar till för att komma förbi det seriösa ifrågasättandet av fablerna om den kommande “klimatkrisen”, den som “vi ser här och nu” och som nu går “fortare än forskarna trott”.

Marknadsekonomins överlägsna förmåga att skapa värden

Milei konstaterar att Argentina var ett av världens rikaste länder för 100 år sedan, på 20-talet. Och det finns inget strukturellt hinder för att landet skall kunna nå dit igen. Landets naturresurser finns kvar och folkets utbildningsnivå är högre. Men 100 år av socialism har marinerat alla beslutsfattare och många väljare i en tro på fördelningspolitik, som kraschat ekonomin gång på gång. Nu råder en inflation på mer än 100 % om året.

Politikerna har varit så “socialistiska” att det inte spelat någon roll om väljarna röstat “höger” eller “vänster”. Alternativen har varit så lika varandra.

Milei förklarar att behovet av förändring är så stort och så prekärt, att små stegvisa juste-ringar inte är möjliga. Därför svingar han en motorsåg och förklarar att stora delar av den offentliga administrationen skall kapas bort, inklusive några ministerier.

Han hänvisar till marknadsekonomins överlägsna förmåga att skapa välstånd vilken bevisats gång på gång i länder som Japan, Sydkorea, Taiwan och Kina.

Den osynliga handen

Redan på 1700-talet myntade Adam Smith begreppet “den osynliga handen” som styr marknadsekonomins kapital just till de projekt, som kunde ge större produktivitet med ökade vinster. Samarbetet mellan oberoende, självständiga medborgare med olika expertkunskaper och priset som måttstock lockade kapitalet till produktiva satsningar. Dessa kunde erbjuda kunniga kunder bättre kvalitet och/eller billigare priser. Kundernas val avgör sedan vilka satsningar som blir kvar i konkurrensen.

De som satsat fel, förlorar sitt kapital och sorteras bort från marknaden ! De som blir kvar har visat omdöme och förståelse för kundernas behov och preferenser. Något som politiska regler och bestämmelser inte kan ge till byråkrater.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Valvinnarna i Argentina och Nederländerna tror inte på någon klimatkris

  1. Romina Pourmokhtaris statssekreterare Daniel Westlén är doktor i teknisk fysik och har förhoppningsvis bibringat både henne och Ebba Busch nyttiga insikter.

  2. Fortsättning på min kommentar:

    Argentinas besegrade president, Alberto Ángel Fernández är en argentinsk center-vänster (peronistisk) politiker. Han har jämte den ruttne Rutte i Nederländerna framhållits som ett politiskt föredöme av grundaren av Klaus Schwab, grundare av World Economic Forum, vilket är en stark indikation på att vi här har att göra med personer som vill oss illa. Förhoppningsvis kommer fler att vakna upp från sin klimatfanatism när de nu ser att vi har en ovanligt kall november och absolut inte håller på att brinna upp.

  3. Att Javier Milei, Argentina, och Geert Wilders, Nederländerna vann stort är ett ljus i en i övrigt mörk värld. Med stor ovilja har media rapporterat om det. Äntligen har några ledande politiker vågat tala sanning och utmana det rådande klimatnarrativet, vilket inte ses med blida ögon av våra klimathotstroende politiker och journalister. Vi kan inte förvänta oss annat än att dessa segerherrar utmålas som högerextremister, lögnare och fascister.
    Mark Rutte som tidigare ledde regeringen i Nederländerna föll på den extrema gröna politik han ville föra, med slaktande i stor skala av nötkreatur, som ansågs bidra med för stora klimatutsläpp, jämte minskade odlingsarealer för jordbruket av samma anledning, vilket är komplett idioti i ett land som är en stor livsmedelsproducent.
    Argentina har sedan många decennier plågats av skyhög inflation och hög skuldsättning, samtidigt som den politiska ledningen, varit ekonomiskt ansvarslösa och satsat hårt på att framstå som gröna förebilder.

  4. Rolf H

    Exakt! Elsa dansade ju in i riksdagen på just detta och skulle liberaler eller KD eller till och med C bara helt förkasta klimatretoriken så skulle de utan vidare klara riksdagsspärren med god marginal. Lägg sedan till hårda tag mot brottsligheten, bygga kärnkraft och lösa ut islamismen så blir det riktigt intressant. Politiker och media har beskrivit verkligheten på ett så huvudlöst ansvarslöst och lögnaktigt sätt (utan att vara fullt medvetna om det i flera fall) så länge att de inte kan backa till ett normalt normalläge. Det är så uppskruvat att SVT och SR, DN och SvD tror de föredrar en neutral världssyn, när den egentligen är extremistisk och verklighetsfrånvänd. Folk förstår mer än vad man tror.

  5. Brasilien ar ett annat land som sparkade en bra president Bolsonaro och fuskade tillbaka mutkolven Luna som setat i fangelse. Biden hjalpte Luna med fusket genom att visa hur man gor. Jag kan inte forsta att folk fortfarnade tror pa socialismen. Nastan som religios fanatism. 100 miljoner mordade manniskori de senaste 100 aren i dess namn.

  6. Annars är svenska politiker som andra svenskar. Tomt i kammaren efter kl. 11 på fredagar och omöjligt att få något gjort i övrigt enligt utsagor. Skäms de eller tycker de bara att deras jobb är som vilka andra?

  7. Tyvärr är det en slags lagbundenhet i länder som Sverige där kampen om väljarna ofta handlar om att köpa röster in i det sista inför valet (SAP-klassiker) istället för att förmedla att man står stadigt i ideologiska kärnfrågor och inte som skett här i landet att välfärden ska användas i politisk kohandel med väljarna. För övrigt har man sålt sig alldeles för billigt till EU-pamperiet.

    Men det är väl precis vad man kan förvänta sig av karriär-politiker ursprungna ur elevråden och parti-skolorna. Våra tv-sända politikerdebatter är precis så usligt låga att blodtrycket kräver kanalbyte av politiskt medvetna.

    När det gäller klimatfrågan minns jag den intressanta observationen att alla etablerade politiker var överens redan från dag 1. Så är det aldrig i andra viktiga frågor även om fakta är obestridliga! Så vad beroddd detta fenomen på tro? Det borde ju inte vara den omständighet att ämnet är komplicerat eftersom det tvärtom borde orsakat debatt? Nej man köpte “alarmen” med hull och hår! Och det måste ha sin grund i toppstyrning i partierna varvid dessa följt det påbud som kommit ovanifrån?

  8. Möjligtvis lite offtop.
    Har på Youtube snubblat över ett helt land som inte verkar tror på klimathotet.
    Sök på Bulldozer City och följ projektet, vad jag förstår, att fylla igen en hel sjö som är på sina håll 50 meter djup.
    Alternativt följ länken
    https://www.youtube.com/@Bulldozercity/videos

    Har ej hittat var det är i Cambodia, står säkert i någon av de hundratals videokommentarerna.
    Det jag avser mest är mängden fordon och mängden sten + sand som måste tas fram förmodligen inte använder fossilfritt bränsle. Kan ej heller se ett enda vindkraftverk på de översikter runt sjön.

    Någon som har en aning om var detta är och vad som byggas på platsen?

  9. Göran, exakt vad jag tänkte! Att Argentina kollapsat snabbare än Sverige är det geografiska läget, ganska liten industrisektor, osäkra elleveranser och att man i Argentina inte uppfunnit “bobubblor” som gör att folk i Sverige känner sig rika för att deras bostad värderas högre än lånen man har. Nu närmar sig väl bolåneskulderna 5000 miljarder kronor så frågan är hur “rikt” Sverige är jämfört med Argentina? SD hade, om man vågat stå upp bättre mot S-partiet och etablissemanget kanske haft ca 30% av rösterna.

  10. Jag lyssnade precis på Peder Bokenhielms (ordförande i Bränsleupproret) föreläsning på Nya Bok & Mediamässan. Han sade att priset på energi har blivit en klassfråga.

    Tänk att socialdemokraterna har varit med och skapat denna klassklyfta.

    Jag vill dock lägga till att det inte enbart är en klassfråga vad gäller priset utan en klassfråga vad gäller inomhustemperaturen. En del får leva med typ 12 grader inomhus medan andra kan ha 22 grader.

    Poängen i det hela är att det finns inte en enda politiker som bryr som detta. Om nuvarande regeringen hade den minsta uns för folket i Sverige, då hade spaden redan varit i jorden för ett nytt kärnkraftverk.

    Enligt Peder Bokenhielm skulle vart enda åkeri i Sverige bli utslaget inom några år om inte reduktionsplikten sänktes. Inte en enda politiker tycks ha kunskap om det eller, som vanligt, de bryr sig inte.

  11. Tänk om något svenskt parti kunde inse att ifrågasättande av klimathysterin skulle vara en röstvinnare. Även SD – istället för att stödja den lille lorten (beteckning definierad av Astrid Lindgren), Mats Person i dennes förtal av Elsa Widding.
    I den svenska Orwellska verkligheten är det icke-PK att hålla på kunskap o sunt förnuft. Jimmy, Uffe-Tuffe o L-lortarna, i hattefnattarnas parti tycks stoltsera med sin okunskap och driva hetspropaganda mot dem som kan något!

  12. “Politikerna har varit så “socialistiska” att det inte spelat någon roll om väljarna röstat “höger” eller “vänster”. Alternativen har varit så lika varandra. ”

    Exakt som i Sverige.

Comments are closed.