Satsning på bränsleceller !

Opel Vivaro-e Hydrogen är en skåpbil med bränsleceller från Stellantis

Stellantis är en sammanslagning av Fiat-Chrysler koncernen med Citroën-Peugot och har nu 14 olika bilmärken.

2023-12-05, ANE, Automotive News Europe:

Stellantis inaugurates Europe’s largest hydrogen fuel cell plant

(Stellantis inviger Europas största anläggning för väte bränsleceller)

Fabriken kommer att hjälpa Stellantis att utöka sitt sortiment av skåpbilar med bränsleceller från medelstora skåpbilar i Europa till stora skåpbilar, pickuper och tunga lastbilar.

Symbio, samriskföretaget för vätemobilitet mellan Stellantis, Forvia och Michelin, har invigt Europas största gigafabrik för vätebränsleceller i regionen Auvergne-Rhône-Alpes i Frankrike.

Sajten – känd som SymphonHy – kommer att kunna producera 50.000 bränslecellsystem per år till 2026, från sin nuvarande kapacitet på 16.000, enligt ett uttalande från Symbio i tisdags.

Bränsleceller använder den kemiska energin från väte eller andra bränslen för att produ-cera elektricitet. När det gäller väte är de enda biprodukterna el, vatten och värme.

Stellantis lanserade vätgasdrivna medelstora skåpbilar från Citroen, Opel/Vauxhall och Peugeot 2021 och siktar på att utöka sitt vätgasutbud till stora skåpbilar i Europa 2024 och i USA 2025, och potentiellt tunga lastbilar.

De europeiska skåpbilarna byggs på Opels fabrik i Rüsselsheim, Tyskland.

+ – + – + – +

Carlos Tavares CEO Stellantis

För två år sedan sade han, chefen för Stellantis:

Vi är många som tycker att: “Världen är galen”. Det lyssnar ingen i “etablissemanget” på .

Det gällde nog batteribilar, så kanske han föredrar elbilar med bränsleceller. Satsningen ovan kan tyda på det. Men han inser säkert att de blir möjliga endast med saftiga subventioner av gasen väte.

Men i en galen värld med galna politiker kommer kanske subventionerna att fortsätta tills bilarna behöver skrotas. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Satsning på bränsleceller !

  1. Claes Persson

    Håller helt med dig. Vätgas från el (vindkraftverk) är Ebberöds bank.

    Det går bra att göra vätgas från naturgas (steam reforming). Det som händer då är att koldioxiden går ut genom fabrikens skorsten – kvar blir vätgasen. Det man uppnår är att man flyttar koldioxidusläppen till vätgasfabriken istället för bilens avgasrör.

    Att de finns människor (i maktpostion) som förespråkar detta är obegripligt.

    Att Scanias VD börjar på H2GS är helt begripligt. Förmodligen är lönen rätt angenäm.

  2. https://www.dn.se/ekonomi/hallbara-fordon-huvudfokus-for-ny-scania-vd/
    Citat Scanias VD:
    “Energiförlusten av att först göra vätgas och sedan göra om vätgas till elenergi på fordonet är väldigt stora, vilket de inte är vid batteridrift, säger Christian Levin, och förklarar”:
    “Tittar man från elproduktionen fram till fordonets framdrift är det ungefär 75 procent som är användbar i ett elfordon men det är bara 25 procent som är användbart i ett vätgasfordon. Det är väl inte så många som vet det men så är det.”
    Detta säger han tros att hans kompis, Scanias tidigare vd Henrik Henriksson nu blir vd på vätgasbolaget H2 Green Steel

  3. Vätgas är mycket besvärlig att hantera. Den kryper genom de flesta material, även stål, och den måste lagras under högt tryck (annars blir energitätheten för låg).
    Vid energikonvertering el – vätgas – el genom spjälkning av vatten förloras rent teoretiskt 70 % av energin i förluster, i praktiken mer.
    Det återstår mycket forskning och utveckling innan vätgas blir ett alternativt drivmedel.

  4. Förtydligande: Carlos Tavares är mig veterligt den ende chefen för en stor bilgrupp med gedigna egna tekniska kunskaper.

  5. Detta är från Automotive News Europe, vars svenske korrespondent jag var i flera år. Carlos Tavares är mig veterligt ensam chef för str bilgrupp med egna tekniska kunskaper.

  6. Hur många vätgasmackar har Stellantis byggt och planerat att bygga? Utan tankmöjligheter är bränslecellen energilös och ointressant.
    Jämför med Tesla som byggde laddinfrastruktur så att bilarna kunde laddas.

Comments are closed.