Ön Pellworm utanför tyska Nordsjökusten skulle bli självförsörjande på “förnybar” el
Det stora elbolaget E.on var en av de ledande finansiärerna liksom för det liknande projektet Simris på Österlen.
Drömmen om den “rena, förnybara energin” utan fossil kraft har provats om och om igen, alltid med samma resultat: OMÖJLIGT !
Jag tar några avsnitt från EIKE:
2023-11-15, EIKE, Peter Panther:
Das Märchen von den energieautarken Inseln
(Sagan om de självförsörjande öarna)
El Hierro, La Gomera, Pellworm: Rapporter dyker hela tiden upp om öar som påstås kunna försörja sig enbart med förnybar energi. Men firandet är för tidigt.
Framgångsrapporterna har hittills alltid visat sig vara falska.
Kanarieön La Gomera skriver historia, rapporterade media i våras. Ön kommer nu att kunna försörja sig själv oberoende av externa energikällor. La Gomera har uppnått sitt mål om en “helt hållbar energiförsörjning” – tack vare driftsättningen av fem nya vindkraftsparker.
Budskapet påminner starkt om den nordfrisiska ön Pellworm. Där startade ett experiment för exakt tio år sedan. Exemplet med Pellworm, som omfattar bara 37 kvadratkilometer och har cirka 1 200 invånare, var tänkt att visa att en hel region kan försörja sig med el från vindkraft och solkraft.
Förutsättningarna verkade unikt gynnsamma. Redan 1983 byggdes en av de då största solcellsparkerna i Europa på Pellworm. Ett antal vindkraftverk tillkom också under 1990-talet. Ön är “idealiskt lämpad” för att drivas helt av förnybara energikällor, enligt en studie från Fraunhofer Institute.
Tio miljoner euro investerade i Pellworm
Faktum är att redan innan experimentet genererades ungefär tre gånger mer grön el på Pellworm än vad invånarna kunde konsumera. Men det fanns ingen elektricitet när vinden inte blåste och solen inte sken, så ön var regelbundet beroende av extern försörjning. Nu skulle man avstå från elen i de två undervattenskablar som förbinder Pellworm med fastlandet.
Närmare bestämt installerade energibolaget E.on flera stora batteriblock på Pellworm. Dessa var avsedda att lagra överskottsenergi och hålla den tillgänglig vid behov. Flera hushåll hade också utrustats med smarta mätare för att styra inköp av el och därmed möjliggöra ett “intelligent nätverk”.
Totalt investerade Tyskland nästan tio miljoner euro, c:a 100 miljoner kronor, för att göra det möjligt för “Smart Region Pellworm” att bli energioberoende. Det var imponerande 8.000 euro per invånare. Det hela finansierades med en tredjedel vardera av E.on, det fe-derala ekonomiministeriet och andra projektpartners.
“Blueprint för hela Tyskland”
Media var fulla av lovord. “Energiövergång i liten skala”, meddelade “Deutschlandfunk”. “En ö i Nordsjön kommer att bli självförsörjande med energi”, skrev “Wirtschaftswoche”. Och i “die Welt” talades det om en “blå-kopia, d.v.s. en ritning, för hela Tyskland, kanske till och med för hela världen”.
Men det fungerade inte. Energioberoendet missades. Tack vare de stora investeringarna kunde Pellworm nu täcka 97 procent av sin elförbrukning från förnybara källor. Men trots den enorma ansträngningen måste de återstående tre procenten ändå hämtas från fastlandet. En resultatrapport 2017 konstaterade att samma summa pengar skulle behöva investeras igen i Pellworms el-infrastruktur, för att faktiskt göra ön självförsörjande. Men det skulle ha varit katastrofalt oekonomiskt. Några år sedan försöket påbörjats demonterades batterierna liksom de smarta elmätarna.
Intresset sjönk och Pellworm försvann från rubrikerna. Vind- och solkraft producerar fortfarande mycket el idag – så mycket att effekten ofta måste sänkas, eftersom det inte finns tillräckliga behov. Men ön förlitar sig fortfarande på undervattenskablarna för att lamporna inte skall slockna under ogynnsamma väderförhållanden.
”Helt utsläppsfritt”
Det gick inte att försörja Pellworm enbart med förnybar energi – trots att ön är väldigt liten och ansträngningen var betydande. Men kanske beviset på att vind och sol kan säkra elförsörjningen kunde hittas på La Gomera, en Kanarieö.
Hur är det på La Gomera, där påstått fullständigt energioberoende tillkännagavs våren 2023? I somras var stora delar av ön utan ström i tre dagar. Som “Frankfurter Allgemeine Zeitung” skrev berodde avbrottet på en “brand i öns enda kraftverk.” Det som avsågs var inte de nya vindkraftsparkerna, utan det gamla dieselkraftverket El Palmar. Detta är tydligen fortfarande i drift. Trots alla undergångsprofetior: La Gomera förblir alltså beroende av fossil energi.
+ – + – + – +
by
EIKE har idag (31.12.2023) en artikel om El Hierro.
Betrakytar man hela året 2022 behövde man köra dieselgeneratorna 88% av tiden.
Om man skall se något positivt är det att allt vatten först måste avsaltas innan det går in i systemet. Då kan det användas till jordbruket och dricksvatten högre upp.
Så El Hierro har gått från typ 50-60 % diesel till 100 % diesel. Så nu är ni som bor på El Hierro socialbidragstagare hela högen, för det är väl fortfarande så att EU betalar mellanskillnaden mellan konsumentpriset på el på El Hierro och produktionskostnaden.
Tänk vad pengar de kunde sparat om de bara ringt till Elsa Widding eller någon annan som begriper något?
Om man har VPN och väljer Spanien kan man titta på strömförbrukningen i landet live. På El Hierro är det just nu 100% diesel som gäller.
Så brukar det ofta vara utom när det stormar lagom mycket.
https://demanda.ree.es/visiona/canarias/el_hierro5m/total