Figur 1. Tysklands utbyggnad av vindkraft på havet sedan 2016
Man kan möjligen ana att verkningsgraden minskat något sedan 2022, men den lägre effekten kan också bero på vädret.
Figur 2. Levererad effekt i procent av installerad märkeffekt
Den röda linjen visar trenden för medelvärdet. Trenden är tydligt minskande, vilket betyder att turbinernas verkningsgrad minskar med åren. Det är väl känt att vingarna utsätts för erosion, som stör aerodynamiken. Luften över havet innehåller ibland saltkristaller, som har vassa kanter med stor verkan på erosionen.
För att återställa rimlig verkningsgrad måste vingarna därför bytas efter 8 – 15 år, vilket givetvis minskar lönsamheten.
Detta problem och en rad andra har medverkat till ett tvärstopp för åtskilliga projekt med vindkraft på havet.
+ – + – + – +
by
Ett annat ‘tvärstopp’, förutom de längre konsekvenserna av minskande kapacitetstal över åren (det visste vi redan), för Tysklands havsbaserade vindfläktsutbyggnad har presenterats idag. Det rör leveransförseningar för nätutbyggnad till havs. Det berör 6 GW avseende vindfläktar i Nordsjön & Östersjön. Förseningarna uppges uppgå till minst två år. Det blir allt svårare för ‘Ampelregeringen’ att säkra elleveranser till företag och vanliga konsumenter; självförvållat och en konsekvens av att ha ersatt klokskap med ideologi.
Luften innehåller även vatten, som över tid har slipande egenskaper …
Detta får en att fundera på hur det står till med de konstruktionskunskaper som Vattenfall nyttjar. De försöker sig på “vattensmörjning” i vattenkraftverk. Jag önskar dem lycka till …
@Ivar Andersson
Observera att grafen gäller VKV på havet. Där är nog vindlägena tämligen likartade.
Med fler vindkraftverk blir vindlägena sämre vilket kan vara en förklaring till att medeleffekten dalar med åren när fler vindkraftverk byggs.
Det kom bättre teknik att mala mjöl.
Samma med vindkraften. Kärnkraft är bättre teknik. Fast i det fallet valde man att gå åt andra hållet.
Ja, argumenten hopar sig för det dåliga med väderkraft. Varför avvecklades annars väderkvarnarna – trots att mjölet kunde lagras!