Fortsatt tysk idioti om elen

Figur 1. Väder-elens nyckfullhet demonstrerad av verkligheten

  • De färgade fälten visar skillnaden mellan prognosticerad effekt en dag i förväg och den verkligen levererade, vänster skala.
  • Den svarta linjen visar elbörsens spotpris, höger skala. Det svänger mellan + 120 €/MWh och – 70 €/MWh.

De nedåtriktade fälten visar överskotts-el, som stör marknaden så mycket att priset blir negativt den 13/6. Schweiz har blockerat import av sådan el, för att värna lönsamheten hos dess el-producenter.

Pedagogiska grafer

Rolf Schuster är outtröttlig i ansträngningarna att få de “Gröna” politikerna, som nu sitter i den federala regeringen, att förstå hur vettlösa följder deras politik har fått och hur de kan bli ännu värre. Han presenterar data i grafer på olika sätt i hopp om att något av dem skall passa den uppfattningsförmåga dessa politiker kan ha.

Figur 1 visar dels hur omöjligt det är att en dag i förväg prognosticera väderkraftens effekt och dels vilka våldsamma svängningar i elpriset det resulterar i. Han föreslår att pågående utbyggnad av sol- och vindkraft omedelbart stoppas.

Figur 2. Antalet timmar med negativa el-priser sedan 2010

År 2024 ser ut att kunna bli ett nytt rekordår. De “Gröna” politikerna tycks inte förstå vilken katastrof de negativa priserna bygger upp till. Dessa drabbar inte bara de som orsakar dem, sol-och vindkraft, utan även de kraftslag som landet inte kan klara sig utan de tider då sol och vind sviker: De “planerbara” kraftslagen, kol-, gas- och kärnkraft.

Sol- och vindkraft fungerar som parasiter på elmarknaden. Alla deras intäkter minskar intäkterna för den planerbara kraften. Denna får sälja sin el färre timmar på året. Kapital-kostnaderna måste då täckas av färre produktionstimmar. De måste höja priserna de timmar de måste leverera. Slutresultatet blir att kunderna får betala mycket mera.

Redan från början

Det kunde ju en idiot begripa redan från början: Ett system med investeringar i TVÅ parallella system, vardera med full kapacitet måste bli dyrare. Och vindkraften behöver tredubbel märkeffekt samt kablar, som genomsnittligt utnyttjas till en tredjedel.

Vettlös ekonomi !

+ – + – + – +’

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Fortsatt tysk idioti om elen

  1. Finns nog inga ekonomiska eller fysikaliska fakta som får klimatalarmisterna att ge upp eftersom indoktrineringen ligger så djupt särskilt hos den yngre generationen. En parallell kan dras till hur Tyskland på 1930-talet indoktrinerade de unga till fullständiga fanatiker som inte gav upp ens vid det bittra slutet och samma tendenser ser vi hos dagen unga klimataktivister som vägrar lyssna på argument mot det de lärt sig av lögnmedia och korrupta “forskare”.

  2. Roligt detta med att tillväxt inte kan fortsätta enligt miljömupparna och klimatkrisbluffarna. Hur kommer det sig då att de förordar att vi ska tillverka tre gånger så mycket? I stället för en generator tillverkar vi tre. I stället för en elkabel, gräver vi ner tre, osv.

    Sedan detta med cirkulär ekonomi. Det är också ett sätt att slösa med resurser genom att tillverka mer än vi behöver medan miljömuppar och klimatkrisbluffare tror att det blir mindre.

    Ska vi snacka om hållbara aktiviteter, så har vi otroligt massa onödiga jobb inom stat och kommun, som utnyttjar resurser helt i onödan.

  3. Bra artikel, men du slår in öppna dörrar.
    De människor som du försöker övertyga eller kanske få att inse, är inte intresserade i att förstå.
    Det sitter i pannloben och är i princip omöjligt att ändra på.
    Dessa människor kan vara ‘bildade’ i allsköns kunskaper men det påverkar inte deras starka övertygelse som i princip är omöjlig att ändra på.
    Ta PW till exempel här på forumet.

Comments are closed.