Ryska skörden frostskadad

1,5 miljoner hektar frostskadad spannmål i Ryssland, SR

2024-06-01, Lantbruksnytt, Anders Niléhn:

Ryssland övergår till nödberedskap för spannmål efter det att analyser visat att hela 1,5 miljoner hektar spannmålsgrödor i landet är allvarligt skadat av frosten. Landet har drabbats av de allvarligaste frostskadorna på spannmålsarealer på 100 år.

Det rapporterar den danska analysbyrån AgroMarkets. Det innebär att årets skörd av spannmål blir cirka 18 miljoner ton mindre än tidigare beräknat.

+ – + – + – +

Den globala uppvärmningen ?

Har svenska “Public Service”, SR och SVT, rapporterat att det förekommit besvärande köldknäppar i år ? Värst på 100 år ! ! Man skall kanske fråga sig hur säker den uppgiften är. Men den danska byrån har säkert kollat så bra man kan väster om ridån.

Om skörden i det stora Ryssland minskat med 15 %, lär det leda till svält i flera länder. Är det ingen nyhet ?

+ – + + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Ryska skörden frostskadad

  1. PW små notiser i MSM-fulmedia om kylans negativa effekter drunknar fullständigt i klimatalarmismen det vet du också om! Varje dag på regimmedias TV-kanaler påminns vi om det är är “extremhetta” någonstans i Europa eller världen trots att det oftast är helt normala sommartemperaturer i dem regionerna. Om kylan och den kalla vintern på södra halvklotet hör vi däremot inte ett knäpp i MSM för det passar inte propagandan!

  2. Noterar rapporter om rysk kyla i januari och december 2023, så idén om att vanliga media skulle censurera information om kyla håller inte. De sköter sitt arbete bättre än vad somliga tycks tro.

  3. @Thomas P.
    Då vet vi det: om en stor olycka inte genast slår igenom i priset på en vara, då har olyckan inte inträffat och vi kan bortse ifrån den …

  4. Bryr sig alarmister över huvud taget om mänsklighetens försörjning?

  5. I USA riskerar just nu bönder i Idaho att gå under pga myndighetsbeslut ( vattenbrist). Om Ryssland får lagerunderskott drabbas sannolikt fattigare länder vilka utgör mottagare. Det kan alltså ske utan att världsmarknadspriset nödvändigtvis påverkas!

    Missväxt är annars mer kopplat till kallare klimat. Inte varmare förutsett att det inte leder till torka. Torka generellt vanligare vid kallt klimat!

  6. Thomas P

    Marknaden är mycket bättre på att analysera skeenden än du tror. Vad ligger bakom prisuppgången under våren? Frost-skador i Ryssland t.ex? Om och när omfattningen (skadorna) “blir känd” för allmänheten eller skadorna mindre än befarat (diskonterade) agerar inte sällan marknaden genom “selling the news”. Det finns EN fysisk marknad för leverans idag och en ANNAN för pappers-handel, dvs för framtida händelser (terminer). Utgångspunkten här (t.ex CBOT) måste vara en analys av en längre tids prisnedgång efter en längre tids uppgång till 2022 och dess orsaker.

    USA är tillsammans med Ryssland (och Ukraina), Kina och Indien de största producenterna. Terminspriserna som vi oftast ser rör det närmaste kvartalet. Världens lagerhållning tillsammans med uppskattat utbud- och efterfrågan i närtid (upp till en säsong) styr priset. Just nu ligger också förväntningar om sämre tider i priset samtidigt som producenternas prissäkran för kommande skördar påverkar terminspriser vid sidan av geopolitiska komplikationer mellan öst och väst. USA har såvitt jag vet ett ständigt exportöverskott som behöver avsättas. Detsamma gäller normalt Ryssland och Ukraina. Det lokala priset kan skilja i vissa länder som betr t.ex Ukraina som får tillgång till EU-marknader (hotet mot t.ex polskt jordbruk).

  7. # Thomas P

    Det är inte så att priserna stiger på en gång för att skördarna slår fel i en region. Spannmålsmarknaden är komplex och påverkas av en rad olika faktorer, vilket gör det svårt att exakt förutsäga när och ens om den ryska krisen kommer att påverka priserna. Den fulla effekten på priserna tar tid att se beroende på faktorer som t.ex skördarnas omfattning i andra regioner, lagernivåer och globala handelsflöden. Den ryska spannmålskrisen kommer sannolikt att leda till högre spannmålspriser på global nivå. Men vi får alltså vänta och se hur det blir.

  8. Undrar om forumets politiska kommissarier ens begriper vilka nyttiga idioterna de egentligen är och deras ”sannolikt oavlönade” roll i indoktrineringen.

  9. Thomas P

    Intressant! Vetepriset är på samma nivå nu som 2005, trots att planeten håller på att brinna upp och haven kokar. Skördarna verkar öka i takt med behoven. Märkligt.

  10. Det var intressanta nyheter frostskadad spannmål i Ryssland, som Lantbruksnytt presenterade. På Svt och TV4 är det knäpptyst om det. De fortsätter som vanligt med att fokusera på var det är varmast, skyller det på klimatförändringarna och försöker inbilla oss att vi går mot en apokalyptisk upphettning. Värmeböljan över Grekland och antalet döda bland pilgrimer i Arabien, slås upp stort, trots att hetta inte är ovanligt där så här års och att det årligen dör hundratals vid dessa pilgrimsfärder. Samtidigt förtigs det kalla vädret över västra Europa. I Paris väntas 16 grader och regn idag. På TV4 visades att Lissabon och Bordeaux hade 17 grader, vilket är ovanligt kallt för årstiden. Jag får glädja mig åt att vi idag ska få perfekta 22 grader här i Skåne. I Storlien väntas dock bara 8 grader och regn, så de känner inte av av extremhettan, men media kommer nog också att skylla det på klimatförändringarna.

    Slutligen tror jag att globallistligan ser det som positivt att skördarna slår fel i Ryssland och orsakar svält, då de vill åstadkomma en befolkningsminskning på 90% på Jorden och då är svält ett bra verktyg.

    Glad midsommar!

  11. Jaha, där kom den! Thomas P anser tydligen att allt är lugnt då? Nu är det ju så att det är först när effekterna av den minskade skörden börjar slå i genom i höst som priserna ökar markant! Men för svensken är det bara att gå till ICA och shoppa mat även om den blir dyrare, värre blir det för folk i Afrika som får svälta, men sådana petitesser är inget som klimatalarmister engagerar sig i! I klimatalarmisternas värld är det fåtal som dör av värme en stor sak som blåses upp men folk som dör av svält p g a kallare klimat är inget att bry sig om!

  12. Det har varit en kall vår och försommar även i Nordamerika liksom i Ryssland och dessa områden står för den mesta av spannmålsproduktionen i världen. Som sagt, väldigt tyst i media och det här kan sluta riktigt illa då dessutom jordbrukare i USA ska hindras från att pumpa upp grundvatten vilket kommer att minska skördarna ännu mer. Spannmålskrisen på 1930-talet kan alltså upprepas om klimatet fortsätter att bli kallare! Det du, PW är riktiga problem att lösa och inte påhittade som CO2 och “extremvärme”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *