Pausar biobränsle till flyg !

Takning av flyg med biobränsle, flyg24

2024-07-02, DI, Dagens Industri:

Shell gör som BP: Pausar biobränslesatsning

Det brittiska energibolaget Shell följer i spåren av sektorkollegan BP och pausar nu bygget av en stor biobränsleanläggning till följd av svaga marknadsförhållanden, framgår av ett pressmeddelande.

Anläggningen är under byggnation i Rotterdam, Nederländerna, för att bedöma projektets framtida potential i ljuset av de försvagade marknadsutsikterna.

Så sent som i förra veckan meddelade BP att två projekt för tillverkning av biobränslen, det ena i Tyskland och det andra i USA, sätts på paus.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Pausar biobränsle till flyg !

  1. Karl Erik R

    Jag är medveten om att de stora flygplanen inte har kolvmotorer, men de mindre har det. Sedan kan man undra hur biobränslet påverkar jetmotorerna, kanske blir det avlagringar som stör driften och leder till ökat servicebehov. Dessutom påverkas nog såväl bränsleekonomi som prestanda negativt. Man får inte glömma att motorerna är konstruerade för att köra på ett visst bränsle. Det gäller oavsett om det är en kolvmotor eller en jetmotor.

  2. Christian H

    Den stora skillnaden är väl att alla större kommersiella flygplan har jetmotorer och inte kolvmotorer. Helt olika teknik i motorerna.

    Min gissning är att det finns några andra skäl utöver möjligen också driftsäkerheten.

  3. Att Shell och BP pausar biobränslesatsningen till flyg är ett klokt beslut, sannolikt fattat med hänsyn till flygsäkerheten. Varje bilmekaniker vet att inblandningen av diverse biodrivmedel i bensinen har lett till driftstörningar, med tända motorlampor som följd och följande verkstadsbesök. Rekommendationen brukar ofta vara att köra på 98 oktan och inte 95, då inblandningen av biodrivmedel är lägre i det 98 oktaniga bränslet. Vi har två bilar i hushållet. Den ena fungerar perfekt på 95 oktan, medan jag nödgas köra den andra på 98 oktan för att slippa att motorlampan tänds efter 10 – 15 mil.

    Jag vet att flygplan brukar köras på flygfotogen och inte bensin, men riskerna med att blanda ut bränslet med biodrivmedel borde vara ungefär densamma. Konsekvenserna av driftsstörningar i luften kan dock bli betydligt värre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *