Stöd till “bio-CCS”: 36 mia !

Ännu mera av våra skattepengar kommer att flyga iväg i sjön

2024-07-02, Regeringskansliet, Pressmeddelande:

EU-kommissionen godkänner svenskt statsstöd till biogen koldioxidlagring (bio-CCS)

Några utdrag:

  • Europeiska kommissionen har idag lämnat besked om att de godkänner ett stöd för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid, så kallad bio-CCS. Beslutet är ett viktigt led i att nå Sveriges klimatmål till 2045 och EU:s mål om klimatneutralitet till 2050 samtidigt som det möjliggör för Sverige att bli en ledande nation på området.
  • Senast år 2045 ska Sverige ha nettonollutsläpp av växthusgaser och därefter uppnå negativa utsläpp.
  • En viktig sådan åtgärd är infångning, avskiljning och lagring av koldioxid från förnybara källor (bio-CCS).
  • Regeringen kan nu färdigställa och fatta de beslut som krävs för att den omvända auktionen ska kunna öppnas. Därmed kommer 36 miljarder kronor att kunna fördelas mellan åren 2026 och 2046 med syfte att skapa negativa utsläpp.
  • Stödet kommer att fördelas genom omvänd auktion. Det eller de företag som kan erbjuda tjänsten att avskilja, transportera och geologiskt lagra koldioxid från förnybara källor och samtidigt har lägst behov av stöd per lagrad ton koldioxid vinner auktionen.
  • Stödet kommer betalas ut under 15 år och Energimyndigheten är utsedd till vara auktionsförrättare. 

+ – + – + – +

Men Lugn, bara lugn !

Vanvettet kommer att avslöjas långt innan dessa pengar gått åt. Men några miljarder gäller det nog.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Stöd till “bio-CCS”: 36 mia !

  1. Uppdaterar med ännu en länk för att läsa om skogens koldioxidupptag om 186 miljoner ton, utsläppen 53 miljoner dito, varav skogsbruket självt svarar för 1 miljon ton;
    sodra.com/sv/se
    Gå till meny i vänsta hörnet, tryck och scrolla ner
    Skriv i sökfunktionen: ‘Ökad skogstillväxt:Stor klimatnytta från svenskt skogsbruk’
    Artikeln är intressant. Den publicerades redan 19/9 2019.

    Genom mina kommentarer hoppas jag att alla läsare av Klimatsans förstått hur vi blivit förda bakom ljuset av den statliga klimatpolitikens yttringar.

  2. Sorry, litet räknefel.

    Vi hamnar(nedan) på minus 55 milj ton CO2 (inte -35) vilket då blir ca 3 ggr större upptag av skogen totalt per år än motsvarande utsläpp. Den siffra som alltså GÅ nämnde i sitt inlägg nedan (100-110 netto) enl Skogsforsk.

  3. Tack Göran Åkesson för länken t Skogsforsk.

    Fattar jag det rätt så utgör de 180 milj ton CO2 ett marginal-resonemang avseende bindning/upptag i skogstillväxten under 1 år. Under samma tid släpps 90 milj ton ut inkl utländsk konsumtion här. Samtidigt avverkas av bruttobeståndet motsv 145 milj ton CO2.
    Då ligger vi netto back 35 milj ton före beräkningen av upptaget hos nettobeståndet som enligt författaren skulle ge ett nettoupptag hos skogen på årligen 100-110 milj ton CO2. När ska msm berätta sanningen och när ska politikerna fatta vad de håller på med? Kapitalförstöring av gigantiska mått. Inte undra på att västvärldens ekonomiska cykel av framgång nu är på väg att avslutas på ett katastrofalt sätt. Särskilt då för skattebetalare och låginkomstgrupper och fattigpensionärer osv.

  4. Kompletterar mina kommentarer kring att svenska skogen upptar 180 miljoner ton koldioxid årligen:
    Läs skogforsk.se/kunskapsbanken; sök därunder på ‘Ska skogen sparas eller huggas ner för klimatet?’. Artikeln är upplysande. Den presenterades redan 14/7 2022.

  5. Skrämmande ovetenskapligt trams. Det verkar inte finnas några politiker (eller journalister), som hört talas om Henrys lag. Haven binder mångdubbelt mer koldioxid än de 420 ppm som finns i luften. Temperaturberoende jämvikt råder. Att jaga koldioxid i luften är meningslöst och dessutom mycket dyrt.

  6. #TorbjörnR
    Informationen finns i en rapport från Skogforsk, som också diskuterar hur viktig skogen är för Sveriges klimatstrategi. Södra har stått för en artikel i nyhetsflödet, där dessa uppgifter ingår. Således binder den svenska skogen mer än 3 ggr de svenska koldioxidutsläppen.
    Sök vidare på sodra.com; rapportens namn: ‘För en bra livsmiljö idag och imorgon’

  7. TorbjörnR, jag trodde också att CO2-utsläppen och skogens upptagningsförmåga i stort balanserade våra utsläpp? Men i vilket fall som helst är regimens sätt att räkna rena bedrägeriet mot svenska folket som dessutom låter sig luras av MSM utan att ta reda på fakta. Men visst, svenskarna är ju det “sovande folket” så på oss kan EU lura på vad som helst!

  8. Göran Åkesson
    Har försökt hitta din uppgift om 186 Mton co2 upptag av skogen. Den är ju mycket högre än det nettouttag om ca 42 Mton som Naturvårdsverket uppger. Har du en länk till uppgiften för den är ju högintressant?

  9. Som ‘alla vet’, läsande Klimatsans, har Sverige redan ‘negativa utsläpp’. Skogsstyrelsen har beräknat att den svenska skogens koldioxidupptag årligen är 186 miljoner ton medan samhällets totala utsläpp uppgår till 53 miljoner dito. EU ’tillåter’ att Sverige (och såklart andra skogrika EU-länder) får tillgoräkna sig skogens effekt i sin nettoberäkning. Regeringen har beslutat att inte göra detta, eftersom ambitionen är att vara ‘bäst i klassen’ i att kuva samhällets koldioxidutsläpp, kosta vad det kosta vill! Detta följer linjärt med Löfvén & Romson-löftet vid undertecknandet av Agenda 2030 år 2015, nämligen att Sverige skulle bli ‘projektland’ för denna agendas rätta fullgörande. Regeringarna i Finland och Norge agerar på samma sätt (en offentligt icke-meddelad överenskommelse?) med ‘huvudena djupt begravda i sanden’.

    Det aktuella bio-CCS tramset är ett led i detta spektakel, vilket kommer att kosta skattebetalarna stora pengar. De kunde istället användas till beredskapsåtgärder för att på bästa sätt kunna möta effekter av allestädes alltid pågående förändringar och resultat av varierande temperatur- och väderuttryck. Beredskapsåtgärder vore kloka inför ett tänkbart framtida sämre/kallare klimat.

  10. Hjälp är det ingen som kan försöka få regeringen att förstå vad som pågar eller snarare inte pågår:Allt är normalt t.o.m.nästan onormalt normalt alltså kallare än normalt som det brukar vara sisådär vart 200ade år

  11. saharEn enkel åtgärd
    Ta och odla ekologisk skog i hela Sahara med det snarare!
    Salve
    Stig M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *