Northvolts årsredovisning

Northvolts anläggning i Skellefteå upptar 120 hektar

2024-07-04, SvD, SVENSKA DAGBLADET, Ledare, Peter Wennblad:

Det skramlar tomt i Northvolts tunna

Några utdrag:

I batteritillverkaren Northvolts nyutkomna årsredovisning för 2023 nämns ordet ”lönsamhet” vid tre tillfällen. ”Hållbarhet” förekommer däremot 314 gånger.

Det är nog snarare hållbarhetsbegreppets tomma tunna som skramlar högre än någonsin.

Under tredje kvartalet 2023 tillverkade de drygt 2 000 anställda på företagets megafabrik utanför Skellefteå bara batterier till motsvarande 162 elbilar.

Förlusten utslaget per batteripack var hisnande 31 miljoner kronor.

Bolagsledningen och ägarna har låtit sig vägledas av samma frälsningslära som många andra ”det måste gå”-företag som utnämnt sig till omställningens pionjärer, där krassa realiteter som tid, resurser och marknadens efterfrågan förutsätts inordna sig i den klimatpolitiska missionen.

Tidningen Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson beskrev på tisdagen Northvolts rapportpublikation som en ”så kallad årsredovisning”, eftersom den saknar revisionsberättelse och därmed ett intyg på att till exempel fabriken i Skellefteå är bokfört till ett rättvisande värde.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Northvolts årsredovisning

  1. Konsten att berika sig på skapade pengar:
    1. Bilda ett bolag med önsketänkt produkt och mål.
    2. Prata upp dess värde och dra in miljarder i stöd.
    3. Sätt det på börsen, prata upp värdet än mer och dra in än mer pengar.
    4. Sälj det egna innehavet för en bra slant.
    5. Se bolaget kollapsa med bristande intäkter och stora förluster för allmänhet och institutionella ägare.

    Just detta händer och tillämpas i stor skala, beskrivet av bl. a. energiprofessorn Jan Blomgren och ekonomen Christian Sandström. . Ekonomen Megnus Henrekson kallar det “bidragsfiske”.

    Att det ohämmat kan fortgå beror främst på önsketänkande politikers och medias okunnighet.

  2. tompas11, batterier på rätt ställe är givetvis att föredra och batterier kommer alltid att finnas problemet är politiker som vill pådyvla folket elbilar som inte håller måttet. Elbilar har sin nisch i stora städer i varma länder som pendlingsfordon och är inget för oss i Sverige eller de flesta länder med kallt klimat och långa avstånd. Men det tar tid för korkade politiker och klimatalarmister att förstå ens de enklaste samband!

  3. Batterier är en återvändsgränd, har man inte fattat det så har man en lång väg att gå.

  4. Läste att Geely jobbar på en helt ny typ av batterier som ska vara betydligt säkrare och mer långlivade än dagens batterier. Vi får väl se om det finns någon substans i deras påståenden eller om det bara är en tidningsanka? Vad jag förstått så har NV inte mycket till egen utveckling av batteritekniken utan man förlitar sig på andras teknik? Rätta mig om jag har fel! För ska man överleva så krävs nog även ordentliga resurser inom utveckling av nya batterier och inte bara kopiera andras.

  5. Peter

    Det här med skattebetalarnas insatser är bara början om FN/WHO tillsammans med WEF får sin vilja igenom. PPP, public private partnership är på väg att etableras i allt större skala (WEF) som ett sätt för medlemmarna i WEF att tömma fickorna och skuldsätta skattebetalarna i det ena projektet efter det andra. Byråkraterna i FN och NGOs får sin del av kakan via allt större byråkrati finansierad från EU.

  6. NVs privata ägare kommer att försvinna illa kvickt när bidragskranen dras åt.
    Peter Carlsson själv tog ut 200m lite snyggt när han märkte att risken ökade. Smart att säkra sin ekonomi for life så att säga med bidragspengar.
    MIX kommer börja minska sitt innehav för att som det brukar heta göra plats för andra investeringar. De nya pengarna som kanske kommer in kommer komma från de lättlurade pensionsfonderna och bankgarantier för nya lån från internationella organ finansierade av EU(skattebetalare) och EU länder(skattebetalare).
    Vad händer när batteriteknologin ändras och Skellefteås fabrik inte är i ‘ropet’ längre?
    Hur mycket kommer detta att kosta?
    Vem kommer att få betala i slutändan?

  7. Fega revisorer (?) som inte tar ansvar och skriver en korrekt revisionsberättelse där de tvingas “skriva som det är”! Antagligen uppfyller inte NV ännu formkraven på Årsredovisningshandlingen (som ska upprättas senast 30/6 (bokslut 31/12).

    Revisorerna borde kommentera orsaken till aktieägare m.fl i refererade rapportpublikation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *