Insekterna har försvunnit !

Förr fanns det så mycket flygande insekter, flugor, att man hängde klibbiga remsor, “flugfångare” i många rum, fyndiq

Flygande insekter dras till ljus. För några år sedan kunde vi inte ha tänt inomhus, när det var mörkt ute och vi öppnade en ytterdörr. Det kom in en mängd malar, flugor och mygg. Häromkvällen märkte jag att så är det inte längre. Det finns nästan inga flygande insekter numera.

Jag minns att Stefan Sauk för flera år sedan beskrev hur få flygfän det är som numera fastnar på vindrutan, när han kör bil. Han tror att insekterna istället har fastnat på vindkraft-verkens vingar. Vi vet förstås att stora mängder fastnar där, men jag tror att jordbrukets användning av insekticider också har stor inverkan.

Här i Skåne besprutas stora arealer mot rapsbaggen. Det lär ta död på även andra insekter. Häromsistens larmade forskare i Lund på TV om minskade bestånd av humlor, som ju är viktiga pollinerare för många växtarter, bl.a. olika slag av spannmål.

Här ser jag ett verkligt miljöproblem, som politiken måste ta tag i, istället för den meningslösa och otroligt dyra jakten på koldioxid.

Men myror har vi gott om under all stenläggning och även ute i gräsmattan.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

25 thoughts on “Insekterna har försvunnit !

  1. Det spelar i praktiken ingen roll huruvida vindrutan sluttar mer eller mindre då antalet insekter minskat kraftigt medför detta förstås att antalet insekter som hamnar på vindrutan är försvinnande få. Jag har ju ett bra jämförelseobjekt med min 36 år gamla Volvo som inte har en särdeles sluttande vindruta och trots detta ytterst få insekter på rutan. Detsamma gäller då jag kör motorcykel.

  2. Aerodynamik som orsak förklarar nog inte utvecklingen med färre insekter på bilen.
    Registreringsskylten sitter fortfarande vinkelrät mot (fart-)vinden. På 90-talet började jag se en tydlig förändring med en allt renare reg skylt. Nu saknar jag egen bil (långfärder) sedan 25 år så utvecklingen på senare tid låter jag vara osagd.

  3. Jag finner det mycket märkligt att förbättrad aerodynamik hos bilar skulle medföra att det fastar mer insekter på vindrutan. Jag menar att det bör vara tvärt om. En bättre aerodynamik medför att luften snabbare tar sig förbi karossen, dessutom med betydligt mindre turbulens, och då kan vinden lätt ta med sig insekter och annat som annars skulle fastna på vindrutan. Min erfarenhet är också att det nu hamnar färre insekter på vindrutan och det menar jag, till stor del, beror på att vindrutan sluttar betydligt mer på nya bilar än gamla.

    Sedan vill jag på intet vis förringa den inverkan som de många och allt större vindkraftsverken har på våra flygfän. Länken som #1 Björn Wahlsten bifogade talar sitt tydliga språk. En kraftig minskning av pollinerande insekter minskar naturligtvis vår produktion av frukt och en del andra livsmedel. Samtidigt slår det minskade antalet insekterhårt mot fågellivet, som förutom tillgång till mindre mat i form av insekter, nu också drabbas av risken att dö när de kommer nära ett vindkraftverk. Självklart är vindkraften ett allvarligt miljöproblem, som måste tas på allvar.

  4. @Thomas P
    På vilket sätt har jag missuppfattat dig. Du har skrivit att det är aerodynamiken som gör att insekter fastnar bättre och jag skrev att min första bil var den med mest insekter trots att bilar med både sämre och bättre aerodynamik har framförts senare.
    Du drar sedan upp kemiindustri, landanvändning osv och anser att de är större källor till minskningen än några vindkraftverk. Vi har fått skärpta miljölagar om du inte har missat detta.

    Varför du anser att “Bilarna som dragits upp har ihjäl en hel massa de också, kanske är det dem man bör stoppa?” Bevisen samt du själv säger att bilarna inte orsakar insektsdöden genom “Vad jag skrev var att givet samma mängd insekter skulle det vara *mer* insekter på vindrutan med dagens aerodynamiska bilar.” Faktum är att det är mindre och inte mer insekter på vindrutorna.

    Vad som däremot verkligen har förändrats till både land och sjö är dessa massiva snurrande vingar som gör stor skada. De flesta rätt i de vindpassager som insekter och fåglar använder för att förflytta sig. Då är inte försiktighetsprinciperna viktiga utan de kommer sist.

  5. Jag köpte min första bil 1971 och hur många mil jag kört sedan dess har jag ingen aning om. Vad jag däremot vet är att bara i Tyskland så skördar vindkraften 1200 miljarder insekter per år och vi vet alla att vindkraft förekommer inte allena i Tyskland. Således kan vi konstatera att vindkraften utgör ett massivt hot mot alla insekter och detta helt i onödan.

  6. Med körkort sedan 1961, över 200.000 mil som biljournalist och test av ett tusental bilar genom åren kan jag klart konstatera färre insekter på rutan senare år. Varför är för mig oklart men ett oroande miljöproblem med tanke på insekters betydelse för pollinering och övrigt liv. Men knappast för klimatet.

  7. När jag inte kör motorcykel så kör jag bil. Bilen är 36 år gammal och jag har ägt den i 21 år så jag har god erfarenhet genom åren av den stadigt minskande mängden insekter. Skillnaden är faktiskt enorm mot förr.

  8. klimatkris, du fick mitt argument helt baklänges. Vad jag skrev var att givet samma mängd insekter skulle det vara *mer* insekter på vindrutan med dagens aerodynamiska bilar.

  9. @Thomas P
    Du anser att det är aerodynamiken som spelar roll med att det är mindre insekter på vindrutor. Hur kommer det sig då att samma bil som för 10 år sedan hade insekter nu mer inte har några insekter på vindrutan. Aerodynamiken har knappast ändrats på en gammal bil. Den ändringen gäller enbart nytillverkade bilar.

    Har haft lite olika bilar genom åren och skillnaden från den första till den senaste är otrolig. Den första från mitten 70 som användes under 90-talet hade mest insekter i början och mängden insekter minskade under åren av använding. Sedan har det minskat undan för undan med nyare bilar. Med ett stort undantag, under slutet 90 och cirka 10 år framåt hade jag en tidig Mercedes Compact som med sin raka front och stora vindruta fångade mindre insekter än min första bil som var mer aerodynamisk än denna bil. Senare bilar har fångat ännu mindre men de är också mer aerodynamiska, men det kan inte förklara den brist på insekter som är fallet. Det märks till och med skillnad när jag cyklar. Skillnaden är markant under de senaste 40 åren och då är hastigheten högre nu mer.

    Så av egen erfarenhet stämmer inte ditt resonemang med att orsaken är på grund av aerodynamik.

    Intresserad av din kommentar och förklaring.

  10. Ivar, det här är en fråga som varit uppe länge, och jag ämnar inte försöka söka fram något jag läste för åratal sedan. Du får välja själv om du tror det eller inte, för mig var resonemanget rimligt.

  11. Thomas P
    “bilarnas förbättrade aerodynamik har gjort att insekter har lättare att fastna på dem, man har testat. ”
    Har du någon referens eller är det din egen spaning?

  12. Thomas P är som väntat ute och bagatelliserar vindsnurrornas del i insekternas minskande men även jordbrukets gifter och mindre boskap gör sitt. Hade man låtit boskapen gå ute i större utsträckning hade miljöer för fler insekter kunnat bibehållas. Det är en styggelse att kor, grisar, höns m m hålls inlåsta i lador.

  13. Jag kör motorcykel och kan konstatera att bara från 2018 så har antalet insekter som fastnar på visir, strålkastare och backspeglar minskat enormt. Numera förekommer knappast några insekter alls på visir, strålkastare och backspeglar.

  14. Thomas P

    Det moderna skogsbruket har dock haft påverkan på insektslivet. Hur mycket? Här handlar det förvisso om stora landanvändnings-förändringar inkl deras biotoper under 50 år.

    Vad säger forskningen?

  15. Apropå “vinstintresset” av idag:

    https://www.di.se/nyheter/bambusers-toppchefer-gjorde-miljonklipp-kopte-aktier-fore-rusningen/

    Här ett ex om att inte se problemet och trotsa insiderlagar. Artikeln bakom betalvägg men om man tolkar skribenten riktigt handlar det om presumtivt brott. Under arbete med resultatpåverkande faktorer, särskilt ifråga om avtal om försäljning och dylikt, måste insiderpersoner avvakta handel i t ex aktier tills marknaden informerats via reglerna om resultatpåverkande affärer osv. Kan man skylla på aningslöshet? Det pågår ständigt……

  16. Rättelse

    “Kan minskningen av särskilt fågelpopulationen vara en orsak. ”

    Inte orsak utan förstås ett resultat, dvs verkan.

    Thomas P

    Mängden bilar har ökat under 50 år liksom deras aerodynamik. Insekterna som “försvunnit” från bilen har skett på mycket kort tid så varken biltillväxt eller deras form kan spela annat än marginal-effekter.

    Wiki skriver urbanisering som orsak grundat på landanvändning. Har svårt att se det som orsak då landsbygden istället blir mindre påverkad, dvs mer yta med intakt biosfär. Städerna växer givetvis men ytmässigt är insekts-habitaten då mindre påverkade. Nederbörden t ex sprids i landet genom kontaminerade vattendrag närmare urbana områden.

    I Canada har forskare inom läkemedel och biologi samarbetat kring test av bl a vaccinet mot C-19 (aminosyror likt viruset SC-2) och funnit att förekomsten av bin drastiskt gått ner jmf med ett utvald kontrollområde där vaccinet inte injicerades i nämnvärd omfattning. Tro det eller ej men det handlade om seriös forskning. Har bokmärket på annan enhet o ska försöka återhitta det.

    Kom ihåg att vi lever i marginal-avkastningens tidevarv där vinstintressena “aldrig” varit mer utbredda bland befolkningen (ca 100 år sedan sist). Det får konsekvenser både här och där och där myntets båda sidor är olika stora.

  17. ces, bilarnas förbättrade aerodynamik har gjort att insekter har lättare att fastna på dem, man har testat. Luftlagret som sveps undan framför bilen på en modern bil är så mycket tunnare att insekterna inte hinner följa med utan fortsätter rätt in i rutan. Det finns bara mycket färre insekter som kan fara in.

    Kemiindustri, landanvändning osv. Allt är större källor till minskningen än några vindkraftverk. Bilarna som dragits upp har ihjäl en hel massa de också, kanske är det dem man bör stoppa?

  18. @Thomas P
    Ni är snabba med att använda försiktighetsprincipen när det gäller utsläpp av CO2, men när det gäller verkliga hot mot miljö och natur så gäller inte samma försiktighetsprincip. Varför? Har du lust att förklara detta.
    Allt kan inte förklaras av klimat, som trots allt är statistik.
    Ser gärna att du även förklarar hur insekter klarar temperaturspannet som är under ett år men inte en något högre medeltemperatur.

  19. “Det är bögarnas fel bögarnas fel” , nä de e förstås fel, det är klimatets fel.

    Jo alla som kör bil långa sträckor vet att insekterna “nästan försvunnit” från vindruta och regskylt jmf med för bara 30 år sedan för att inte prata om för 50 år sedan.

    Kan minskningen av särskilt fågelpopulationen vara en orsak. Så måste det vara! Det behöver man inte vara biologisk forskare för att fatta. Hungersnöd! Gifter?

    Kemibranschen är extremt dåligt kontrollerad och formligen spyr ut nya nischade produkter “dagligen”. Med svängdörrar mellan myndigheter och storföretagen får vi korruption. Läkemedel ett annat ex på hur vårt vatten kontamineras. Ju mindre organismer ju större skada då analysen om orsaker försvåras med storleken men kan fortplanta sig i näringskedjan på andra villkor.

  20. Är det vindkraftverken, bekämpningsmedel eller klimatförändringar som har minskat antalet insekter? Har antalet insekter verkligen minskat? Det finns undersökningar som påstår att de har ökat globalt sett.

  21. En liten del kan också bero på att bilarna har fått en annan mer “aerodynamisk” form.

  22. Bara i Tyskland dödar vindkraften 1200 miljarder insekter årligen. I vissa tyska naturskyddsområden har flygande insekter minskat med upp till 76 %. Ser vi till antalet vindkraftverk internationellt så förstår var och en att det är massiva mängder insekter som vindkraften dödar årligen. Vindkraften gräver vår egen grav.

  23. Jag har samma erfarenhet som Stefan Sauk. Några gånger per år, särskilt under sommarhalvåret, kör jag de ca 40 milen till Västgötaslätten, min hembygd. Det är en enorm skillnad i omfattningen av insektsdöd på min vindruta under de senaste femtio åren. Korrelationen med den utbyggda vindkraften är uppenbar, vilket också förändrat den estetiska upplevelsen av den vida slätten. Natthimlen kunde liknas vi den ute på havet eller i fjällen. Men nu – runt horisonten blinkar röda lampor från de anskrämliga bi- och humledödarna. De stjärnklara nätterna över den vida slätten finns inte mer.

Comments are closed.