SVT nonchar överflöd av el

Svenska Kraftnäts driftchef Pontus de Maré oroas av SVT:s negligering av dagens ofta förekommande överflöd av el

2024-05-24, SVK, Svenska Kraftnät:

Soliga och blåsiga dagar är en utmaning i sommar

+ – + – + – +

2024-07-05, NMI, Näringslivets Medieinstitut, Martin Berg:

SVT ignorerar Svenska kraftnäts oro för överflöd av el

Svenska kraftnät har upprepade gånger under våren och sommaren varnat för brist på “nedregleringsbud”, vilket kan få allvarliga konsekvenser. Det har med ett par undantag igno-rerats av medierna.

I sin nätutvecklingsplan 2024 – 2033  uppger Svenska kraftnät att det kommit in ansök-ningar om att få ansluta cirka 5 000 MW solkraft i elområdena SE3 och SE4. Det motsvarar fem stycken medelstora kärnkraftverk.

Enligt representanter för solbranschen ligger det tio gånger mer, 50 GW, solkraft och väntar på att få anslutas.

+ – + – + – +

SVT vilseleder allmänheten

I pressen ser vi ständigt rapporter om storstilade projekt med solpaneler över stora arealer. De blir en ekonomisk jätteförlust för nationen och, troligen, även för ägarna, eftersom dagens orimliga subventioner med nödvändighet kommer att elimineras.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “SVT nonchar överflöd av el

  1. Ivar

    När och hur förstår och värderar vi korrekt den typen av subventioner för sol-energi och nätet (inkl batterier)?

  2. Thorleif
    Solkraften behöver dyra systemtjänster i form av små och för ägarna lönsamma batterilager.
    Ett exempel på detta är Nybro Energi som under 2023 installerat en batterianläggning på 5MW till en investeringskostnad på 26 miljoner kronor och enligt en artikel i Barometern har den anläggning genererat en vinst på 14 miljoner kronor på bara 6 månader. Jag tolkar det att som att det är ersättningar från Svenska kraftnät.

  3. EON kom med en uppdatering av nätkostnaderna.
    Ökar för att möjliggöra utbyggnad av sol och vind samt elbilar.
    Just idag en stormig dag med noll i ersättning till producenter.
    Kallt inne och elvärmen går på.
    Vi får betala nätavgifter och skatter på dessa så noll “drabbar” bara elverksägare.
    Det är dyrt med gratis!

  4. Allt har sitt ursprung i rädslan för klimathotet som är den springande punkten. De flesta människor har tappat all sans och förstånd, och tror att det är frågan om årtionden eller enstaka år, innan inlandsisarna smälter, världshaven stiger och civilisationen går under. Man är givetvis beredd att göra allt för att förhindra denna apokalyps….

    Hur har det kunnat bli så här? Har mänskligheten blivit så ängslig, okunnig, oansvarig och helt utan skepticism på bara några årtionden? Kan det vara en stor brist på grundlig vetenskaplig utbildning hos flertalet? Focus nuförtiden som politikerna driver tycks vara utbildning inom jämställdhet, könskvotering, hbtq-frågor, social rättvisa etc. I högskolan frodas klimathysterin.

    Allt det här måste beskrivas som propaganda, man driver klimathotet för att skapa skrämsel, underkastelse och lydnad..

    Har börjat läsa Patrick Moores “Osynliga katastrofer och falska hot om jordens undergång”. En sann och befriande motvikt till den ensidiga propagandan. Kan varmt rekommenderas..

  5. Finns det nån oberoende källa som har koll på vad brutto- och nettokostnaderna löpande är betr de alltmer stigande nätbalans-kostnaderna för över- och underproduktion? Särskilt nu gällande de s.k nedregleringsbuden inkl SvKs egna balanserlngs-behov via t.ex export o import.

    Undrar hur många mantimmar som läggs ner i marknad och myndigheter för den numera ständigt växande balans- och behovsfördelningen av vår el? T.ex jmf före avreglering “av EU”.

    Allt fler ser sina kostnader för elen krympa ex skatter medan nätkostnads-delen skenar.

Comments are closed.