Den globala kapaciteten av kärnkraft har nått en rekordnivå, där Kina och Ryssland står för de flesta av världens nya reaktorer. Det fanns 436 kärnreaktorer i drift över hela världen i juni, enligt ideella Japan Atomic Industrial Forum och andra datakällor. Den sammanlagda kapaciteten var ungefär 416 gigawatt, vilket överträffade det tidigare rekordet på 414 GW noterat 2018.
Under första halvåret i år startades en ny reaktor i Kina, USA, Sydkorea och Indien. De har en sammanlagd kapacitet på 4,53 GW. Bara en enda 1-GW-reaktor, belägen i Ryssland, togs ur drift under denna period.’
Kina har gjort snabba framsteg både när det gäller kapacitet och teknik. Kina och Ryssland har cirka 60 % av de cirka 70 reaktorer som byggts under det senaste decenniet. Under den tiden byggde Kina 39 reaktorer, vilket ungefär fyrdubblade kapaciteten.
Figur 2. Antal kärnreaktorer i de fem främsta länderna
Mörk färg visar antalet som är yngre än 10 år. Det är påtagligt hur Kina dominerar i det senaste decenniets byggtakt.
Ryssland har 10 reaktorer under byggnad och mer än 20 fler på planeringsstadiet då man försöker minska sin förbrukning av naturgas, en stor rysk export.
Japan, Storbritannien och Frankrike bygger fler reaktorer. Sydkorea har skrotat planerna på att fasa ut kärnkraften. Sverige har tagit bort restriktionerna för att bygga nya reaktorer.
I december togs världens första modulära reaktor, SMR, Small Modular Reactor, i kommersiell drift vid ett kärnkraftverk i Kinas Shandong-provins. Bara en månad tidigare avbröt den banbrytande amerikanska utvecklaren NuScale Power ett SMR-projekt med hänvis-ning till bristande lönsamhet. I USA förväntas SMR inte bli kommersiellt tillgängliga förrän tidigast runt 2030.
“Kina ligger sannolikt 10 till 15 år före USA när det gäller fjärde generationens kärnreaktorer i stor skala”, skrev den USA-baserade tankesmedjan Information Technology & Innovation Foundation i juni. Fjärde generationens reaktorer inkluderar SMR.
Välkommen på föreläsning med Johan Rockström, professor i miljövetenskap.
Kommentatorer: Staffan Laestadius, professor em. KTH , och Åsa Persson, ordförande Klimatpolitiska rådet, vice vd och forskningschef vid SEI, Stockholm Environmental Institute, adjungerad professor vid Linköpings universitet.
Vill du sitta i publiken eller intervjua Johan Rockström? Hör av dig till Arena Idés kommunikatör helena.eitrem@arenagruppen.se senast den 15 september.
Foto: Magnus Bergström
+ – + – + – +
Endast för journalister ?
Pressmeddelandet kallas “Pressinbjudan”. Jag är inte klar över betydelsen därav. Kanske släpps bara journalister in.
Säkert torde dock vara att uttalanden från deltagarna kommer att finnas i all rikspress dagarna efter. Och troligen korta eller långa intervjuer i de stora TV-kanalerna.
Är det ett tecken i tiden ? Ett erkännande av floppen med elbilar. Och floppen med solpaneler.
Eller är det kanske bara en trivial missbedömning av marknaden: De som har råd med elbilar åker inte tåg. . .
Fast sanningen om solpanelerna har inte nått regeringen. Jag ser dagligen annonser om att subventionerna till solpaneler har höjts, så att det nu är mycket gynnsamt att sätta sådana på taket.
Hur snart skall media våga tala öppet om bluffen med “klimatkrisen” ? Verkligheten är ju precis motsatt larmen:
Koldioxiden påverkar inte klimatet.
Det är havens stigande temperatur som höjt atmosfärens halt av koldioxid, inte utsläppen.
Den högre halten i atmosfären har gynnat skördarna, så att hela mänskligheten har blivit rikare med färre svältande.
Det är bra med högre halt, så att vi BÖR bränna mera fossila bränslen.
Vi kan alltså med gott samvete köra bil, flyga på semester och äta kött ! !
Tege Tornvall svarar den notoriske världsförbättraren Jonas Norberg, som får sina manus införda i de allra flesta lokaltidningar. De handlar ju om klimat och hållbarhet. Vid skolstarten gäller de skolmaten. I Falu-Kuriren 2024-08-07 är rubriken:
Genom att övergå till ett växtbaserat jordbruk, införa ekonomiska styrmedel som köttskatt och subventioner på växtbaserade livsmedel, samt främja utvecklingen av odlat kött, kan vi effektivt bekämpa den snabbt ökande hungern globalt. Dessa åtgärder skulle även bidra till minskade växthusgasutsläpp och en mer hållbar användning av våra begränsade jordbruksresurser.
Skolorna i Dalarna bör ta täten i omställningen till en hållbar och rättvis global livsmedels-försörjning. Genom att servera växtbaserad skolmat kan de aktivt bidra till kampen mot världshungern.
I en debattartikel i Falu-Kuriren menar Linda Lindström och Jonas Norberg att ”Dalarnas skolor bör leda kampen mot global hunger”. Det kan dock diskuteras. Ska inte dalaskolor undervisa Dalarnas skolbarn?
Debattörerna vill att vi alla skall äta mer grönt och mindre kött – helst inget kött alls. Det kan också diskuteras. Erfarenhet och sunt förnuft säger att vi mår bra av en blandad kost av grönt, kött och fisk.
Det har vi gjort i hundratusentals år. Visst varierar tillgången och är även ojämnt fördelad. Men mer solvärme till jordytan och mer koldioxid i atmosfären har gynnat växtlighet och grödor sedan den periodvis besvärande kalla lilla istiden.
Enligt FN:s livsmedelsorgan FAO ökade världens skördar fem gånger åren 1930-2015, medan befolkningen ”bara” ökade 3,5 gånger. Fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält. Påpekat av nu saknade Hans Rosling.
Att FN rapporterar 152 miljoner fler hungerdrabbade sedan 2019 är förvisso tragiskt men förhoppningsvis ett covid-hack i kurvan.
Skribenterna menar att boskapsskötsel tar upp värdefull åkermark från växtodling och därmed gör maten dyrare i fattiga länder. De vill med skatt på kött och subventioner för växtodling få oss att äta mer grönt.
I detta skall Dalarnas skolbarn ”ta täten”, Men växande barn behöver mycket näring, främst protein. Utan kött hotar näringsbrist. Det lär sig skolbarn knappast mer av.
Om det minskar fattiga länders hunger är också ovisst.
Journalistklubben på SVT har till slut fått nog av NMIs granskningar. Droppen blev när klimatkorrespondenten Erika Bjerström valde att lämna SVT, och berättade för Journalisten att en bidragande orsak till beslutet var allt hat som riktas mot henne.
– Jag tycker att SVT som medlem i Svenskt Näringsliv ska vara medvetet om att man finansierar hatkampanjer mot enskilda journalister, säger Hedvig Eriksson, vice ordförande i journalistklubben på SVT.
+ – + – + – +
Högst uppe i elfenbenstornet
Javisst, sätter man sig själv uppe i elfenbenstornet, högt ovan folkets verklighet, blir förstås granskning med kritik “besinningslös” och andras åsikter lika med “hat”.
Vi som följt SVT:s degenerering som nyhetsförmedlare är inte ett dugg förvånade över Hedvig Erikssons bedömning av kritik som “hatkampanjer”.
Det bara bekräftar att hela idén om Public Service med SR och SVT är misslyckad eller missbrukad. Organisationen är försvuren till sin egen oantastbara förträfflighet, vilket vi ser som en rent fascistisk grundsyn.
En sådan organisation går inte att reformera. Den måste avvecklas helt.
Fortsatt nyhetsförmedling skall skötas av nyanställda skribenter med eget kunnande i sakfrågor och personligt civilkurage.
Ford’s förluster stiger allt eftersom andelen elbilar i försäljningen minskar.
Ford meddelade på onsdagenatt de kommer att avbryta produktionen av en elektrisk SUV och försena en elektrisk pickup. Som ett resultat räknar man med en nedskrivning på 1,9 miljarder dollar. Tro det eller ej, detta kan vara billigare än att producera elbilar som amerikaner inte vill ha. Ford förlorade häpnadsväckande 44 000 dollar (SEK 460.000:-) på varje elbil som de sålde under andra kvartalet och förväntar sig att förlora 5 miljarder dollar på dem i år.
Stellantis (Chrysler) meddelade i veckan att det skulle senarelägga investeringar för att bygga om sin stängda fabrik i Belvidere, Illinois, för EV-produktion.
+ – + – + – +
Utvecklingens riktning har vi insett redan
Det intressanta är att tongivande media som WSJ tar upp debacklet med “klimatomställ-ningen” och gör det på ledarplats. Mitt i valkampanjen för president.
Skördetröska fyller traktorsläp med god skörd, basen för vårt liv
I fotosyntesen använder växterna Solens energi för att omvandla koldioxid, CO₂, och vatten till kolhydrater, som med små mängder av andra ämnen, ex.vis kväve, svavel och kalcium, bildar deras olika vävnader. Dessa blir sedan mat för djur och människor.
Först när vi har tillräckligt med mat kan vi sätta värde på andra naturtillgångar som järnmalm, olja och guld.
CO₂ är således en förutsättning för allt liv och den yttersta källan till all rikedom.
Det är en synnerligen absurd tanke att CO₂ skulle kunna var en fara för vår existens. Och det är lätt att med sunt förnuft, väl kända fakta och enkel logik förstå orimligheten i tanken, hypotesen, gissningen att våra utsläpp av CO₂ skulle påverka klimatet. En process utjämnad över geografiska och kronologiska variationer kan förklaras så här:
Vi vet med säkerhet:
A. Att enligt Henrys Naturlag bestäms flödet av en gas genom en vätskeyta av gasens partialtryck ovan och under ytan. Naturen strävar efter balans mellan partialtrycken. Differensen mellan dessa driver gasen upp eller ner genom ytan.
B. Att klimatet var mycket kallt under flera hundra år från 1500-talet till 1850. Den period vi kallar “Lilla Istiden”. Den har givetvis kylt ner en stor del av havens vatten.
C. Att i vatten varierar gasers partialtryck med temperaturen. Kallt vatten suger till sig gaser. Således har haven ökat sitt innehåll av CO₂ under några hundra år.
D. Att därefter, under 150 år, har klimatet blivit varmare. Det gäller givetvis även havens vatten, vars partialtryck då stigit.
E. Att atmosfärens partialtryck endast beror på gasens halt, dess koncentration, som inte påverkas av temperaturen.
F. Att partialtrycket av CO₂ stigit i vattnet, men inte i luften. En differens av trycken har uppstått, som drivit gasen upp till atmosfären, vars halt stigit stadigt sedan 1957 enligt mätningar på Mauna Loa i Hawaii.
G. Att människans utsläpp av CO₂ genast höjer dess partialtryck i atmosfären. Således minskar den differens som driver upp gasen ur haven. Det fungerar som om utsläppen går ner i haven.
Slutsats
Våra utsläpp av CO₂ går ner i haven, omedelbart i den tidskala som gäller för klimatet.
Således kan utsläppen inte ha någon verkan på klimatet !
Det är det varmare klimatet som drivit upp halten CO₂ i atmosfären med 35 % sedan 1960. Larmen från klimatpanelen IPCC har utgått från hypotesen, gissningen, att det varit den stigande halten av CO₂, som orsakat uppvärmningen.
IPCC har förväxlat orsak och verkan. Mer fel kan ingen ha.
+ – + – + – +
Klimatforskarnas rad av missförstånd
1. John Tyndall rapporterade 1859 om sina experiment som visade att CO₂ stoppar viss infra-röd strålning, värmestrålning. Därefter har många forskare och det “vetenskapliga samfundet” kring IPCC trott att gasen då blivit varmare. Dess hypotes förutsätter att atmosfärens CO₂ värms upp av strålning från marken och “återstrålar” värme dit, så att Jordens temperatur stiger. Av flera atomfysiker har jag fått veta att det är fel. Koldioxidens molekyl vibrerar med så hög frekvens att en inkommande foton kastas ut innan den hunnit accelerera upp den relativt sett tunga molekylen till en högre hastighet, det som innebär en högre temperatur, vilket kallas en “växthuseffekt”. En norsk grupp under professor Jan-Erik Solheim har gjort några enkla försök, som tycks bekräfta detta.
Existensen av en “växthuseffekt” har inte kunnat verifieras med mätningar eller experiment.
2. Vart tar utsläppen vägen har många frågat sig. Men jag har bara sett rapporter, som behandlar molekylernas öde. Det viktiga har emellertid varit hur utsläppens volym påverkar utbytet mellan atmosfär och hav. Som förklaras ovan minskar de utgasningen från haven med sin volym. I praktiken går utsläppen således ner i haven.
3. Kontaktytan mellan atmosfär och hav är mycket större än havens areal, som utgör 71 % av hela planetens areal. Vågorna skapar oftast en dimma av små droppar och toppas av skum, i båda fallen med mycket stor ökning av kontaktytan mellan luft och vatten. Transmissionen däremellan blir så god att bådas förråd av koldioxid tillsammans bildar planetens förråd av gasen. Det uppskattas till 40.000 Gt C, gigaton kol, där bara vikten av kolatomerna räknas. Utsläppen beräknas till 11 Gt C per år, vilket således blir 0,3 promille. Det är så lite att det inte går att mäta i den stora omsättning som sker naturligt. Varma hav vid ekvatorn gasar ut CO₂, som absorberas av kallare hav närmare polerna. Levande växter konsumerar CO₂, medan döda växter och djur förmultnar under avgivande av CO₂. Tillsammans uppskattas dessa processer till 800 Gt C per år, d.v.s. 70 ggr utsläppens flöde.
4. Verkan av CO₂ på klimatet baserar IPCC på datorsimuleringar. Sådana kan ha 80 parametrar, varav kanske 50 är så ofullständigt kända att deras värden måste “antas” d.v.s. gissas. Professor Gösta Walin förklarade 2005: Jag ser det mest som ett utslag av storhets-vansinne att tro att klimatet kan avbildas i en dator. Det behöver man bara sunt förnuft för att instämma i.
Konsekvenser
Det som kallas “klimatpolitik” är inte bara fullständigt meningslös utan är dessutom rent destruktiv. Den måste därför avbrytas omedelbart. Vi skall inte ha några subventioner av vindkraft och solkraft eller elbilar och elcyklar. Dessutom måste alla projekt för “fossilfrihet” och bilbatterier avbrytas tvärt.
Sedan kan vi med gott samvete köra bil, flyga på semester och äta kött.
Nota bene:
Nuvarande halt av CO₂ i atmosfären , 420 ppm, är historiskt låg. Vid högre halt blir växtligheten frodigare, skördarna större och hela mänskligheten rikare. Vi BÖR således elda mera fossila bränslen för att höja halten, även om vi bara kan nå 0,3 promille per år.
Mindre moln släpper in mer solvärme, klimatet är nu varmare
Mindre moln ger mer solsken
Moln hindrar värmande solstrålar från att nå jordytan. Färre moln släpper fram mer solvärme. Åren 1982-2018 minskade Jordens molntäcke med 4,1 procent. Det visar en studie av forskarna Michael och David B. Nelson.
Moln bildas av vattenånga från varma hav. Södra halvklotets stora havsytor dunstar ut mer vattenånga än norra halvklotets mindre havsytor. 4,1 procent mindre moln släppte igenom mer solvärme särskilt till norra halvklotets stora landmassor.
Enligt forskarna Nelson är norra halvklotet genomsnittligt 2,8 grader varmare än södra halvklotet. De menar att mindre molntäcke kan svara för runt 90 procent av denna skillnad, alltså 2,4 grader.
Mindre moln har alltså givit mer solvärme. Det har också den amerikanska rymdmyndigheten NASA konstaterat. Denna enkla slutsats punkterar helt alarmisters tro att mer koldioxid skulle värma atmosfären.
Elpriserna i område SE4 idag 2024-08-24 enligt elen.nu, öre/kWh
Gigantisk kapitalförstöring
Detta är ett kvitto på den galenskap i kubik som Miljöpartiets världsförbättrare lurat in den tidigare S-regeringen i. Övriga partier går inte utan ansvar, eftersom de inte har förstått hur galen den förda politiken varit och inte protesterat tillräckligt högljutt.
Politikens okunskap är skrämmande. Slutsatsen måste bli att vi skall inte låta politiker lägga sig i allt i samhället. Detta bör bli slutet för socialismens grundsyn: “Allt är politik”.
Vi behöver en ny grundlag, som tydligt begränsar VAD politiken får besluta om. Den skall vara ett komplement till det civila samhället och betjäna detta, inte styra det.
Hur skall vi få dagens politiker att besluta om att göra dem själva mindre viktiga ? ? ?
+ – + – + – +
Minuspriser även hela söndagen 2024-08-25
Vanvettet fortsätter eftersom det blåser bra och solen skiner.
(Isbjörnar, döda korallrev och andra myter om klimatet)
Aktivisternas larm om världens undergång slår aldrig in, men de lämnar oss dåligt informerade och de leder till dålig politik.
Vad hände med isbjörnarna? De var allt klimatförkämparna kunde prata om, men nu är de i princip frånvarande i rubrikerna.
Under de senaste 20 åren har klimataktivisterna lyft upp olika historier om klimatkatastrofer och sedan tyst släppt dem utan ursäkter, när bevisen för den motsatta utvecklingen blivit överväldigande.
Samma sak har hänt med aktivisternas ramaskri om Australiens stora barriärrev. Under de senaste tre åren har Stora barriärrevet haft stlörre koralltäcke än någon gång sedan mätningarna började 1986, och 2024 sattes ett nytt rekord. Dessa goda nyheter får en bråkdel av den mediatäckning som de panikslagna förutsägelserna fått.
Aktivisterna gör världen en enorm otjänst genom att vägra erkänna fakta som motsäger deras dramatiska bild av en värld dömd till undergång.
Det finns gott om bevis för att utsläpp orsakade av människan orsakar förändringar i klimatet, och ekonomer finner generellt att kostnaderna för dessa effekter överväger fördelarna.
Bjørn Lomborg
+ – + – + – +
Spricka i etablerade medias mur omkring larmen
Artikeln innehåller inget nytt för läsarna av denna blogg. Det sensationella är att den införts i ett av de mest prestigefyllda MSM- medierna, Wall Street Journal. Den tar ner klimatfrågan till ett hanterbart problem.
Lomborg ansluter sig till den allmänna uppfattningen att koldioxid påverkar klimatet negativt. Annars skulle han nog inte få plats i spalterna. . .
En spricka i muren har börjat vidgas.
+ – + – + – +
Varför tror någon på något från IPCC och FN ?
Praktiskt taget alla larm från IPCC har under 30 år visat sig falska.