EU:s klimatpolitik sågas av svenska industrijättarna !

Antwerpendeklarationen lämnas till Ursula von der Leyen 2024-02-20

2024-07-29, Afv, Affärsvärlden, Martin Berg:

Svenska jättarna sågar EU:s klimatpolitik – och Northvolts tyska stöd

Klimatpolitiken är EU-ordföranden Ursula von der Leyens stora politiska avtryck. Men inför den nya mandatperioden hårdnar kritiken från industrin. Flera svenska industritoppar har undertecknat ett upprop där de varnar för konsekvenserna av detaljreglering och statsstöd. “Nuvarande policy riskerar att bli ett race to the bottom”, säger Ib Jensen, VD på kemijätten Perstorp, till Affärsvärlden.

All den centralstyrda detaljregleringen, de politiskt bestämda teknikvalen, den svällande administrationen och en oförmåga att se helheten när nya lagar läggs fram och beslut tas kväver den europeiska industrin och näringslivet. Det är kontentan av Ib Jensens farhågor.

”EU ska inte bestämma vilka energislag och lösningar som är framtiden. EU ska sätta tydliga mål, ge teknikneutrala förutsättningar och stötta ny teknologi och uppbyggnaden av leverantörskedjor, reducera risk och därmed finansieringskostnader.”

John Hassler är nationalekonom vid Stockholms universitet. Han presenterade nyligen en utredning om hur Sveriges klimatpolitik bör utvecklas för att anpassas till Fit for 55.

Han konstaterar att den svenska och europeiska industrin är klämd mellan en politik som snabbt ska minska koldioxidutsläppen, utan att ge industrin förutsättningarna för att klara detta. Det vill säga att bygga ut elproduktionen.

”Den europeiska stålindustrin har minskat med 20% de senaste tio åren. Vi har försökt påpeka att EU:s system för utsläppskvoter sakta stryper oss eftersom vi inte har råd att betala för våra utsläpp och samtidigt göra nyinvesteringar”, uppgav Geert Van Poelvoorde , VD för ståljätten ArcelorMittal.

Över 2 000 företag och en rad stora fackförbund, och flera europeiska branschorganisationer har hittills skrivit under Antwerpendeklarationen.

+ – + – + – +

Störande samstämmighet

Artikeln är bortåt 10.000 tecken lång och väl värd att läsa av den intresserade. Dock stör det mig att det bland alla dessa synnerligen kunniga och välinformerade företagsledare inte fanns en enda som tog upp frågan OM det verkligen finns någon klimatkris. Jag kan inte tro att det bland så många samhällstoppar inte fanns en enda, som visste att många forskare hävdar att krisen inte finns.

Rätt svar på den frågan, att krisen är påhittad, skulle ju lösa alla bekymmer för utsläpp. Industriförbunden har självklart de resurser som krävs för att utreda frågan och göra slutsatsen allmänt känd.

VAD håller dem tillbaka så att de inte nyttjar sin yttrandefrihet ?

Mer koldioxid i luften ökar skördarna och gör oss alla rikare. De “fossilfria” stolleprojekten behövs inte och blir därför aldrig byggda.

Vi behöver inte mer elkapacitet.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “EU:s klimatpolitik sågas av svenska industrijättarna !

  1. Min erfarenhet som tidigare industri- och näringslivsjournalist är att få tekniker och experter egentligen tror på larmen och CO2-hypotesen. Som redaktör för Nordens enda facktidning för/om fordonsindustri åren 2000-2011 träffade jag inte en enda högre chef eller tekniker hos fordonstillverkare eller leverantörer som mellan skål och vägg trodde på larmen.

    Detsamma gäller många miljardärer bakom stora företagsgrupper. Men de kan, får eller törs inte framträda öppet. Alla spelar med för att inte komma på kant med stat och myndigheter. Den vägen kommer anslag, subventioner, affärer, tillstånd och annat som de inte kan riskera. De anställer eller anlitar rena aktivister som informatörer för att teckna en politiskt önskvärd bild. Det biir ett självspelande piano.

    Först när det går riktigt åt pepparn lär vi få se ändring. Då blir det kapprusning till nödutgången. Rädde sig, den som kan!

  2. Göran

    Företagen var från början 2000-2010/15 ganska ointresserade betr klimatet och koldioxiden. Men efter Paris-ök och särskilt lagstiftning och all propaganda insåg de att de riskerade att förlora försäljning genom att inte låtsas rätta in sig i leden (marknadsföringen fick ny inriktning och grisen kläddes på). Senare fick nya generationer ledare och censuren företagen att hoppa på den finansiella ESG-trenden. Något som nu sedan en tid börjat krackelera och då från toppen i USA (typ JPM osv). Hållbarhetsmålen och det arbetet hoppas jag man fortsätter med, men inte huvudlöst.

    Vi får väl se när väl “push comes to shove”!

  3. De 2.000 företagen har hållit käft en lång tid. Låt dem gå i konkurs.

  4. PW

    Så dags! Nu när man sedan flera resp några år slagit fast vägen framåt (SPM) resp att FN/WHO äger vetenskapen. Du glömmer gärna att FN/IPCCs uppdrag till forskarna var “människans orsak till GW”! Helt enligt ROM-klubbens och senare”Our Common Agenda” ‘s plan mot (FN-mötet:) “Building the Future We Want, The UN We Need”. (vad har vi skattebetalare och röstberättigade fått säga om detta eller har ens msm velat ta upp detta i debatter?)

    Sun Tsu : var nära dina fiender

    FN ger idag politiker fina välavlönade meningslösa uppdrag vid sidan av deras parlamentsuppdrag. Ersättningar som sedan bestrids av de nationella skattebetalarna. Nu senast återigen för den lojala socialministern för att han blockerar kritik av WHOs agenda

  5. Thorleif: IPCC respekterar såvitt jag vet annan forskning. Exempelvis nämner man Soons och Baliunas kritik av Manns mfl:s slutsats om temperaturutvecklingen som en hockeyklubba (IPCC, WG1, s 466).

    Kanske skötte sig IPCC sämre någon annan gång, men det behöver i så fall preciseras.

  6. PW

    Respekterar annan forskning?

    Gör IPCC det? Tidigt i IPCCs verksamhet bröt man med de anslutna forskare som kom till andra slutsatser betr bevisen om koldioxiden som huvudorsaken. Dessa lämnade då de inte längre fick framföra/debattera alternativa teorier/hypoteser.

  7. Jag upprepar: Hassler är en forskare som respekterar annan forskning, i detta fall klimatforskningen. Han föreslår att Sverige ska tydligare ansluta sig till EUs idé om successivt minskande utsläppstak.

    Klimatnaivismen stympar den vetenskapliga hand, som bidragit till att skapa vårt välstånd.

  8. Sture,

    Sedan ca 1 månad eller så har det gått långsammare att nå Er site/blogg. För min del har en påfallande fördröjning skett.

    Har er blogg-leverantör bytt server? Högre trafik eller helt enkelt en “långsammare” server? Kolla med andra besökare om de upplever en förändring.

  9. Klimatfrågan är förstås en av metoderna att konsolidera EU till en federation (pågår i högsta grad inom byråkratin helt utan rapportering av msm) och stadsfästa Kommissionen med presidentskapet vars makt kommer att bli större än i USA där konstitutionen är byggd för staternas suveränitet mot den federala makten.

    Vakna!

    OT
    PS! Just nu håller Kommissionen att test-införa vaccin-pass för 5 länder. Syftet är förstås att skaffa sig total kontroll över resandet. Allt medan all immigration i stort sett varit fri från att vaccinera sig mot t.ex våra vanligaste vaccin som vi tar när vi besöker immugranternas hemländer (inkl vårt grundskydd). Den globala emigrationen har varit en sjukdoms-spridare med WHOs goda minne. En skandal förstås.

  10. John Hassler är en pompös charlatan med professorstitel (Nationalekonomi)som inte har en aning om vad som styr klimatet är min bedömning efter att ha lyssnat på honom vid ett offentligt seminarium. Han är bara en välbetald hejduk för Globalistmaffian och WEF.
    Efter den erfarenheten förstår jag hur KVA kunde ge Nobelpris till en annan charlatan som byggt klimatmodeller för att förutsäga kommande klimatutveckling – givetvis med katastrofal utveckling om inte EU får mera pengar – men modeller som inte ens klarar att stämma med historisk utveckling. Hassler är ledamot av KVA.

Comments are closed.