Kaliforniens rivna dammar

Efter rivningen av Iron Gate Dam i the Klamath River

Kaliforniens guvernör sedan 2019, Gavin Newsom, har drivit fram delstaten till USA:s mest “miljövänliga” eller snarare “woke” stat. Där ingår USA:s största projekt för att riva dammar och återställa naturen, the Klamath Dam Removal Project. The Iron Gate Dam är den första av fyra dammar i programmet. Den invigdes 1964 och är nu riven, 60 år senare. Under så lång tid hinner natur och människor anpassa sig till de nya förutsättningarna.

2024-08-07, ET, Epoch Times, Brad Jones:

California Dam Demolitions a Victory for Some, Devastation for Others

(Rivningen av Kaliforniens dammar betyder seger för somliga, katastrof för andra)

Ansträngningen att rädda laxen har inneburit förlust av konstgjorda sjöar och turismen som genererats.

När the Klamath Dam Removal Project – det största i landets historia – nu närmar sig sitt slut, har reaktionerna på resultatet varit blandade, allt från firande till förödelse.

Sedan de fyra dammarna nu rivits firar förespråkarna efter deras decennielånga kamp för att återställa den fritt strömmande floden, medan andra invånare och fastighetsägare säger att förstörelsen av dammarna och förlusten av de konstgjorda sjöarna stryper turism och rekreationsaktiviteter som camping, vattenskidåkning, sportfiske och båtliv, samt skadar vilda djur och ökar risken för skogsbränder. Miljöorganisationer utan vinstsyfte och lokala indianstammar har i årtionden drivit på för att riva dammarna längs Klamathfloden, och sagt att de skadade flodens ekologi och blockerade uppströms lekplatser för lax, vilket orsakat en minskning av beståndet.

Förkrossade invånare

När hon stod vid sin familjs stugor i norra Kalifornien och tittade ut över Klamath River, där Copco Lake en gång blomstrade med vilda djur och rekreation, sa Chrissie Reynolds att hon var överväldigad av sorg.

“Det är här vår familj njöt av av livet under årtionden,” sa hon. ”Fyra generationer fick spendera tid här vid sjön. Detta brukade vara vår favoritutsikt över solnedgången. Den här tiden på natten kunde det hela vara upplyst.”

Stugorna ligger nu hundratals meter från floden och ligger bredvid ett fält av lera sedan reservoaren vid Copco 2 Dam tömdes i höstas. Rivningen av dammarna har skadat den lokala ekonomin och rekreationsmöjligheterna samt dödat jobb, sa Reynolds.

Sedan reservoaren dränerades hösten 2023, torkade en vattenbrunn upp inom några dagar. Den betjänade ett dussin hem på Patricia Avenue vid Copco Lake. En tillfällig tank installerades, så att vatten kunde köras från Castella, Kalifornien, cirka 80 miles söderut, sa Reynolds.

William Simpson, en etolog som studerar fritt strövande inhemska arter av amerikanska vilda hästar, berättade för The Epoch Times att floden var tänkt att vara inhägnad och alternativa vattenkällor ordnade för boskap och vilda djur, innan borttagningen av dammen började, men det hände aldrig.

När dammarna tömdes uppstod en “massiv ström” av vatten som innehöll en “cocktail av giftiga ingredienser” i lera, slam, sand och grus, vilket skapade så mycket grumlighet att det minskade syrenivåerna och utlöste en “total ekologisk kollaps”, utplånade kräftor och ryggradslösa djur som fisken äter, sa han. Leran täcker också laxhabitat och kväver fisken genom att täppa igen deras gälar, sa han.

Rex Cozzalio, en tredje generationens ranchägare på en fjärde generationens ranch cirka fem miles nedströms från den tidigare Iron Gate Dam odlar några grödor och föder upp boskap, inklusive en liten flock nötkreatur och dovhjortar. Han har kämpat för att pumpa tillräckligt med vatten för bevattning, men sediment och lera täpper till rören.

Han gick på möten för att visa historiska dokument som visar fördelarna med dammarna för regionen, särskilt för vilda djur, men förespråkare för dammarnas rivning “bara igno-rerade dem … som om de inte ens existerade” och drev vidare sitt budskap att dammarna skadade fisken, sa han. Men när man rev dammen, dog “allt levande” i floden – inklusive fiskar –, sa han.

“Prejudikatet de har skapat för att riva dammarna har faktiskt förstört miljön,” sa Cozzalio.

I mars utfärdade Siskiyou County Department of Natural Resources en rapport som säger att cirka 4,3 miljoner ton sediment, mer än hälften av det i Copco Lake, hade samlats i reservoarerna under de senaste 80 åren. Dess tillsynsnämnd förklarade ett undantags-tillstånd när dess miljövårdsavdelning samlat in vattenkvalitetsprover som visade “högre koncentrationer än givna gränsvärden för arsenik, bly, aluminium och nickel”. Invånarna varnades för att inte dricka vattnet i Klamath River, och tjänstemän sa att sedimentet hade “resulterat i avsevärd skada på den ekonomiska och ekologiska huvudstaden i Siskiyou County, samt översvämmat en redan utsatt fördämning som har påverkats av flera års giftig avrinning från skogsbränder”.

Indianstammarnas fiskerättigheter

Craig Tucker, en naturresurspolitisk konsult för Karuk-stammen, sa till Epoch Times den 24 juli att stammarna firar borttagandet av dammarna. “Folk är verkligen glada över att se den här floden komma tillbaka till liv,” sa han.

Fiskebiologer och stammarna var överens om att dammarna var det största hindret för laxens återhämtning, så det blev deras fokus under de senaste decennierna. Han tror inte att överfiske eller nätfiske ledde till nedgången av laxbestådet. “Stammarna har haft ett hållbart fiske här i 10 000 år,” sa Tucker. “Fisken började försvinna för hundra år sedan”.

Politiken

Doug LaMalfa (R-Calif.), som representerar valdistriktet, sa till Epoch Times att han förväntar sig att nedgången i handeln och förlusten av skatteintäkter från själva kraft-verken och omgivande fastigheter kommer att skada lokala myndigheter.

Även om kraftverken inte var “en gigantisk del av nätet”, släppte de inte ut kol och gene-rerade tillräckligt med kraft för att försörja cirka 70 000 hem i de omgivande länen, sa LaMalfa.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom besökte en damm under rivningsarbetena den 7 juni, där han refererade till Kaliforniens och Oregons regeringar, Yurok- och Karuk-stammarna samt fiske- och miljögrupper vilka lett kampen för att ta bort dammarna.

“Vikten av detta arbete som pågår för att återställa Klamath River efter mer än ett sekel av uppdämning kan inte överskattas”, förklarade guvernören. “Vi är närmare än någonsin att återuppliva denna vattenväg i centrum för avgörande ekosystem, stamsamhällen, näringsliv och den lokala ekonomin.”

Kalifornien har spenderat mer än 800 miljoner dollar under de senaste tre åren för att skydda laxen och kommer att fortsätta arbeta för att säkerställa att floden “flyter fritt igen”, sa Newsom.

+ – + – + – +

“Människan” är en del av naturen

Allt levande förändrar naturen. Myror bygger myrstackar, bävrar dämmer upp bäckar och åar, snäckor och koraller har bildat kilometer tjocka lager av kalksten. Men “världsförbätt-rarna” ser människan som onaturlig och tror att världen var bättre förr. Oklart om de menar att 1800-talet eller stenåldern var bäst.

MEN, människan är också en del av naturen med självklar rätt att ändra den.

Dock måste det ske med stor försiktighet. När människan KAN skapa nya kemikalier med exceptionell livslängd måste de långsiktiga konsekvenserna avgöra användningen. Jag motsätter mig den idag den breda spridningen av gifter i naturen, pesticider, insekticider och biocider, som naturen har svårt att bryta ner. Vad händer med gifterna i tryck-impreg-nerat trä ?

I Kalifornien har “världsförbättrarna” med guvernör Gavin Newsom i spetsen drivit delstaten mot en avgrund av strömavbrott, skogsbränder och laglöshet, samt nu rivning av dammar som stått i 50 eller 100 år. Runt dem har livet anpassat sig till en ny verklighet, i många avseenden bättre än innan.

I det aktuella fallet skulle det naturligtvis ha varit möjligt att bygga laxtrappor förbi alla dammar, så att laxbeståndet skulle återhämta sig helt.

För mindre än 800 miljoner dollar.

Rivningsprogrammet har gjort delstaten fattigare: Mindre ström, mindre turism, ruine-rade fastighetsägare och mindre viltliv.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Kaliforniens rivna dammar

  1. Newscum som Trump kallar honom ar en fullkomlig idiot och likasa ar folket som rostar pa honom. Snart ar det bara de rika och uteliggarna kvar i CA. Kamala och Tim vill ocksa forstora var sjukvard som i jamforelse med t.ex. Sveriges ar helt overlagsen.
    Var Governor of Texas har stamt Feds for att vi skall fa betalt for den sjukvard vi tvingas att ge illegala immigranter. Hundra tusen ensamkommande barn slapptes losa av Biden/Harris. Dessa barn ar nu forsvunna och ingen vet var de har tagit vagen. Helt otroligt att det finns manniskor som tror pa dessa fanskallar.

  2. Kalifornien har knappast byggt några nya dammar på 40 år, trots att befolkningen nästan fördubblats (men nu inte ökar längre). Dammar skall samla nederbörd från bergen i nordost. Inte undra på om det blir torka ibland. Stora mängder vatten leds direkt ut i havet (se sid. 146 i min bok “Tänk om det blir kasllare?”).

    Skogsbränder blir det lätt av orensat sly (kvistar, grenar, löv, barr, rötter och bark) mellan träden.

    Kaliforniens tillväxt tycks nu bruten.

  3. Så sant Benny! Hur ska Newsome “dressa” Grisen? En stat alltfler flyr från. Tänk att vanligt folk med jobb mer eller mindre tvingas bo på gatan pga de extrema bostadspriserna uppdrivna av tech-folket och den största köparen…..Blackrock.

  4. Kaliforniens dödsspiral bara fortsätter via galna politiska beslut! Var kom 800 miljoner dollar från i en bankrutt delstat som Kalifornien? Och så tror de att OS ska gå av stapeln där om 4 år? Hur ska de lösa ekonomin, el-nätet, kriminaliteten, tiotusentals som bor på gatan, East L A som är ett ulandsliknande banditnäste? De problemen man hade i Paris med att röja bort illegala läger med skjul och tält i centrala Paris är ju en petitess i förhållande till det katastrofområde man kallar Los Angeles!

Comments are closed.