Kalifornien river dammar !

Paul Gamache

Figur 1. The Iron Gate Dam i the Klamath River, vars rivning är planerad till 2023

  • Till vänster ses rännan för utskovet som leder överskott av vatten förbi turbinerna.
  • I mitten sex bassänger för fiskodling.
  • Till höger kraftstationen med två turbiner för 18 MW tillsammans.
  • Dammens längd 160 m.
  • Dess höjd 53 m.

Figur 2. Floden Klamath avvattnar delar av Oregon och nordligaste Kalifornien

The Iron Gate Dam är den första damm som hindrar lax och andra fiskarter att vandra uppströms. I 20 år har det varit ett argument av miljögrupper för att riva den. Det gäller totalt fyra dammar i floden. Men rivning är kontroversiell i en stat, som egentligen behöver bygga fler dammar.

Kaliforniens politiker har satsat så helt på “förnybar”, väderberoende el, att rullande black-outs blivit oundvikliga. Dessutom lider staten av en lång period av torka, som kunde lind-ras av “lagrad energi” i vattenmagasin bakom dammar.

Det finns alltså två starka skäl för att bygga fler dammar. Men det har miljöpolitikerna motsatt sig i 40 år medan befolkningen fördubblats, vilket givetvis ökat behovet av vatten. Och av pålitlig el.

Fallet är mer komplicerat än så. Jag har inte kunnat utreda hela historien, men det följande tycks gälla:

  • Tillståndet för byggandet av dammen tycks ha löpt ut 2006. Därefter har ettåriga tillstånd beviljats.
  • Indianstammarna längs floden har varit beroende av laxfisket. Kanske har de avtal, som ger dem rätt till laxfisket. Detta måste då återställas till sin naturliga nivå. Utsättningen av odlade yngel tycks inte ha varit tillräcklig.

Det är ju en tragisk historia att de avtal som “de vita” träffat med de olika indianstammarna, för att de skulle acceptera federationens överhöghet, nästan alltid negligerats av senare generationer politiker.

Vi har ju ett liknande problem vis-à-vis samerna. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Kalifornien river dammar !

  1. @Mats Werner.
    Stämmer , äldsta bosättningarna hittade i Norrland är mellan 6000- 9000 år gamla.
    samerna dök upp runt kristi födelse dvs va 2000 år sedan.
    Arkeologiskt sett är inte samer att klassa som ursprungsbefolkning, men dom har bott på samma plats länge.

  2. Jag vänder mig mot liknelsen med samerna som “ursprungsbefolkning”. Den svenska situationen uppkom långt innan de europeiska kolonisatörerna kom till Amerika och tog för sig. Där fanns klara definierade befolkningsgrupper på plats. När det gäller samerna är det inte alls så säkert att dessa var “först”. Inlandsisen smälte söderifrån och olika folkslag vandrade in söder- och österifrån. Folk från Mellanöstern, den europeiska delen av Asien och från Europa i övrigt. Samerna lär ha kommit senare från Asiens norra delar när dessa blev isbefriade och folkgrupperna med mongoliskt och asiatiskt ursprung kunde ta sig västerut. Att samerna valt att fortsätta leva ett musealt nomadliv är i sig inget som borde berättigat den särbehandling de har uppnått. Varför har inte Smålänningarna krävt samma särbehandling? Eller göterna/goterna?

Comments are closed.