COP26 löften ej uppfyllda !

COP26 i Glasgow sköts upp till 2021 på grund av pandemin

Vecka 19 hölls ett möte i Köpenhamn för uppföljning av de löften som signerats i Glasgow. Jag klipper några rader ur NewScientists rapport:

2022-05-16, NewScientist, Adam Vaughan:

COP26: No countries have delivered on promise to improve climate plans

(COP26: Inga länder har uppfyllt sina löften att stärka klimatplanerna)

I Glasgow lovade 196 länder att “revidera och stärka” sina planer för att minska utsläppen, men det finns få tecken på att detta händer innan nästa möte i november.

Mötet inleddes av Sebastian Mernild, huvudförfattare inom IPCC och professor vid SDU, Syddansk Universitet i Sønderborg, samt i Bergen.

Sebastian Mernilds presentation drog inga applåder, när mer än 40 länder träffades i Köpenhamn, för att diskutera framstegen sedan klimattoppmötet COP26 2021. Han påmin-de dem om att utsläppen fortfarande ökar. Han berättade för de församlade ministrarna att deras mål att hålla temperaturhöjningen under1,5 °C inte kräver något mindre än “snabba, djupa och varaktiga” utsläppsminskningar.

“De vet alla vad vi står inför vetenskapligt när det gäller 1,5°C”, säger Mernild. Huruvida de agerar utifrån den kunskapen är en annan fråga. Ett halvår efter överenskommelserna vid COP26 i Glasgow är det långt ifrån klart om länderna håller de åtaganden de gjort.

COP26-presidenten Alok Sharma sa att underlåtenhet av världsledare att uppfylla sina löften skulle vara ett “rent självskadebeteende”. Han deltog digitalt från Glasgow och sa sig förstå varför åtgärder för att minska utsläppen hade fördrivits från rampljuset av kriget i Ukraina och levnadskostnadskrisen, men påminde publiken om att “klimatförändringar är en kronisk fara” som världen inte kan ignorera.

Sharma tillade att Rysslands invasion hade visat att “klimatsäkerhet är energisäkerhet, och vi måste bryta vårt beroende av fossila bränslen”.

Ett av huvudlöftena i Glasgow var att 196 länder i år skulle “revidera och stärka” sina planer för att minska utsläppen till 2030. Utan starkare handlingsplaner kommer målet att hålla en uppvärmning under 1,5 °C inte att nås. Sharma sa att den brittiska regeringen tittar på sätt att stärka sin nationella klimatplan för 2030, men hittills har inga länder formellt lämnat in en plan som går längre än vad de lovade innan eller vid COP26.

De som följer FN:s klimatförhandlingar säger att det är osannolikt att någon åtgärd kommer att ses på dessa planer förrän mycket närmare nästa stora klimattoppmöte i november, COP27, i Sharm El-Sheikh, Egypten

“Jag ser väldigt lite politisk energi läggas på det just nu”, säger Carne Ross från tanke-smedjan E3G och syftar på sannolikheten för tuffare klimatplaner. “Jag tror att den stora frågan på klimatfronten för tillfället är Ukraina. Det är verkligen att stjäla den politiska uppmärk-samhet från allt annat”, säger Ross.

USA:s särskilda sändebud för klimatförändringar, John Kerry, sa förra veckan att invasionen inte är någon ursäkt för att avstå från klimatåtgärder, till exempel genom att bygga kolkraftverk. “Det viktiga är att inte ge efter för den här föreställningen att “åh, Ukraina har förändrat allt, så vi kommer att bygga ut infrastruktur som vi för ett tag sedan bestämde att vi inte kan göra nu”, sa han.

En ljuspunkt i år är att den nya tyska regeringen, som bildades av en koalition inklusive landets gröna parti, använder sitt ordförandeskap i G20-gruppen av ledande världsekonomier för att driva på för fortsatta åtgärder mot klimatförändringar.

COP27 är mindre än sex månader borta. Jim Skea från IPCC sa nyligen att 1,5°C-målet kommer att vara “borta” om inte starkare nationella klimatplaner finns, när tusentals delegater kommer ner till Sharm El-Sheikh. Trots ortens soliga rykte ser det ut som en allt dystrare utsikt.

+ – + – + +

Drömlik verklighetsflykt

Framtidens historiker kommer inte att kunna förstå hur det var möjligt att ledarna för 40 av världens mest utvecklade länder låtit sig förblindas så totalt av domedagsprofeterna, att de inte låtsas om att utsläppen ökar i en allt högre takt. Kina, Indien och hundratalet U-länder bygger kolkraftverk och öppnar nya kolgruvor varhelst det finns kol.

T.o.m. den tyska regeringen kan komma att återta några kolkraftverk i drift till vintern, eftersom de gjort sig av med alternativen och de inte kan låta medborgarna frysa.

Särskilt groteskt är John Kerrys främlingskap för situationen i hans eget land.

President Biden har funnit det nödvändigt att lätta på restriktionerna för att borra efter gas och olja. Medan han ändå stryper kapaciteten att producera i USA, uppmanar han arabländerna att öka produktionen, för att bränslepriserna vid mackarna inte skall skena längre.

Detta sinnesrubbade vanvett har blivit möjligt endast av de ledande mediernas fascistoida censurering av klimatets fakta.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “COP26 löften ej uppfyllda !

  1. Det är klart att länder inte uppfyller sina löften. Löftena kostar bara pengar och förhindrar inga klimatförändringar. Som vi för den delen inte vill förhindra, eftersom det är bra att världen långsamt har blivit varmare.
    Löften är dessutom inte bindande, för det där “Parisavtalet” var inget avtal, utan en överenskommelse, med frivilliga åtaganden som lika frivilligt kan överges.
    Det finns ingen som helst vetenskaplig grund för påståenden om att 1,5 grader, eller 2 grader, skulle vara någon gräns mellan acceptabelt och katastrof.

  2. Notera att det är väljarna som partierna/politikerna ska söka nå genom argumenten via dialog. Men sakpolitiken har förlänge sedan försvunnit ut och ersatts med ett politiskt spel där MSM spelat med!
    Bara att se valdebatterna så ser ni själva vilka narrar.

  3. Genom “chain of command” kan man få de mest orationella beslut genomförda. Militär organisation bygger på detta. Idag har vi istället skapat toppstyrda högt betalda tjänstemän och politiker som av just sina ekonomiska och karriärmässiga skäl utför uppgifter utan att ifrågasätta. Signaler att inte ifrågasätta finns också med via “team-efforts”. Är du med eller inte är det psykologiska styrinstrumentet. Idag straffas man fort vid avvikelse. “Kylan”. Se t.ex hur SD passiviserats i nyckelfrågor. De har blivit välkomna till slut i det parlamentariska arbetet samtidigt som S och M börjat bli bästa vänner. Snart finns bara V som politisk opposition! Se även M och MP i Sthlms-politiken. Omöjliga kompromisser blir plötsligt förhandlingsbara trots ideologisk avgrund inkl fakta.

  4. Hela klimat alarmet är ett narrspel, iscensatt av Soros, Rockefeller och oligark gänget, med en massa lättlurade politiker som företrädare, säkert en hel del betalda, för att fortsätta spelet. När man sätter en snöboll i rullning växer den, som den historiska lögnen nu, om klimatkatastrofen. Människor har i alla tider blivit tillsagda av överheten vad dom ska tro på, och det tar till slut över all förnuft, och exalterade människor ökar vikten av att tro på det. De som inte tror, anses som förnekare av klimat och därmed idioter. Se på Copernicus, den tidens kloka, ansåg som kättare, och hotades att avrättas. Förnuftiga människor släpps inte fram, för att kunna övertyga andra. Det händer i de flesta länder nu, kanske mest i Sverige. Där skolbarn indoktrineras in i klimatalarmet.
    När majoriteten säger att det är rätt, så är det rätt ock riktigt. Demokrati, inte vetenskap, som styr åsikter och tron på deras berättigande, enligt många. När allt detta svammel är över, så mörkläggs det, och ingen tar ansvar över dessa tusentals miljarder dollar som slängts i brasan.

  5. Klimatmötet i Glasgow där mässområdet försågs med el från dieselgeneratorer, batteribilsladdare sattes upp som endast var attrapper och reklamskyltar efter vägarna drevs med små petroleumdrivna elverk vid varje reklamskylt.

    Småfolket tog tåget till Glasgow för de vill inte lämna koldioxidavtryck via flyget men glömde bort att tågen är dieseldrivna.

  6. President Joe Biden läggar på restriktionerna för borrning efter olja. Ja, det är sant men de ställen som licenser har släppts för är så oljefattiga att inga bolag vill borra där. Det är bara ett reklamtrick mer eller mindre.

  7. Kakistokrati har sitt ursprung från människor som inte kan någonting, “nyttiga idioter”, som låter sig ledas över stupet som fjällämlar av fullständigt obegåvade politiker.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Kakistokrati
    Kakistokrati (från grekiska: κάκιστος, “sämst”) betyder ett styre av de sämsta eller minst kvalificerade människorna, en form av t ex en regering där de värsta och mest urusla människorna sitter vid makten.
    Kännetecken för en kakistokrat kan vara dåliga politiska beslut, beslut som försämrar nationalekonomin, världsekonomin, försämring av internationella relationer som kan leda till krig, t ex världsomfattande krig om energi inom några år.

    Kakistokrati likt ryssar som tror på Putin, “vi krigar inte i Ukraina, vi befriar dem”.
    Kakistokrati klimataktivister som t ex FN, EU, och svenska partier som Miljöpartiet, Vänstern, Centern och Socialdemokraterna.

    Nivån är likvärdig bland de som försöker hitta på ”nya” energikällor, vilket framför allt gäller politiker, massmedier, aktivistforskare m fl, fullständigt okunniga, de vågar därför aldrig ta en debatt med någon som har kunskap och kan visar vad seriös vetenskap och sunt förnuft förmedlar.

    Se t ex verkligheten som IPCC politiskt tillsatta Klimatpanel och FN-chefen ljuger om: UAH/NOAA/NASA m fl temperaturmätningar som visar att temperaturen har gått ner i världen med ca 20 % (Ca 0,2 grader) sedan 2016, 6 år tillbaka, 2022 är på väg att bli ett nytt kallt år.
    https://www.nsstc.uah.edu/climate/

  8. Kan det bli värre? Tydligen om man lyssnar på kärnfysiker Jan Blomgren när han konstaterar att det varken finns ansvarig (tekn chef) eller planer hur “våra” nya energislukande (vätgas-omställningen) stålproducenter i norr ska få sin energi när de ska driftsättas om 2,5 år! Ingen ger några svar. Är allt i händer på okunniga politiker som tror “marknaden” sköter allt automatiskt🙃

    https://swebbtv.se/w/q5dhsB3yEJTjPaRHKkJybb

    Jag är närmast chockad över inkompetensens djup.

  9. Inflationen märks även när det gäller klimatmöten:
    Detta i Köpenhamn
    Early opening av COP 27 i maj.
    Stockholm 50+ den 2-3 juni
    COP 27 i november.

    Det är ett kringresande teatersällskap!

  10. Klimatarbetet går ut på att “revidera och stärka” sina planer för att minska utsläppen. Åtgärder är i första hand att höja skatter så att bidrag kan betalas ut till alla tokiga gröna projekt.

Comments are closed.