Väte: Solen och pannkakan

Utbytet i vätgas-processens olika steg enligt EIKE

Principiellt schema för de steg som krävs för produktion av el med vätgas med ungefärliga tal för det procentuella utbytet.

Katastrofalt låg verkningsgrad

För effektbehovet EN kW behöver man FYRA eller FEM kW “förnybar” el, som i sin tur fordrar FYRA à FEM ggr så stor märkeffekt. Det betyder 16 à 25 ggr behovet. Då är ändå inte problemet med 14 dagars vindstilla löst. Lagring av tillräckliga mängder vätgas för marknadens elbehov under så lång tid är fullständigt orimligt av ekonomiska skäl. Dessutom kostar sådan lagring energiförluster varje dag.

Optimistiska planer

2022-12-06, LandbrugsAvisen:

Nyt stort Power-to-X-anlæg på vej ved Holstebro

Ørsted har i samarbejde med energiselskabet Skovgaard Energy planer om at bygge det største Power-to-X-anlæg herhjemme. Anlægget skal gøre Midt- og Vestjylland til globalt knudepunkt for grøn strøm.

Power-to-X er et begreb, der dækker over elektrolyse-processen, hvor grøn strøm fra eksempelvis vindmøller eller solceller omdannes til brint eller andre brintbaserede brændstoffer. 

Ifølge planen vil anlægget løbende kunne udbygges til mere end tre gigawatt elektrolysekapacitet, og brinten vil dermed kunne eksporteres i stor skala og bidrage til den grønne omstilling i hele Europa, lyder det i en pressemeddelelse fra Ørsted.

+ – + – + – +

2024-09-06, Afv, Affärsvärlden:

Ørsted drar sig ur ytterligare ett stort projekt

Danska energibolaget Ørsted drar sig ur det gröna vätgasprojektet i Idomlund på Jylland.

Avhoppet sker under projektets första fas och beror på en prioritering av utvecklingsportföljen, säger bolaget till tidningen.

Med Ørsted borta fortsätter Skovgaard Energy ensamt med att utveckla projektet, som planeras att ha en kapacitet på 150 megawatt under första fasen.

+ – + – + – +

Upp som en sol, ner som en pannkaka

Skulle bidrage til den grønne omstilling i hele Europa.

Pannkaka blir det, när stora Ørsted lämnar och kvar blir lilla Skovgaard Energy. Då man börjar studera de fysiska förutsättningarna, ex.vis att väte (brint) har så små molekyler att de kryper igenom vanligt stål. Väl ute i atmosfären bildar de en explosiv blandning med syret, så att särskilda säkerhetsmått alltid måste vidtagas. Som kostar.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Väte: Solen och pannkakan

  1. Jag förstår fortfarande inte hur detta ska fungera. Input “billig” el, output “dyr” el. Men producenterna måste ha betalt för att producera och så länge ingen har garanterat pris (CfD) så behöver de få ett visst minimipris.

    Det är någon som måste betala i slutändan. Det finns två aspekter:
    1. Det som Sverige har generellt, man betalar spotpriset, men får ta nackdelen med väderberoende produktion som varierar priserna högt och kan leda till högre pris i genomsnitt.
    2. CfD, staten = de som bidrar med skatt, garanterat ett visst pris och detta kan hålla nere priserna generellt. Som konsument kan du få ett lägre elpris, men detta är en pyrrhus seger, för Staten behöver få in pengar för att betala producenternas garantipris och därmed får du antingen högre skatt eller neddrag av andra tjänster som “ingick” tidigare.

  2. “… att väte (brint) har så små molekyler att de kryper igenom vanligt stål.”

    Det är detta som stoppat alla tidigare omgångar av försök. Det som fortfarande krävs är specialmaterial, som är tillräckligt tätt och starkt. Fungerar hyfsat vid små volymer, men det blir extremt dyrt för större.

    “… explosiv blandning …”

    Jepp, knallgas. Detta demonstrerades på kemilaboration i högstadiet under 1970-talet. Ett bra sätt att väcka liv i eleverna eller få tyst i klassrummet. Elevernas uppmärksamhet låg på 100% efter första smällen …

  3. Helt OT: Jag blev lika ledsen när jag läste här för ett tag sedan att denna bloggen skulle fasas ut och inte uppdateras, som jag blir glad nu när det kommer nya inlägg flera gånger om dagen

    Tack, fortsätt kämpa på för att få ut information som sedan sprids vidare.
    I förlängningen kommer detta att öppna ögonen för majoriteten som då förhoppningsvis ställer de styrande till svars

  4. Men när ska dessa “gröna” bidragskapitalister och politiker fatta att det är ekonomiskt vansinne med denna lekstuga? Vem har råd att betala för så dyr el? Varken industrin vi ska leva av eller vi som privatpersoner! Ska elen subventioneras via skattsedeln tills staten är bankrutt? Vad göra sedan? Lämna in konkursansökan till WEF som kommer att erbjuda svindyra lån med enorma räntor som hamnar i fickorna hos oligarkerna? Men det är väl planen kan man anta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *