Vätgasbubblan spricker ju !

Utbytet i vätgas-processens olika steg enligt EIKE

Principiellt schema för de steg som krävs för produktion av el med vätgas med ungefärliga tal för det procentuella utbytet.

För effektbehovet EN kW behöver man FYRA eller FEM kW “förnybar” el, som i sin tur fordrar FYRA à FEM ggr så stor märkeffekt. Det betyder 16 à 25 ggr behovet. Då är ändå inte problemet med 14 dagars vindstilla löst. Lagring av tillräckliga mängder vätgas för marknadens elbehov under så lång tid är fullständigt orimligt av ekonomiska skäl. Dessutom kostar sådan lagring energiförluster varje dag.

För ståltillverkningen räknar man med direkt koppling till elektrolyseringen. Då behövs liten effekt för komprimering och transport i rörledning, men ändå torde storleksordningen hälften av energin gå till förluster.

Ett mer utförligt resonemang finns här:

2022-12-07, Kvartal, Jan Blomgren, Magnus Henrekson, Christian Sandström:

Vätgasbubblan kommer att spricka

I samhällsdebatten pekas ofta vätgas ut som en viktig ingrediens i strävan att minska utsläppen av koldioxid. Det är också den lösning som såväl EU som den förra regeringen lyft fram. Inom ramen för EU Hydrogen Strategy kommer EU att satsa 430 miljarder euro på vätgas fram till år 2030. Den av regeringen initierade organisationen Fossilfritt Sverige förordar att Sverige år 2045 har byggt ut sin kapacitet att producera väte till 8 GW. För detta krävs 70 TWh el per år, vilket motsvarar hälften av dagens totala elförbrukning i Sverige.

+ – + – + – +

Fortsättningen finns bakom en betalvägg, klicka på den röda rubriken. Rubriken anger den viktiga slutsatsen.

+ – + – + – +

“Betala för en illusion”

Det är rubriken på Skellefteå Krafts kundbrev “Veckoanalys v 34” 2023-08-24.

Företagets elhandelsanalytiker Jan Strömbergsson betecknar grönt stål i Boden som en illusion! Det skulle kräva en enorm utbyggnad av elproduktion och elnät. Det skulle kräva att stålkunderna är beredda att betala kanske 20 % högre priser. Vilket inte är så säkert.

Till sist tror han att den beräknade reduktionen av utsläppen blir en chimär. Den svenska minskningen av utsläppen skulle frigöra utsläppsrätter inom EU ETS, som skulle säljas till andra länder och där ge motsvarande ökade utsläpp.

+ – + – + – +

Är alla rikspolitiker insnöade ?

Jag kan inte undgå att fråga mig om våra rikspolitiker håller sig fullständigt ovetande om dessa varningar beträffande de gigantiska “investeringarna” i Norrbotten. Kan man ägna sig åt “politik” utan kontakt med den aktuella debatten ?

Och riskera hela nationens kapital räknat i tusentals miljarder kronor.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather