BRICS och den geopolitiska maktkampen

BRICS toppmöte i Johannesburg 2023-08-22 till 24 med Lula da Silva, Xi Jinping, värden Cyril Ramaphosa, Narendra Modi och Sergei Lavrov (Wikimedia)

2023-10-07, Nerikes Allehanda, Evert Andersson, Mats Kälvemark:

BRICS och den geopolitiska maktkampen

BRICS-länderna är idag Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Redan idag utgör BRICS 41,5 % av världens befolkning. De står för 26 % av världens BNP och 44 % av koldi-oxidutsläppen. Kina själva 31 %. Efter BRICS toppmöte i Sydafrika nyligen står det klart, att  gruppen kommer att utökas med Argentina, Egypten, Etiopien, Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. De svarar för 6,6% av de globala utsläppen så summan för BRICS blir då drygt 50%, femhundra gånger mer än Sveriges 0,1%. Befolkningen i de elva länder-na är 3,7 miljarder eller 46%. Mer än ytterligare tio länder står i kö för att bli medlemmar.

 Maktkampen står mellan BRICS och G7-länderna och med dem associerade. G8 blev G7 då Ryssland uteslöts ur efter invasionen av Ukraina. Världen delas allt tydligare i två geopolitiska block med olika värderingar och samhällssystem. BRICS-gruppen är spretigare, men de drivs av önskan att minska USA:s och dollarns inflytande.

Bevakningen i svenska media av BRICS-mötet i svenska media uteblev. Som om det inte är relevant för oss.

G7 med medlemmarna Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. EU deltar också med representanter. G7 hade sitt toppmöte i japanska Hiroshima tidigare i år. På agendan stod en gemensam hållning gentemot Kinas växande makt, samt åtdragna tumskruvar mot Ryssland.

Nästa års toppmöte i BRICS-gruppen är i ryska Kazan med Ryssland, antagligen Putin, som ordförande i ett utvidgat BRICS. Stor risk att tumskruvarna då skapar dålig stämning.

Vi i väst är inte så rika som vi intalar oss. USA räddas regelbundet från statsbankrutt genom att senaten godkänner att skuldtaket höjs. Samtidigt lanserade Biden-administrationen ett stödpaket för grön omställning på mer än 370 miljarder dollar. Finansierat genom nya lån.

Den kinesiska statskapitalismen ser inte längre ut som den framgångsmodell den varit. Planekonomi och politisk styrning tar nu ut sin rätt även i Kina. Havererad bostadsmarknad, skuldkris, i en skala som inte staten kan hjälpa medborgarna med,  samt en knepig demografisk situation orsakad av ettbarnspolitiken.

EU lånar nu massivt för att för att finansiera klimatpolitiken. Politiken anser sig veta bäst vad som behövs i framtiden och riktar ekonomiska styrmedel efter det. I Sverige satsar vi fabulösa belopp på ‘omställningen’.  Bara vätgasstålen i norr drar ca 2000 miljarder kronor.  Fit for 55, Taxonomi och New Green Deal stinker planekonomi.

I det långa loppet är det de olika ekonomiernas produktivitet som sorterar ut vinnare och förlorare. Mycket få ‘klimatinvesteringar’ gynnar produktivitetsutvecklingen.

Kina  har gjort sig till en dominerande spelare vad gäller råvaror och kapacitet att processa de ämnen som världen kommer att ropa efter för omställningen att snabbt få bort fossil energi. Med de nya medlemmarna i BRICS dominerar blocket även världens framtida oljeproduktion.

Här går en skarp skiljelinje. Kina kommer undan med vaga löften om netto noll tio år efter väst. Väst satsar huvudlöst på netto noll 2050. Det är rent matematiskt omöjligt. Vi kliver med öppna ögon i fällan om än med skygglappar på.

G7-laget satsar kopiösa resurser på klimatpolitiken. IPCC i COP 27 uppskattar behoven till ca 100.000 miljarder kronor / år. Väst har varit naiva och kortsiktiga ekonomisk intressen har flyttat ut både produktion och teknologisk kunskap till Kina. Nu är vi redan fast och måste importera högteknologiska produkter från Asien för att leveranskedjorna i vår indu-stri ska hänga samman.

Vi måste inse vi att vi behöver hålla ihop inom vår åttondel av världen och förstå Kinas ambitioner att vara världens ledare vid deras 100-årsjubileum 2049.

Att klassificeras som utvecklingsland var ett av Kinas krav när de gick med i WHO 2001. Då var Kinas BNP per capita under 1.000 US-dollar per år, i dag är det drygt 12.500 dollar. Det väntas ha ökat till nästan 30.000 dollar vid år 2035, ungefär samma nivå som Spanien i dag. Det är hög tid att stänga Kinas gräddfil.

En jämbördig motpart med halva Jordens befolkning bakom sig måste hålla sig till samma regler. Vi på G7-sidan måste sluta med självskadebeteendet. Människorna på båda sidorna av den imaginära kinesiska muren är ömsesidigt beroende.

G20 – gruppens medlemmar finns både i BRICS och G7.  Vi deras toppmöte i Indien klarade de inte att hantera kriget i Ukraina och Rysslands roll. Vid nästa möte i Brasilien lovade Lula da Silva, i strid med internationell rätt,  att inte arrestera Vladimir Putin om han kommer.

Den geopolitiska maktkampen är snabbt på väg in i en ny fas.

Evert Andersson, Mats Kälvemark

Fria debattörer

+ – + – + – +

Nuvarande och nya medlemmar i organisationen BRICS, Wiki

+ – + – + – +

Sluta med självskadebeteendet ?

Hur skall vi få stopp på det besinningslösa självskadebeteendet ? Det gäller inte bara vårt land utan hela G7. Politikerskrået verkar vara helt insnöat i drömmar.

VAD kan väcka dem ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “BRICS och den geopolitiska maktkampen

  1. Jag hoppas att kommentarerna skall fungera igen !

Comments are closed.