Lämna nu rivningsivern av elkraftverken i Rönneå !

Älvräddarnas illustration av principen för vattenkraftverk

+ – + – + – +

2024-09-10, HD, Helsingborgs Dagblad, näteditionen, Ingvar Åkesson:

Dags att lämna rivningsivern av elkraftverken i Rönneå

”Vattenkraftverken anses vara ryggraden i svensk elförsörjning. De ska därför ha bästa möjliga förutsättningar för att kunna svara för planeringsbar elproduktion”, skriver Ingvar Åkesson i en insändare.

Så har tiden gått förbi Klippans kommuns rivningsiver av elkraftverken i Rönneå. Det är hög tid för dem att ändra kurs.

Regeringen har i ett pressmeddelande den 22 augusti 2024 visat på färdriktningen för elkraftverk och tillhörande dammar. Dessa anses ha en svår och otrygg rättssituation genom illa implementerade EU-direktiv med oacceptabla konsekvenser.

Därför har de sänt ut en remiss om detta med förslag som de vill skall träda i kraft den 1 januari 2025.

Vattenkraftverken anses vara ryggraden i svensk elförsörjning. De ska därför ha bästa möjliga förutsättningar för att kunna svara för planeringsbar elproduktion.

Det finns närmare beskrivet i promemorian KN2024/01642 hos Regeringskansliet.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

P. S.

Insändaren kom i papperstidningen 2024-09-11 på sidan B 11.

+ – + – + – +

EU lider av okunskap och inkonsekvens

En mastodontisk organisation som EU får svårt med kontakten mellan den vänstra handen och den högra handen. Här har natur-romantikerna drömt upp ett krav på att återställa “Naturen” till sitt naturliga tillstånd. Men de bortser från att “människan” är en naturlig del av Naturen.

Fiskar anses vara naturligare. Således skall åar tillåta dem att vandra fritt, vilket krävs i ett EU-direktiv.

Å andra sidan kräver EU en omställning av hela samhället till “förnybar” energi. De tycks inte ha förstått hur viktigt det är med “planerbar” energi. Denna är en förutsättning för att de väderberoende kraftslagen skall kunna brukas. Där är vattenkraft unik, eftersom den är både “förnybar” och “planerbar”. Det är således mycket angeläget att behålla de vatten-kraftverk som finns. Det är betryggande att vår nuvarande regering har insett det.

Att upprätthålla fiskars möjligheter att vandra i vattendragen tycker jag är en bra princip. Förbi vattenfall med kraftverk kan man bygga laxtrappor, som tar bara en liten del av flödet.

Klippans politiker har istället tagit beslut om att riva dammar och kraftverk, vilket Ingvar Åkesson protesterat emot i tidigare poster:

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Lämna nu rivningsivern av elkraftverken i Rönneå !

  1. Klippans Kommun har länge och hårt drivit frågan om rivning av de 3 dammarna.
    Inför köpet lätt man göra en miljökonsekvensutredning genom WSP, som man uppenbarligen konsekvent struntar i. På så sätt utsätter de kommunens ekonomi för en ”Rysk roulett”, då WSP framförde att det bl.a. fanns rasrisker för riksvägarna 13 och 20. De har i Klippans Kommun delvis gemensam sträckning.
    Jag fick då också en införd insändare i såväl nät- som den tryckta upplagan.

    https://etidning.hd.se/p/nordvastra-skanes-tidningar/2024-09-07/a/rysk-roulett-med-kommunens-ekonomi/2841/1529735/54896537

  2. EU styrs av WEF med Globalist-Ursula som effektiv torped, rakt ini hjärtat på Europas välståndsskapande krafter!

  3. Liksom flertalet svenska landsortskommuner vill nog Klippan inte bara behålla dem som redan (ännu) bor där utan också locka nya att bo där.

    Det gör de knappast genom att lägga ned lokal vattenkraft. Hål i huvudet – och ängslighet att följa idiotiska EU-direktiv. Att vi är med i EU innebär inte att slaviskt följa allt dumt som där sägs och beslutas.

    Subsidiaritetsprincipen sitter trångt i EU. Att frågor skall avgöras av dem de berör och på deras nivå. Vad har EU med vår lokala elförsörjning att göra?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *