Suget efter elbilar surnar !

Stellantis smarta instrumentbräda för elbilar. 

2024-09-23, ENERGInyheter, Markku Björkman:

Efterfrågan på elbilar i EU fortsätter falla – kraftiga nedgångar i Frankrike och Tyskland

Efterfrågan på elbilar i Europa är på stadig nedgång efter ett dramatiskt försäljningsras i både Tyskland och Frankrike. Försäljningssiffror visar att endast 92 627 batteridrivna bilar registrerades i EU under förra månaden, en minskning med 44 procent jämfört med augusti förra året.

Den Europeiska Bilindustriföreningen (ACEA), som publicerade siffrorna, pekar på att fallet i försäljning främst beror på en “spektakulär nedgång” i Tyskland, där försäljningen minskade med hela 69 procent, och i Frankrike, där försäljningen sjönk med 33 procent. Dessa länder är de två största marknaderna för batteridrivna elbilar i regionen.

– Marknaden för elbilar är nu på en stadig nedgång, säger ACEA. – En kontinuerlig trend med minskande marknadsandelar för batteridrivna elbilar i EU skickar en mycket oroande signal.

Krav på att fördröja gröna mål i EU

ACEA har uppmanat till att skjuta upp de ambitiösa miljömålen inom EU. Organisationen varnar för att vägran att senarelägga målen som börjar gälla nästa år samt den planerade tidsfristen 2035 för att stoppa produktionen av bensin- och dieseldrivna bilar kan leda till “hot om mångmiljardböter, onödiga produktionsminskningar och förlorade arbetstillfällen.”

+ – + – + – +

Behövs några batterier från Northvolt ? ?

Tja, definitivt inte skulle jag säga.

Northvolt var en svindel från början. Med engagemang som en väckelsepredikant har Peter Carlsson fått de okunniga och oerfarna att tro på underverk:

  1. En ny och bättre batteriteknik skulle utvecklas. Av nybörjare i branschen.
  2. Där skulle nya effektivare processer göra tillverkningen billigare.
  3. Innan vare sig teknik eller processer är klara, väljer man att bygga en jättefabrik i obygden, där omgivande infrastruktur i form av serviceföretag är tunn. Offentliga etableringsbidrag är avgörande för val av lokaliseringen.
  4. Fabriken bemannas med nyrekryterad personal utan tekniskt kunnande eller vana vid organisatoriska rutiner eller samarbete mellan olika funktioner. Dessutom finns tillfällen av språklig förbistring.
  5. Med ofärdiga tekniker och processer tvingas man anlita kinesiska leverantörer av såväl utrustning som råmaterial. Det blir således kinesiska batterier tillverkade i Sverige. Det finns ingen plats på marknaden för ett sådant koncept.
  6. Inte förvånande lyckades man inte producera mer än en handfull batterier på hela året 2023.
  7. Den 23:e meddelas att Northvolt varslar 1.600 anställda och att delar av fabriken i Skellefteå stängs.

Vettlöst i kubik, juridiskt ansvar

Misslyckandet i Skellefteå torde ha stått klart i två års tid. Ändå ger sig Peter Carlsson ut på en raggar-resa efter nya miljardstöd för etablering av flera fabriker bl.a. i Polen, Tyskland och Kanada.

I december 2023 säljer han privata aktier för 200 miljoner kronor. För den “insider” han är torde det då ha stått helt klart att företaget var konkursfärdigt, d.v.s. aktierna var värdelösa. Han måste förstås stämmas för “insider-brott”. Åtminstone.

Ansvar för svindeln kan inte utkrävas av de ansvariga politikerna. De får vara dumma, lättlurade och okunniga. Men de stora beloppen har beviljats av tjänstemän, som har ansvar för att vara kunniga, med strikta begräsningar av befogenheter, etc. De skall bevaka att skattebetalarnas pengar inte försnillas. De bör stämmas för “trolöshet mot huvudman”.

Observera: Detta gäller även de politiker som efter sina politiska uppdrag belönats med prestigefulla positioner inom myndigheter och offentliga företag.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Suget efter elbilar surnar !

  1. PW och kommunalråden i Skellefteå lever kvar i förnekelsen och nu ska tydligen en vätgassatsning i stor skala startas i Skellefteå vilket en av kommunens ledare stolt proklamerade i TV. Svindleriet med skattepengar i Skellefteå är enorm och kommunen skuldsatt över öronen på medborgarna. Men Burman och Wallström vet att när de fått sparken och avgångsvederlag finns mängder med kommuner i Sverige som med öppna armar tar emot dessa klimatskojare för att ruinera fler kommuner med “gröna” projekt. Eller som man skämtade i en Monty Pyton-film “en sådan här katastrof är bara början”…

  2. Såvitt jag vet är kommunpolitiker åtalsimmuna för beslut av kommunfullmäktige, men inte för beslut, som de medverkat till i egenskap av ledamöter i kommunala nämnder, såvida de har reserverat sig. En reservation ska vara skriftlig och bifogad till protokollet. Åtalsimmuniteten för ledamöter av kommunfullmäktige gäller endast för själva besluten av fullmäktige, inte för tagande av mutor och liknande oredlighet. Samtliga politiker i Skelleftå och region Västerbotten, oavsett parti, måste därför misstänkas för brott i ett inledande skede. Det är därefter åklagarens uppgift att fria person för person från brottsmisstankar, efter utredning av vederbörandes agerande.

    Det är kommunens uppgift att betala ut försörjningsstöd till de uppsagda migrantarbetarna (och övrig personal) i den mån, de inte får lön eller annan ersättning från företaget. För att klara den utgiften får kommunen sälja all säljbar egendom, som kommunen äger. bl. a. ett antal vattenkraftverk, både i den egna kommunen och i andra Norrlandskommuner, som inte fått minsta del i vinsten från dessa kraftverk. Elon Musk är kanske intresserad att köpa?

    Väljare / skattebetalaran i resten av landet ska inte branskattas för att väljar i Skellefteå och region Västerbotten har valt hel- eller halvkriminella politiska företrädare, som lekt riskkkapitalister och spekulerat hej vilt.

  3. “Northvolt kommer att räddas av Elon Musk.”
    Tror jag inte alls. Finns ingen som anledning för Musk att rädda denna katastrofala satsning som inte har några förutsättningar alls för att konkurrera med Kina.

  4. Tveksamt med tjänstemannaansvar för politiker. Dessa är inte anställda utan innehar ett förtroendeuppdrag vilket borde undanta dem från ansvar enligt den lagen i alla fall.

  5. Northvolt kommer att räddas av Elon Musk.
    Det kommer inte att bli en billig lösning för nuvarande aktieägare MEN företaget kommer att finnas kvar.

  6. Tjänstemannaansvaret finns kvar i svensk lagstiftning. Det gäller faktisk, såvitt jag vet, även politiker i kommuner och regioner. Riksdagsledamöter är dock undantagna. Det har de själva sett till.
    Alla utom riksdagsledamöterna kan alltså åtalas för vårdslöshet med allmänna medel.

  7. Stellantis’ “smarta instrumentbräda” är totalt livsfarlig.f ör den tar förarens koncentration från väg och trafik. Okritiska biljournalister jämför pekskärmars mått som påstådd teknikhöjd. I bilar skall INGET finnas som stör förarens koncentration! Idioter! Vad hjälper det om bilen är krocksäker om man krockar för att man inte ser?

  8. Så går det Sverige och stora delar av Europa hamnat i totalt intellektuellt och moraliskt förfall!

  9. Som jag förstått det så använder sig Northvolt i nuläget också av 30 år gammal Kinesiskt teknik för sin batteritillverkning. Som det dessutom krävs Kinesisk personal för att sköta. Låter inte som ett vinnande koncept direkt då ju Kina själva producerar nya billigare och bättre batterier.

  10. En f.d. arbetskollega i Sverige skrev just att hon köpt en begagnad Polestar. Den billigaste varianten kostar idag 498 000 kr. Bilen var bara ett år gammal och låg 195 000 kr under inköpspriset. Den hade gått gått 1250 mil.
    Visst kan man tala om lågt andrahandsvärde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *