Man fastklämd i VKV torn !

Interiör av ett torn för Vindkraftverk, BBC

Tornen är mäktiga skapelser med diameter om 4 – 5 meter. Till vänster ses en stege för att klättra upp de 150 meter det är frågan om. Det klarar inte så många. Därför finns normalt en hiss i varje torn. Det som syns närmast kameran kan vara en hisskorg.

2024-09-21, Piteå-Tidningen, Ylva Forslund:

Fastklämd inne i vindkraftverk.

En allvarlig olycka inträffade i vindkraftsparken i Markbygden när en person blev klämd inne i ett vindkraftverk vid lunchtid på fredagen.

Olyckan har inträffat i själva tornet på den andra våningen kan man säga. Det är ungefär tio meter upp i luften, sade Andreas Wikstén, insatsledare på räddningstjänsten. Rädd-ningsarbetet tog cirka två timmar eftersom platsen där personen satt fastklämd var både högt upp och svåråtkomlig.

Det känns som att något sånt här inte ska kunna hända, sade Andreas Wikstén och beskriver en komplicerad insats där räddningstjänstens personal fick klättra uppför en invändig stege med sele och fallskydd för att ta sig upp till den fastklämda personen.

Hur gjorde ni för att få loss personen? Vi fick använda oss av ett hydrauliskt verktyg för att trycka ihop hissen och skapa ett större utrymme mellan hissen och schaktet där personen satt fast.

+ – + – + – +

Den fastklämde var utländsk medborgare och har senare bekräftats avliden.

+ – + – + – +

Farliga arbetsplatser

Som all maskinell utrustning behöver vindkraftverk regelbundet underhåll. Personal måste således upp 100 – 150 meter till maskinhusen för att kolla och byta olja samt kontrollera många hjälpfunktioner, bl.a. infästningen av vingarna i ett nav utanför maskinhuset. Ett nav som mäter mer än 5 meter i diameter.

Många arbeten är utpräglat riskabla och olyckor förekommer varje år.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Man fastklämd i VKV torn !

  1. Jag tycker det mer eller mindre dras lite förhastade tankar om olyckan både på vindkraftverket och på Forsmark. Vänta på orsaken till olyckorna. Att någon omkommer under svetsarbete, vad fasen betyder det?

    De flesta olyckor på arbetsplatser beror på försummelse från arbetarna.

  2. Nu börjar fasaden spricka när t o m Expressen har en artikel om hur Sverige kommer att få betala dyrt för lekstugan med “energiwende” i Tyskland? Varför regimen i Stockholm ska subventionera el till tyskarna och skicka notan till svenska elkonsumenter med de nya reglerna som införs snart är obegriplig tills man inser att den flödesbaserade kapacitetsberäkningen kommer att göda elbolagen, öka skatteintäkter för staten och hjälpa tysk industri att överleva på bekostnad av svenska elkonsumenter och svensk industri. Från Bryssel meddelas att Sveriges regim får en klapp på axeln för att man är så lydiga!

  3. När Sverige hade ett stabilt elsystem, var kärnkraftverken lönsamma och det saknades incitament att tumma på arbetarskyddet och säkerheten i stort. Men vad händer nu? Arbetarliv offras för att “gröna” rovkapitalister som Harald Mix ska berika sig. Vad gör före detta Arbetarpartiet Socialdemokkraterna? Vad gör Vänsterpartiet, som fordomdags gick till val på “arbetarpolitik och socialism”? Efter Harrisburg, som var ett otäckt tillbud men ingen katastrof, sa V att kapitalistisk kärnkraft är farlig men socialistisk kärnkraft är säker. Efter Tjernobyl är V inte sig likt. Nu är kärnkraften i sig farlig, oberoende av ekonomiskt och politiskt system, enligt V. Som i likhet med de värsta rovkapitalisterna tiger om “alternativens” farlighet.

    Tjernobyl är en annan historia. KGB, som visste allt om alla, kände till omfattande byggfusk i Tjernobyl och försökte förgäves varna Kommunistpartiet. Som helt enkelt hade tröttnat på KGB:s ständiga lögner, inte bara om regimkritiker utan även om lojala kommunister, som KGB av någon anledning ville röja ur vägen. När KGB för en gångs skull sa sanningen, blev man inte trodd. Onekligen finns vissa likheter mellan där och då och här och nu. Det är ju inte radioaktiviteten från den civila kärnkraften, och ej heller koldioxiden, som hotar mänsklighetens överlevnad, utan avfallet (mikroplasterna) från vindkraften. Finns numera i alla människors blod. Hur mycket tål vi?

  4. Ang. maskindirektivet: observera att Sveriges regering inte tillåter tillståndsprocesser, som prövar vindfläktsanläggningar, att ifrågasätta huruvida de aktuella projekten uppfyller maskindirektivets eller något annat produktdirektivs grundläggande säkerhets- och hälsokrav avseende enskild person, husdjur eller boskap.
    Detta Regeringsbeslut från 2011, vilket explicit anger att vindkraftsanläggningar ska prövas enligt plan- och bygglagen plus miljöbalken, men att prövning inte ska beakta maskindirektivets eller annat produktdirektiv, har naturligtvis tillkommit för att ge en ‘gräddfil för vindfläksanläggningar’.

  5. Olyckan förutsätter att vederbörande vidtagit åtgärder som sätter säkerhetsfunktioner ur spel. Hisskorgen har en dörr. Om dörren ej är ordentligt stängd , bryts manövern till hissens motor.
    Teoretiskt kan man nyttja hissen med öppen dörr, men bara då med den nöd-funktion som medger “nedfart” utan att hiss-motorn fungerar.
    Samtidigt är det också vid en “nöd-nedfart” svårt att “nå utanför hisskorgen” då man får “mol-hålla” den regel som medger nedfart. Regeln är liten och kan bara hållas med fingrarna och under inflytande av en ganska stabil fjäder.
    Det “känns” i fingrarna efter en nöd-nedstigning.

  6. Christer Eriksson

    Svensk Vindenergi har rätt. Vindkraftverk måste uppfylla kraven i Maskindirektivet, AFS 2008:3.

  7. #Petter Wulf#

    “Och i Forsmarks kärnkraftverk dog också en person denna vecka.”

    Ja i samband med svetsarbete ! som du inte nämnde, samt klämolyckan på bageriet Örebro som du förbisåg…eller ?

  8. @Petter Wulff
    Hur många personer i Europa har omkommit vid kärnkraftverk under perioden 1990-2008?
    Såg att en person hade omkommit vid ett bageri i Örebro, men inte ett ord från dig om det.
    Så varför var det så viktigt att poängtera dödsfallet vid Forsmark men inte bageriet?

    Alla dödsfall i arbete är olyckliga och borde inte förekomma. Vad man gör för att förhindra att dödsfall uppstår på arbetsplats är fundamental och här verkar vindkraften inte prioritera olycksriskerna.

  9. Och i Forsmarks kärnkraftverk dog också en person denna vecka.

  10. Svensk vindenergi påstår att vindkraftverken omfattas av maskindirektivet.
    Stämmer det.Har för mig att jag läst att det inte gör det.

  11. Ni kan tänka er vilket liv det skulle vara på C och MP om kärnkraften hade lika många dödsfall? Men i den “heliga” klimatalarmismens namn så måste offer göras oavsett om det gäller Novolt , vindsnurror eller rullande potentiella bomber som batteribilar. Hur många offer som krävs i Afrika när barnen ska krypa i gruvgångarna efter kobolt förmedlas icke av MSM då detta blivit en ickefråga och locket är på sedan länge! Kräken som ligger bakom detta och deras supportrar ska jagas fram och ställas inför rätta.

  12. I en vanlig byggnad hade denna idiotiska och farliga konstruktion aldrig godkänts. Facket hade omedelbart vägrat. Myndigheter hade ingripit. Men i det heliga Klimatets namn släpps allt igenom. Den som protesterar avfärdas direkt som ond och illvilllig Klimatförnekare.

    Här finns en klar åtalsgrund! Samtliga vindkraftsverk med liknande konstruktion (alla?) borde omedelbart och samfällt öagföras som Livsfarlig Arbetsplats!

  13. Ja, men Globalist-Ursula har beordrat att Sverige måste satsa på denna destruktiva teknologi. Eftersom det inte finns några riktiga män i beslutande ställning så blir det såhär!

  14. Mellan 1990 och 2008 så dog 47 personer bara i Europa av vindkraftsrelaterade olyckor, varav 13 civila. Under perioden inträffade 482 olyckor.

    Av nån anledning så är det svårt att hitta nyare statistik. Det gäller även för länder utanför Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *