“Överenskommelsen i Paris är klar” är en korrekt översättning.
Glosan “Accord” har mycket vid betydelse och kan översättas med “avtal” men vanligare med “överenskommelse”. Ett högtidligt avtal länder emellan skulle kallas Traité, Entente eller Convention. I detta fall finns inga bindande klausuler, varför “avtal” är oriktigt.
Nerikes Allehanda 2019-01-28
Rubriken på nätet är:
IPCC:s Special Report: Notera – inte välkomna
Man måste veta lite om det diplomatiska språkbruket för att förstå att detta med att notera istället för välkomna IPCC:s Special Report 2018 inte bara är en strid om påvens skägg. Notera är ungefär att ge fingret åt rapporten, som skulle få deltagarna i COP24 i Katowice tillräckligt uppmjukade för att komma överens om drastiska beslut för att klara målet 1,5 grader global uppvärmning. 0,5 grad utöver 1 grad vi redan har på 150 år.
SVT:s egen klimataktivist Erika Bjerström sa på måndagen efter Katowice att ‘Parisavtalet’ är ett tomt skal. Det behövs en regelbok om hur det ska skötas. Hur de frivilliga åtagandena ska ökas, mätas, kontrolleras och finansieras.
Så hur mycket blev det i det tomma skalet? De verkar ha kommit överens om hur man ska mäta och de som behöver hjälp med det ska få hjälp. Resten skjuts upp till nästa möte i Chile om ett år. Mötet skulle från början hållas i Braslien, som dock backade ur. Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika har sedan Paris ”frikort” fram till 2030 vad gäller utsläppsbegränsning. I Katowice gjorde USA, Saudiarabien och Kuwait gemensam sak och ställde sig också utanför begränsningarna. Därmed står 58% (Global Carbon Atlas) av de globala utsläppen utanför åtagandena i Paris. Med god ökningsfart nås snart 66%, två tredjedelar av utsläppen utan program för begränsning.
Delegaterna förefaller nöjda att man inte kom fram till att lägga ner utan denna ambulerande cirkus kan fortsätta.
Vi har i två debattartiklar beskrivit hur det ur såväl vetenskaplig som ekonomisk synpunkt saknades förutsättningar för framgång enligt IPCC:s agenda för konferensen.
Det märkliga kan man tycka är, att ‘Parisavtalet’ har hyllats som något av ett mirakel. Trots att det inte är ett avtal utan mer en gemensam inte bindande avsiktsförklaring att försöka begränsa temperaturökningen till två grader. Ett tomt skal. Ändå motiveras subventioner för allt från solpaneler till elcyklar och beskattning av drivmedel i ett självspelande piano med automatiska ökningar inbyggda. Vi måste ju leva upp till ‘Parisavtalet’. Gula västarnas kravaller i Paris utlöstes för väsentligt mindre !
Trots alla konferenser från COP1 i Berlin 1995 till COP24 i Katowice märks ingen skillnad på diagrammen för koldioxidutsläppen. Då är det skönt att kunna berätta att aktuell vetenskap visar en betydligt mindre klimatkänslighet för koldioxid än IPCC:s datorsimuleringar. De flesta fristående vetenskapsinstitutioner menar att en fördubbling av atmosfärens koldioxidhalt sannolikt ger en halv grad varmare planet än idag. Forskningen gör framsteg. 2002 trodde man att en fördubbling av koldioxidhalten skulle ge 3 – 6 grader varmare planet. I alla fall i de politiskt förhandlade rapporterna.
Tjugofyra politiska konferenser under tjugotre år utan några rejäla trendbrott. Men man tror ändå att möten med 20 – 30 tusen delegater från 196 länder i enighet ska kunna kontrollera Jordens klimat genom att ställa om radikalt till koldioxidutsläpp på den nivå, som bara de fattigaste länderna i Afrika har.
Sannolikt är de tänkta klimatåtgärderna skadligare för planeten och mänskligheten än de klimatförändringar, som till en väldigt liten del beror på våra koldioxidutsläpp.
Evert Andersson
Mats Kälvemark
Göran Wickström
Fria debattörer
+ – + – + – +
by
Den absurda och onödiga koldioxidjakten till exempel är väl det mest uppenbara. Att eliminera eller ens halvera användningen av kol, olja och gas, som utgör drygt 80 procent av världens energiförsörjning och försöka ersätta med vind- och solkraft, som är ett par procent. Det är orimligt men försöket kan ge stora skador på världsekonomin. Alla åtgärder som bara i vårt land görs för att gardera oss för metervis höjning av havsnivån. Kan kosta miljarder om inte kommunala politiker har is i magen nog för att åtminstone avvakta ett trendbrott i höjningstakten, som varit stabil sedan senaste istiden. Att göda korruptionen med 100 miljarder USD per år under FN:s hantering. Med mera.
“Sannolikt är de tänkta klimatåtgärderna skadligare för planeten och mänskligheten…”. Vilka tänkta klimatåtgärder? Är det inte lite överilat att påstå något på så oklara förutsättningar?