Svedjebruk i Amazonas

Johan Kuylenstierna, tidigare VD för SEI, Stockholm Environment Institute, bekräftar att huvudsakliga orsaken till bränderna i Amazonas inte är klimatförändringar utan att “folk tuttar på”, TV4 2019-08-24.

I Economist 2019-08-24 förklarar Brasiliens ambassadör i London att alla sena regimer ansträngt sig att begränsa exploateringen av Amazonas. På 15 år har man regenererat och återplanterat mer än 11 miljoner hektar, ungefär så mycket som Sverige söder om Vänern och Vättern.

Expressen har tagit in nedanstående förtydligande:

+ – + – + – +

2019-09-05

Flertalet bränder i Amazonas är svedjebruk. Skog huggs ned och bränns för att ge bördig mark för självhushåll. Det är ett växelbruk, där marken under några år bereds för odling och efter skörd lämnas för återväxt av ny skog under flera år.

På samma sätt har bönder världen runt i århundraden berett mark för odling, även här i Norden. Det är enkelt och billigt men kräver mycket arbete och stora ytor, ger dåligt utbyte och utarmar jorden så att ny skog måste avverkas för fortsatt odling.

Regnskogen i Amazonas finns i nio länder runt Amazon-floden med mest vatten av alla världens floder. Brasilien rymmer ca 60 procent av denna regnskog, som är världens största före sydostasiatiska och centralafrikanska regnskogar runt Ekvatorn. Även där är svedje-bränder vanliga.

Totalt lever runt 30 miljoner människor i området Amazonas, som täcker sju miljoner km2 yta. Det är drygt 15 gånger Sveriges yta. Själva regnskogen täcker 5,5 miljoner km² och har betydligt mindre befolkning. Men tillräckligt många för att varje år anlägga 50-70.000 svedjebränder (uppgifterna varierar).

Det är fler och på större ytor än där skog avverkas kommersiellt för jord- och skogsbruk och djurhållning. Jordbruksbefolkningen i Amazonas minskar också, eftersom många flyttar till städer för annan försörjning. Då tar skogen åter över kvarlämnad mark.

På sikt minskar ekonomisk och teknisk utveckling svedjebruket. I Sverige återkommer dock kontrollerade svedjebränder i liten skala för att stimulera biologisk mångfald. 

Tege Tornvall

Nätverket Klimatsans

+ – + – + – +

Se även posten “Fake News om Amazonas”

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather