Fake News om Amazonas

Figur 1. NASA har satelliter som kollar hur stora områden som brinner i världen. Här deras redovisning för juni 2019

Bränderna i Brasilien ser ingalunda ut att vara särskilt alarmerande, medan bränderna i Kongo är extrema.

Figur 2. I januari brann nästan hela Sahel-regionen

NASA noterar att i Brasilien är de inte värre än andra år.

Hur kan då media sprida uppgiften att satellitmätningar visar att de i år är 80 % värre än i fjol. Jo, de är okunniga. De refererar till en satellit som inte mäter area utan nya bränder, för att larma brandförsvaret. En enskild brand kan då noteras flera gånger, därför att den blossar upp olika mycket.

Praktexempel på Fake-News och ohederlighet

Varför larmar aktivisterna om Brasilien, men inte om Kongo och Sahel ? ?

Enligt NASA har de arealer, som årligen brunnit i världen minskat med 25 % under perioden 2003 – 2015 enligt NASA. Det torde kunna tillskrivas världens ekonomiska tillväxt.

Här en redogörelse av Lars Gellerstad:

+ – + – + – +

Bränderna i Amazonas orsakas av vad som på svenska kallas svedjebruk

Så gott som alla öppna jordbruksbygder är slutresultatet av svedjebruk och tillhörande avskogning. Det har pågått sedan människan lämnade det rörliga jägar/samlar-stadiet för att bli bofasta djurhållare och åkerbrukare.

Brasiliens president Bolsonaro sade härom dagen att bränderna startas av jordbrukare som öppnar ny mark för att tillfredsställa världens behov av sojabönor för Europeiska och Japanska djurhållare och Västvärldens omättliga behov av “hållbara bio-bränslen” från oljepalmer och sockerrör.  Orsak och verkan är logiken.

I tillägg nämnde Bolsonaro att man i Brasilien de senaste fem hundra åren sammanlagt endast omvandlat ca 15% av Urskogen till jordbruksmark.  60% av Amazonas ligger i Brasilien

Varför gjorde president Macron en sån stor affär av bränderna i Amazonas under G-7 mötet i Biarritz?

G-7 mötena har pågått sedan 1975 och har egentligen ingen fast agenda eller beslutskrav. 

Macron har stort behov av att bygga upp sin miljö-profil hemmavid – inför nästa presidentval – och hans påfund att kalla Amazonas för världens lunga med “ansvar” för 20% av världens syre är inte verklighetsförankrat.  Nu är den krassa verkligheten att jordens atmosfär har haft 20-21% syrehalt i 600 miljoner år dvs långt före människan intog sin plats. Macron’s skrämskott oroade inte många och i hans intervju på fransk TV i måndags hade han sänkt detta hot till 15%. Den vetenskapliga verkligheten är möjligen någon procent.

Han medgav också att 9 länder i Sydamerika som gränsar till Amazonas regnskogar och där förekom också bränder. Detta har inte uppmärksammats av media möjligen p.g.a. att en del i motsats till Brasilien styrs av socialister. Vissa filmsekvenser och foton på bränderna var arkivmaterial. Bilder tagna av en fotograf som avled 2013 har identifierats.

President Macron fick snabbt höra ifrån president Bolsonaro att Frankrike just öppnat 360.000 hektar regnskog för mineralutvinning i den franska “kolonin” Franska Guyana som från 1795 fram till 1950 var en fångkoloni för långtidsdömda. Området är numera mest känt för sin väl belägna raketutskjutningsplats väl placerad på ekvatorn. Mer om Frankrikes kolonialism i Svensk Tidskrift.

Macron’s andra önskan var att sätta stopp för EUs anslutning till frihandelsavtalet Mercosur. Redan det nyligen godkända frihandelsavtalet CETA med Kanada får franska bönder att gå man ur huse.

I tillägg så pågår på den globala scenen en kamp om vem som skall ha Global makt över Sydamerika? Europa, USA eller Kina. Kina kan med dagens jordbruksmetoder INTE hållbart försörja 1.3 miljarder kineser med föda på en västerländsk konsumtionsnivå. Därför söker man på alla sätt att knyta till sig jordbruksresurser. 2049 är året då Kina skall fira att allt man drömt om är på plats – 100 år efter revolutionen.

Macron ville inte heller ha en “debatt” med president Trump om den Globala Uppvärmningen. 

Macron tog också upp frågan om Amazonas endast är en angelägenhet för Brasilien eller om det internationella samfundet – påhejat av FN och NGOs – skulle ha rätt att styra. Här kommer frågor som man redan varit överens om sedan 2:a världskriget. I korthet: Land är Landets ensak.

FN-organet UNESCO har redan lagt en övernationell “skyddande” byråkratisk hand över byggnader, speciella naturområden etc. Byråkrater har alltid ambitioner att kontrollera och öka sitt revir. Bolsonaro sparkar bakut om detta. Vårt land, vår styrning. Vi kan ju tänka vad som skulle ske om all mark norr om Östersund  – halva Sveriges yta – skulle bli ett slags Skansen styrt från Paris eller Nairobi.

Där ute i verkligheten bränner – svedjar – jordbrukare  i Amazonas utkanter. NASA-rapporter och foton visar att det snarare brinner mindre sedan Lula var president.  Givetvis vill Bolsonaros vänsteropposition med anknutna NGOer presentera honom som Amazonas mordbrännare efter endast ett år som president. Mer om bränder från NASA här.

G7-länderna erbjöd en “allmosa” om 20 miljoner dollar till Brasilien. President Bolsonaro tackade först nej till detta med kommentaren att Frankrike. behövde brandsäkra sina katedraler. Senare har han ändrat sig.

President Macron kommer säkert att efter “mediamörkrets” inbrott efter G-7 kontakta Bolsonaro, så att Frankrike kan säkra sitt kontrakt på krigsmateriel om ca 5 miljarder Euro, vilket inkluderar upplärning av Brasiliens varvsindustri i konsten att bygga atomdrivna ubåtar.

Vi vanliga människor åser detta politiska taskspel med vanmakt och/eller äckel.

Lars Gellerstad

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather