Vindkraft raserar naturlandskapet

I Norge stoppar regeringen landbaserad vindkraft på grund av folkligt motstånd

2019-11-06

I en debattartikel gläds S-politiker åt att vårt paradisiska naturlandskap ska omvandlas till industriområden, allt enligt Januariavtalet som kom till i maktstridens politiska sandlåda.

Vindkraftens negativa påverkan är väl känd. Med bevarat naturlandskap och nationalparker följer, som vi upplevt senaste åren, en starkt växande turistnäring med nytt liv, inkomster och nya bosättare dit tyskar, holländare och danskar kan fly från sina industriområden med monstervindverk.

Först beslutar politiker om nollutsläpp av koldioxid. Sen beslutar man om massiv utbyggnad av vindelen som släpper ut 15 g koldioxid/kWh mot kärnkraftens 3–5 g/kWh (OKG och Vattenfall). Det lågfrekventa ljudet från vindelen får enligt SLU renar att fly, men människor? Förutom massaker av fåglar och fladdermöss har nyligen konstaterats att i bara Tyskland utrotas 1200 ton pollineringsaktiva insekter av vindkraften (DLR). Biologisk mångfald och framtida skördar?

Vindkraften i Sverige drivs av fanatisk politisk okunskap, kostar flera miljarder kronor och kräver dessutom med nödvändighet dubbla investeringar i stabil kärn- och vattenkraft.

Hög leveranssäkerhet? Ibland ger vindkraften bara drygt en procent medan kärn- och vattenkraft räddar säkerheten. Enligt NRK (Siri Löken) meddelade statsminister Erna Solberg att norsk vindkraft på land inte längre är aktuell. Ett av skälen är just det kompakta motståndet mot det omänskliga lidandet men Kronobergs S-politiker drar ner mössan över öron och ögon och trampar på med inriktning att berika ett fåtal kapitalister och markägare.

S skriver att vi har världens bästa elnät. Är det därför det krävs över 500 miljarder kronor för att ansluta den massivt spridda vindkraften? Läs om sydvästlänken som skulle vara klar 2015, kostat sju miljarder och med ständiga förseningar. Nytt besked: klar till vintern 2021. Alla 570 likströmskabelskarvar måste bytas ut.

Låt förnuft, kunskap, vetenskapliga fakta, ekonomisk realism och värdesättande av de paradisiska naturlandskapen som attraherar lokalbefolkning, turister och nyinflyttare styra politikens beslut.

Lars Carlsson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Vindkraft raserar naturlandskapet

  1. Piteå kommun Vera Renberg projektledare Mänskliga Rättigheter är nu på konferens i ämnet i Linköping. Piteå ska bli certifierad MR kommun och verka, liksom alla andra myndigheter, för transparens och deltagande… Piteå Kommun är så långt ifrån mänskliga rättigheter som någon kommun kan komma. Inte ett uns hänsyn vid etableringen av Markbygden. Tillåtet med beväpnade vakter i området, boende fick ge sig av, s k gorillor kom på hembesök sånt som brukar höra till Rövarföretag men i en kommun styrd av S, finns det i deras partiprogram – riks, regionalt, lokalt- att de ska verka för markrofferi och extrem kapitalism?

  2. En kunskapsbaserad klimat- och energipolitik är något att längta efter. Borta med vinden.

  3. Tja Länsstyrelsens tjänstemän i Uppsala län verkar synnerligen (politiskt) korrekta. Förutom det Robert anför har man stöttat skarven (alltså fågeln) genom att tillåta en obetydlig avskjutning med “döda öar/holmar” som följd. Som en följd av detta har havsöringen som vandrar upp i Dalälven och når Älvkarleby nästan utrotats. Skarven tar ynglen.

    På min hemort (Västland) har Länsstyrelsen beordrat att dammluckorna i Tämnarån skall tas bort, det är nu genomfört. Resultatet är att vi fått en ökad och oönskad vatten växlighet i det som tidigare kallades dammen. Dessutom med stora ??? för grundvatten etc. Dammen eller fördämningen har funnits sedan 1600-talet då Västlands (Wesslands Järnbruk (s k vallonbruk) fanns.

    Tilläggas kan att ägaren av fallrätten under 1970-talet som villkor ålades att bekosta en renovering av kvarnen som ligger i anslutning till ån, (en unik byggnad från 1700-talet) för att få tillstånd att producera el.

    Nu har Länsstyrelsen beslutat att ett villkor för att i fortsättningen få producera el är att en fiskvandringsväg anläggs. Kostnaden för detta har fått ägaren av kraftverket att resignera, vilket jag anser är helt förståeligt.

    Självfallet är elproduktionen vid anläggningen liten men det finns kulturhistoriska värden i kvarnbyggnaden och miljön runt omkring denna. Dessa har länsstyrelsen raderat ut.

  4. Länsstyrelsen i Uppsala län vill att det byggs vindkraft vid havet i norra Uppland.
    Två gånger har det överklagats till länsstyrelsen då Tierps kommun har nekat bygglov.
    Båda gångerna har Länsstyrelsen återremitterat till kommunen med en uppmaning att godkänna projektet. För en vecka sedan så beslutade Tierps kommunstyrelse återigen att neka bygglov och nu kommer ärendet att hamna i Mark o Miljödomstolen.
    S, V och SD var emot medans M. C. L och MP ville bevilja lovet
    Att det finns Havsörn som har revir i området tar inte Länsstyrelsen någon notis om.
    På en direkt fråga om det inte togs någon hänsyn till att det fanns ett revir i området som det gäller så fick jag följande svar av en vindkraftsansvarig handläggare .
    – Vad jag hört så ska boträdet för Havsörnarna blåst ned.
    Dessutom förnekade han att det skulle vara någon politisk styrning som låg bakom beslutet att.
    Länk till ett norskt vindprojekt som masslaktat mängder av fågel.
    https://www.faktisk.no/faktasjekker/wRV/100-havorner-funnet-drept-av-vindturbiner-pa-smola

Comments are closed.