Världsbankens beräkning av “extrem fattigdom”
- Mörkblått: Mellanöstern och Nordafrika
- Grönt: Latinamerika och Karibien
- Rött: Höginkomstländer
- Gult: Europa och Centralasien
År 1990 led 36 % av världens befolkning av extrem fattigdom. Det hade minskat till 9,9 % år 2015. Således hade 26 procent lyfts ur eländet på 25 år !
Inga negativa följder har noterats av den under samma tid ökade halten koldioxid. Orkaner och tyfoner samt perioder av torka och översvämningar är “normala” extremväder, som ingår i vårt naturliga klimat.
Vi har haft ett fullskaleprov sedan 50-talet som visar att den högre halten koldioxid varit välgörande.
+ – + – + – +
2019-11-22 Länstidningen, Östersund
Växthusgaser gynnar fattiga länder
Sture Åström undrar om länder som utvecklar kolkraft verkligen vill förstöra klimatet. “Nej, självklart inte. De har sett hur den högre halten koldioxid bidragit till så drastiskt ökade skördar att en fjärdedel av världens befolkning lyfts från nöd och svält på 25 år enligt Världsbanken”, skriver han.
Nu refererar många media en rapport från Stockholm Environment Institute, SEI, som konstaterar att produktionen av kol, olja och naturgas planeras att öka fram till 2040. Enligt statistik från British Petroleum har användningen av fossila bränslen, det vill säga utsläppen av koldioxid, sedan 1965 ökat med c:a 2,4 procent per år fram till år 2000 och därefter med nära 3 procent.
Denna ökningstakt ser ut att fortsätta åtminstone till 2030, eftersom fler än 3 000 fullstora kolkraftverk planeras runt om i världen. Mellan 3 och 5 sådana anläggningar startas nu varje vecka. Kina planerar 1 200 för eget bruk och i storleksordningen 600 stycken för export, bland annat fler än 100 till Afrika. Kina förbrukar nu hälften av allt kol i världen.
Indien planerar 550 kolkraftverk och de flesta U-länder satsar på kol för att göra billig el snabbt tillgänglig för befolkningen. Fattigdom är det största miljöproblemet och el är en förutsättning för att lyfta levnadsstandarden.
Som medlemmar i Världsbankens styrelse har Nigeria och Indien förmått den att skifta fokus från ”förnybar” till ”fossil” el. Investeringarna i kolkraft betalar sig snabbare och ger pålitlig el.
Vill dessa länder fördärva allas vårt klimat? Nej, självklart inte. De har sett hur den högre halten koldioxid bidragit till så drastiskt ökade skördar att en fjärdedel av världens befolkning lyfts från nöd och svält på 25 år enligt Världsbanken.
De har också sett hur IPCC:s larm slagit fel: Öknarna skulle växa, men har krympt, Söderhavsöarna skulle översvämmas, men bara några få har minskat i area medan sex gånger så många har ökat sin area, sommarisen i Arktis skulle försvinna, men har varit stabil de senaste 12 åren, isbjörnarna ansågs hotade, men stammen har växt till fler än 30.000.
De ser utsläppen som välgörande för hela mänskligheten!
Sture Åström
Nätverket KLIMATSANS
+ – + – + – +
by