Fullskaleprovet visar koldioxidens nytta

 

Figur 1.  Poncho modell 01 Fullskaleprovet, front.

När man skall bygga något komplicerat och mycket dyrt ex.vis ett fartyg eller flygplan, gör man ofta en modell i mindre skala och utsätter den för olika prov. En tanker, som är 300 meter lång, provkörs kanske i skalan 1:100, d.v.s. en modell som är 3 meter lång.  Man ger den olika utföranden av undervattenskroppen och mäter vilken som ger minst motstånd vid olika kombinationer av last och fart. Men det är data från en modell, vilket alltid ger en viss felmarginal.

Men vissa tester kan man göra med ett verkligt fartyg i full skala. Deras resultat blir mycket tillförlitliga. Beträffande klimatet har vi ett prov i full skala sedan 1950. Det ger ovedersäg-liga bevis för att både mera värme och mera koldioxid är BRA för mänskligheten.

Figur 2.  Poncho modell 01 Fullskaleprovet, rygg.

En stor del av allmänheten har givits uppfattningen att klimatförändringar är onormala företeelser och att väderskatastrofer kan skyllas på utsläppen. Den måste bemötas.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Fullskaleprovet visar koldioxidens nytta

  1. @Petter Wulff. Men för den lede, grabben, när ska du och dina gelikar inse och förstå att CO2 är en nödvändig gas för att vi (människan/Homo Sapiens) ska kunna överleva? Varför ska det vara så djäkla svårt att ens vilja ta till sig vad vetenskapen säger, framför flumteorier av värsta kvalisort? För ett par miljoner år sedan så var CO2 halten skyhögt över vad vi har idag ( ca: 7000 PPM). Och allt bara grönskade så det stod det härliga till, och Jorden brann inte upp!
    Vi hade flera grader varmare häruppe under tidig medeltid, inte fan brann Jorden upp för det, och det finns tydligen belägg för att under tidig stenålder så hade vi i stort sett Medelhavsklimat här, och inte brann vi upp då heller. Och fortfarande så är temperatur rekorden ifrån 30 talet.
    Eller kort o gott, ge dig, du är ute och simmar.

  2. Petter
    Bra att du förstår nyttan av koldioxid men du redovisar inte en enda negativ inverkan som du antyder kan finnas enligt din första kommentar.

  3. Petter Wulff

    Koldioxid är en förutsättning för människans och växternas överlevnad på den här planeten. Detta har varit viktigt, är viktigt och i framtiden oerhört viktigt. Att minska koldioxiden som vissa politiker önskar är ett brott mot mänskligheten.

    Ta gärmna en titt på den här sidan http://www.co2science.org/video/gope2.php

  4. Kan du berätta när koldioxiden har negativ inverkan?

  5. Slutsatsen är väl att koldioxid kan vara bra i vissa avseenden – men inte nödvändigtvis i alla.

Comments are closed.