Figur 1. Ryska fartyget Akademik Shokalskiy frös fast i 3 m packis
Här en talande incident, som hände för 6 år sedan, innan denna blogg kommit igång. Den visar hur fullvuxna och föregivet intelligenta alarmister låtit sig så förföras av sin tro att de blundar för uppenbara, lätt tillgängliga fakta och sunt förnuft. Det är ju vad som sker nu på bred front, när man tror mera på datorsimulerade klimatmodeller än på verkligheten.
I detta fall spelade nog storhetsvansinnet också in. Den ansvarige, professor Chris Turney, ville bli den hjälte, som celebrerade den första landstigningen på Antarktis av en forskare från Australien just på hundraårsdagen.
Nyheten när den var ny
TT och SVT meddelade att ett ryskt fartyg, Akademik Shokalskiy, fastnat i isen runt Antarktis på julafton 2013. Dess passagerare hade räddats den 2/1 2014. Men historien är mycket intressantare än så.
En av Australiens mest talföra klimatforskare, professor Chris Turney, chartrade fartyget för en resa till Antarktis, för att på plats visa hur förskräckligt snabbt polarisen smälter. Han fick finansiering från engelska BBC och Guardian, två medieföretag, som gjort sig kända för sin enögda alarmism. Dessa hade flera reportrar ombord.
Fartyget är byggt i Finland för att klara en meters is. Men på julafton placerade det sig så att det fastnade i tre meters packis. Man frågar sig hur det kunde ske med ett fartyg, som har GPS-navigering, internet, radar och satellitkommunikation.
En kinesisk, en fransk och en australisk isbrytare skyndade till, men de fick vända. Den kinesiska isbrytaren med en helikopter ombord gick sedan så nära den kunde i kanten av istäcket. Dess helikopter kunde rädda 52 forskare och reportrar den 2/1. De 22 i besättningen stannade kvar.
Figur 2. Den kinesiska helikoptern räddade passagerarna
Men den 3/1 förstod kineserna att de också frusit fast. De kom loss efter några dagar.
Turney har alltså trott på datorsimuleringarnas larm om smältande polarisar och bortsett från det lätt konstaterade faktum att isen runt Antarktis växt under 30 år. Satelliterna visar bilder av detta varje dag. Detsamma gäller reportrarna.
Ingendera hade låtit sig varnas av motsvarande dumheter begångna i norr. Under sommaren 2013 skulle några fransmän ro till Nordpolen, eftersom ju Arktis skulle vara isfritt då. De vände i tid. Det gjorde inte ett par dussin seglare, som skulle ”göra” Nordvästpassagen norr om Kanada. Isen blev 50 procent större än 2012.
Båda historierna är talande exempel på klimatalarmisternas djupa inkompetens. Det är verkligheten som bestämmer, inte datorsimuleringar.
Sture Åström
+ – + – + – +
by
Tomas, jag skulle vilja påstå att alla de som har tilltro till media också bejakar klimathotet. Vi som ägnat tid åt att försöka förstå klimatet inser att det inte är CO2 som är Jordens termostat. Vatten uppträder i olika skepnad – fast form – vätska – gas. Om man betraktar Jorden från rymden ser man hur enormt stora ytor som täcks av moln.
Där har vi termostaten!
Den utmaning vi nu står inför är att det håller på att bli kallare. Det går bra att förneka det, men enligt termometrarna är det ett faktum.
Det är en åsikt utan underlag i fakta.
Fakta är dels att oljebolagen numera finansierar många av gatudemonstrationerna och dels att “politiken” satsar minst 300 ggr så mycket av skattebetalarnas pengar på propaganda för klimathotet som vi realister har. Vi har bara bidrag från våra medlemmars skattade pengar.
Det är kapitalstarka olje och kolbolagsägare och okunniga reaktionära populister som tycker det är värt risken att förneka klimathoet
Professor Chris Turney hade fått anslag till resan och beställt båten. Kaptenen var givetvis angelägen att hålla kunden nöjd.
Jag förstår inte, körde forskarna båten? Men vad gjorde då besättning ombord?
Expressen skrämmer oss med 18 grader i Antarktis, samtidigt rapporterar gravt klimatalarmistiska YR -47 för Vostok Station.
Det handlar om kapitalstarka alarmister som försöker lura allmänheten:
“Han fick finansiering från engelska BBC och Guardian, två medieföretag, som gjort sig kända för sin enögda alarmism.”
Redaktionerna på Aftonbladet och Expressen har utsökt dåligt omdöme då de i brist på annat ofta hänvisar till The Guardian. Skräp in skräp ut!
Naturliga variationer,vill minnas att det kallas väder.
Du kan inte läsa ut mer av dessa tillfälligheter än att Antarktis fungerar som vanligt och det finns inga gränser för alarmisters inkompetens.
Då frös ett fartyg fast. Nu kommer en del av Antarktisisen loss. Vad är mest signifikant?
Verkligheten kanske uppdagas även för den mest troende .
https://youtu.be/DiuAlrCxpKI