Saliga troende pantar sina drömmar på Tesla

Aktiekursen för Tesla på NASDAQ fram till 2020-02-06

Grafen visar utvecklingen från augusti, strax över $200 till nära $900 den 4/2 och föll sedan tillbaka något. Bolaget värderas således till $136 miljarder, vilket är lika mycket som Ford, General Motors och Nissan TILLSAMMANS.

Här gör jag utdrag ur en post av Sovereignman.

För fjolåret ställde Tesla i utsikt att leverera mellan 360.000 och 400.000 bilar under året. I januari rapporterades resultatet:

  • 367.500 bilar sålda.
  • Resultatet: minus $745 miljoner.
  • Bokfört värde $ 6,6 miljarder.

Man betalar nu alltså 20 ggr bolagets värde ! ! !

Världens största bilkoncern är Volkswagen med varumärkena:

  • Volkswagen
  • Audi
  • Skoda
  • Seat
  • Porsche
  • Bugatti
  • Bentley, och
  • Lamborghini

VW säljer 11 miljoner bilar om året, d.v.s. 30 ggr Teslas produktion med bokfört värde $131 miljarder och ett börsvärde på $95 miljarder. Gjorde 2018 en vinst på $13 miljarder, vilken förmodas bli större för 2019.

Placerarna har alltså mycket stora förväntningar på Teslas tekniska försprång, men Sovereignman påpekar att eldrift numera är allmängods bland biltillverkarna, så det fält som kan avses måste vara tekniken för självkörande bilar. Men där tycks Audi och Nissan vara minst lika långt framme.

Tesla har knappast något försprång idag.

Vad vi ser torde vara miljökämpars verklighetsfrämmande drömmar och möjligen deras politiska tryck på pensionsfonder att investera “grönt”.

På ögonmått ser man att Tesla kommer att stå på örona inom ett par år. Jag hoppas verkligen att inga av mina pensionspengar finns där.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Saliga troende pantar sina drömmar på Tesla

  1. @Peter N. Skitsnack! allt som snurrar och rör sig behöver översyn, och ju mer avancerat ju dyrare blir det, det tar garanterat åtskilliga år innan en elbil slår en vanlig kostnadsmässigt totalt sett.
    Vanliga bilar är inte så krångliga att serva som du påstår och hur billigt blir det med alla batterier som har en begränsad livslängd?
    Kommer dom bilarna att hålla lika länge som en vanlig bil? typ mellan 40,000 till 100,00 mil? Och hur ska vi ladda dom? vind? sol? :))) Det är inget fel på elbil, men att använda sig av batterier, är en stor miljökatastrof i vardande. Bättre då att satsa på bränsleceller.

  2. Var ska strömmen komma ifrån när elbilarna ska laddas?
    Sverige behöver 2 nya kärnkraftsverk.
    Europa behöver 15-20 nya.

  3. Tesla behöver inte längre någon regelbunden service!
    Alla vet att service är en mycket stor kostnad för att äga en bil. Plus krånglet med att lämna och hämta bilen på verkstaden.
    Tesla USA kräver nu inte längre någon regelbunden service. Finns väl ingen anledning att det även kommer i andra länder.
    Bränsledrivna bilar kommer som kräver dyra och omständliga besök på verkstad. Vem vill ha det?
    https://teslaclubsweden.se/ingen-service-pa-tesla-langre/

  4. @sture Jag tror inte heller särskilt mycket på någon klimatpåverkan, men det är inte det som gör att elbilar kommer dominera. Det är helt enkelt för att elbilar blir inom några få år mycket billigare än bränsledrivna bilar, och skillnad ökar för varje år som går.
    De traditionella biltillverkarna måste avveckla stora delar av det de är bra på – motorer och växellådor, och all personal som jobbar med utveckling och tillverkning av dessa.
    Samtidigt måste de få fram elbilar och laddinfrastuktur, mjukvara och framförallt batteritillverkning som är minst lika bra som Teslas.
    Många investerare inser att lönsamheten kommer att ta stryk och flera av dem kommer att gå under.
    Volkswagen har insett hur illa det är och försöker köpa sig tid genom att prata om hur många elbilar de kommer tillverka i framtiden.
    Andra, t ex FCA, har jag svårt att tro att de kommer överleva över huvud taget.

  5. @ Peter N. Ottomotorn även diesel, kommer att hänga med många år till, för den har några fördelar på sin “sida” ännu. Elbil är bra i närmiljö men klart sämre på långåka, samt är ännu många år framöver fruktansvärt mycket dyrare jämfört med bensin/dieselbil bil.

  6. Först vill jag förklara att jag tycker elbilar är en bra idé. Jag har argumenterat för sådana sedan 1988, Citybilen CIB.

    Du redovisar din tro på framtiden. “Beräkningar” om framtiden tror jag på bara så länge de stämmer med mina egna bedömningar.

    Min tro är följande:

    1. Det kommer snart att stå klart för alla att utsläppen av koldioxid är enbart välgörande. Alla subventioner till elbilar, vindkraftverk och solpaneler försvinner.

    2. Det kommer alltid att vara mer bekvämt och mer ekonomiskt att driva stora bilar med flytande bränsle.

    3. Små bilar med eldrift, Citybilar, CIB, kommer att bli vanliga för stadstrafik. Till en början får politiken göra det rimligt att ha en sådan som andrabil för många hushåll.

    4. På längre sikt kommer många familjer att avstå från den stora bilen, som bara används sällan, semester och fester, etc. Med självkörande bilar ringer de efter en sådan då de behöver den. Men det ligger 30 år i framtiden. För dagligt bruk kommer familjerna då att bara ha en eller två cibbar.

    5. Inga batterier kommer att behövas för att komplettera vindkraftverk och solpaneler.

  7. Elbilar kommer att fullständigt konkurrera ut bilar med förbränningsmotor helt enkelt för att de är mycket bättre och billigare i drift (väldigt lite underhåll och reparationer).
    Priset på batteriet (som utgjort en mycket stor del av priset för en elbil) har fallit, och fortsätter att falla. Inom kanske fem år beräknas priset så lågt att många elbilar inte kostar mer än en bil med traditionell motor.
    Även innan dess kommer de flesta som köper nya bilar välja en elbil, p g a lägre totalkostnad och bättre egenskaper.
    Behöver jag säga att speciellt dyrare bilar med traditionell motor vid den tidpunkten kommer få ett katastrofalt dåligt andrahandsvärde. Så i den kategorin kommer övergången snabbast.

    Marknaden har nu bedömt att Tesla är det företag som kommer vara ledande och då växa mycket snabbt till att bli en av världens största biltillverkare. Därav den höga värderingen.
    Tesla är dessutom ledande på energilagring, vilket förväntas bli en mycket stor marknad på sikt. P g a att sol- och vindkraft installeras allt mer.

  8. Det är glädjande att enkla fakta om Tesla har väckt så stort intresse. John skrev ett mejl och önskade ett ”ärligt och öppet svar”. Jag lägger därför ut det här och måste då förstås börja med hans mejl:

    + – + – + – +

    Hej Sture,

    Läste ditt inlägg.
    Jag tror du behöver tänka om när det gäller din analys av bolaget.
    Det är dock inte det som är mest intressant, utan varför du verkar så arg och frustrerad? Det är liksom bara det som lyser mellan raderna.
    Jag är så otroligt nyfiken att förstå detta.

    Hoppas du har tid och lust att ge ett ärligt och öppet svar. Jag vill så gärna förstå din ilska.

    Med vänlig hälsning,
    John

    + – + – + – +

    Jag var inte det minsta arg, frustrerad eller ilsken, när jag skrev om Tesla. Jag levererade bara nyktra fakta och ett par funderingar. Känslomässigt erfor jag förstås en förvåning över att fullvuxna, läskunniga placerare ville betala 20 ggr värdet på ett bolag med förluster, men den idiotin var ju inte värre än den som exponeras ständigt och jämt bland alarmister, se förra posten om ”Klimatforskares inkompetens”, i världspressen kallat ”Ship-of-Fools”.

    Det John ”läser mellan raderna” visar att det är just han som blivit arg, frustrerad och ilsken. Sådana känslor baseras nog på blind tro. Man skall inte låta dem övermanna det förnuft man besitter. Det bör även Peter och Anton tänka på.

  9. Tesla gör således en förlust på $2027 per bil. Och det är med subventioner. Tas de bort och de gör de i år, då kommer förlusten bli ännu större per bil.

  10. “knappast något försprång idag”. Du är livsfarlig, sprider misinformation utan någon Skin in the game. Du jämför åldrande industri bolag med sjunkande försäljning jämfört med ett bolag som säljer ny teknik både materiellt och speciellt med mjukvara som växer 50 % per år. För att inte tala om deras energi verksamhet. Var ser du att regleringens satsar?

    Som sagt, du är livsfarlig och kan skada folks chanser för avkastning om du skrämmer dem med nonsens. Blanka akiten så du tar en risk, sedan kan du prata.

  11. Än så länge har ingen biltillverkare någon elbil som kan konkurrera med Tesla. Volkswagen verkar inte ha någon modell som går att sälja i USA i år, och frågan är när? Volkswagen har ingen kontroll över utveckling och tillverkning av batterier (den viktigaste delen i en elbil) inom överskådlig tid.
    Det är ytterst tveksamt om Volkswagen kommer kunna göra lika attraktiva bilar och laddinfrastuktur som Tesla till ett lägre pris. Och varför då inte välja originalet? Jämför med Apple.
    Tesla värderas högt för att många har börjat inse att de kan bli störst i världen till sist.

Comments are closed.