Ett isflak två ggr Gotland är på drift ut i Atlanten

Det jättestora isflak som bröt sig loss från Antarktis 2017 låg länge stilla, men har nu drivit ut i Atlanten enligt BBC

Under två år har det legat nästan stilla, förmodligen vilande på bottnen till någon del. Arealen är ungefär som två Gotland och tjockleken 200 meter.

När det nu är ute och seglar måste givetvis sjöfarten noga hålla reda på var det finns. Det förväntas fortsätta norrut längs Argentinas kust. I det öppna havet med stora vågor förvän-tas det brytas upp i flera delar, mycket osäkert när och hur.

Det kan kanske bli en argentinsk turistattraktion så småningom.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Ett isflak två ggr Gotland är på drift ut i Atlanten

  1. Bilden visar hur stor (280.000 km2) halvön i nordväst av Antarktis är och hur långt dess yttersta del ( mot Sydamerika) ligger från Sydpolen (utanför bild, ca 250 mil från halvöns spets). Längre än så kommer inte de flesta som tror sig komma till Antarktis.

    Halvön är en upp till drygt 4.000 m hög bergskedjan och fortsätter som höga kustberg längs kontinentens västkust. I väster följs halvön och kusten av en teutonisk spricka med värmande vulkanisk aktivitet under vatten. Detta värmer kustbergens glaciärer.

    På liknande sätt löper en teutonisk spricka utanför Grönlands östkust, också med värmande effekt på kustbergens glaciärer.

Comments are closed.