Kärnkraftverket Ringhals, där 2 reaktorer avvecklas
Tillgången på tillförlitlig och billig el är en grundläggande förutsättning för den moderna civilisationen. Ändå förs en politik, som gör framtida black-outs närmast oundvikliga. Media nonchalerar det självklara behovet av en fri och kunnig debatt om den politiken. Per Fahlén och några kollegor fick faktiskt in en artikel om frågan i SvD häromsistens. Men vägen dit har varit lång. Här gör han några personliga reflexioner:
+ – + – + – +
Tro är viktigare än kunskap inom politik och riksmedia
Ett väl fungerande system för elförsörjningen är en förutsättning för den levnadsstan-dard vi har. I vår debattartikel i Svenska Dagbladet pekar vi på den nuvarande energipolitikens högst sannolika följder: Försämrad miljö, höjda elkostnader, betydande perioder med effektbrist och risk för bortkoppling av abonnenter samt i värsta fall en black-out under vindstilla kalla vinterdagar.
Jag har i många år försökt få in budskapet i debattartikeln i rikstäckande media (dags-press, SVT, SR), men det är bara lokalpressens insändarsidor som tagit in manusen (förutom tidningen Energi och Miljö, där jag i många år skrivit fackartiklar). Den aktuella artikeln försökte jag i en kortare version få in i Expressen (svarade inte) och GP. Anmärkningsvärt är att GP först ville ta in den, men ändrade sig av någon anledning (verkade som de tvivlade på vad jag skrev). Sedan vidtalade jag några kollegor inom IVA och vi försökte få in den i Dagens Industri (inget svar). Därefter försökte jag med SvD och fick omgående svar att de ville ha en utökad text och göra en helsida av artikeln.
Positiva reaktioner har vi fått från bekanta och en del ledamöter inom IVA (även från en representant för Energiföretagen). I övrigt ingenting.
Det är märkligt att ett så allvarligt budskap omges av offentlig tystnad.
Jag har även försökt få kontakt med politiker och då koncentrerade jag budskapet till en A4 sida. Den skickade jag till samtliga medlemmar av energikommissionen, när den var nybildad 2015 men fick inte ett enda svar.
Överhuvudtaget är det svårt att föra ett sakligt resonemang i denna väsentliga fråga. Jag tycker mig ha upplevt en förflackning av diskussionsnivån. Ju mer det pratas om vikten av kunskap, utbildning, kvalitet etc. desto mindre utrymme får det i offentligheten.
Men man kan inte gömma avsaknad av kompetens eller kvalitet bakom vackra ord och högar av papper. Den svenska energipolitiken är ett praktexempel på detta. Verkligheten låter sig inte luras. Den kommer alltid ikapp.
Per Fahlén
+ – + – + – +
by
Al Gores film ”En obekväm sanning” får inte längre visas i England utan en varning.
Det beror på att filmen innehåller minst 9 fel.
https://www.expressen.se/nyheter/skolbarn-varnas-for-al-gores-film/
Jag har sett filmen som Lars Wiegert länkar till. Den borde alla skolbarn och kulturjournalister se!
Glömde länken som kommer här
En nyss uppdykande mycket sevärd film, som avrättar begreppet ‘förnybart’ och visar hur hela miljörörelsen går i storkapitalets ledband. Centralt budskap är att det som kallas ‘förnybart’ i själva verket är det största hotet mot vår planet.