Kolkraftverket “Datteln 4” på 1.050 MW togs i drift 30/5
Kraftverket ligger intill en av Tysklands många kanaler i staden Datteln strax norr om Ruhr-området. Det har uppförts av elbolaget Uniper, som ägs av finska Fortum.
Anläggningen förväntas bli den sista för kol i Tyskland och motiveras av att fyra äldre kraftverk med lägre miljöstandard läggs ner.
Regeringen: Alla 84 kolkraftverk läggs ner innan 2038
Under detta året står minst åtta kolkraftverk på tur att läggas ner. För hela programmet förutser man kompensation till företag och anställda i storleksordningen €40 miljarder, SEK 440 miljarder.
Enligt planerna skall alla kärnkraftverk vara avvecklade 2022. När Fukushima inträffade 2011 fanns 17 reaktorer. Nu finns 7 fortfarande i drift.
Men runt om i landet börjar man inse att vind- och solel inte kan ersätta den pålitliga kraft man har. Hela energimarknaden befinner sig i kaos, som visas varje månad med negativa elpriser för de pålitliga producenterna, som man inte klarar sig utan, och helt anstötligt höga, garanterade priser till producenterna av vind- och solel, som marknaden klarar sig utmärkt utan.
Energiewende ist kaputt
Det är konklusionen många redan dragit. Insikten håller sakta på att tränga uppåt i det politiska systemet. Väljarna börjar ifrågasätta de höga elpriserna de måste betala. När de pålitliga producenterna måste betala för att bli av med överskott av ström, som de nyckfulla producenterna plötsligt matar in på nätet, måste de få mycket betalt, när det inte blåser. Eller lägga ner.
Energiewende måste skrotas.
Inte synsk
Jag är inte synsk, men vågar ändå påstå att Tyskland kommer att bygga fler kolkraftverk innan seklet är slut. Och staten får nog betala mer än €40 miljarder i kompensation till de 250.000 anställda i sektorn “förnybar energi”. C:a 40.000 är anställda med kolbrytning och drift av kolkraftverk.
(Vad kostar det sedan att riva och destruera alla möllorna ? ?)
+ – + – + – +
by
Smarta elnät låter som lika med låt de fattiga frysa ihjäl.
Jonas 2020/06/06 at 09:59
Ingen risk för elbrist. Smarta elnät är lösningen dvs efterfrågan anpassas till elproduktionen genom att priset höjs så att många inte har råd att köpa el.
Kan det månne bli så att nästa statsminister meddelar att “vi var naiva !”.
Min erfarenhet (?) är att ingen reagerar förrän det berör dem personligen. Den dag Svensson inte har el i kontakten så kommer reaktionen. Problemet är att det är 10 år för sent.
Det är precis därför politikerna borde få frågan idag. Kommer det finnas stabil el i kontakten om 10 år? Jag tror att de kommer tycka att det är jobbigt att svara på den frågan.
Om grönvänstern verkligen bleve ansvarig för samhällets energiförsörjning, bleve det troligen annat ljud i skällan – efter inledande krumbukter. Inget är så uppfostrande som direkt ansvar – socialismens motsats.
Vi kan ju rulla tumme i tio år och låta sakerna ha sin gång. Men då har förfärande många skadliga beslut och åtgärder kommit, som skadat, försvårat och försenat vettig politik – inte minst för Jordens fattiga. Man kan inte alltid spela med bara för husfridens skull!
Den gamla hederliga åkarbrasan finns ju alltid som reserv. Men även den kräver energi!
Absolut ! Det tror jag också.
Det som stör mig är att jag tror att ett antal politiker/aktivister i smyg planerar för en intermittent elförsörjning.
Detta kan pågå eftersom de inte behöver tala om hur de tänkt sig den framtida energibalansen. Om t.ex. MP talade om att att de tänkt sig ett samhälle med slumpmässig elförsörjning så tror jag de försvinner ur riksdagen.
Jag skulle önska att nån ställde frågan till varje parti – “kommer vi alltid ha en stabil elförsörjning i hela samhället efter att ha ställt om till fossilfritt ?”
Den verkliga grejen är att om 10 år kommer ingen att tro på koldioxidens verkan på klimatet. Och många kommer att förstå hur bra det är med mera koldioxid i luften.
Är inte kärnfrågan om samhället ska ha stabil tillgång på el ? 24/7 ?
Jag är inte säker på att alla tycker det. Tycker den frågan borde ställas till våra politiska partier.
Tror att medborgarna anser att detta är en självklarhet. Dock misstänker jag att ett antal politiker anser att intermittent el är ett pris vi måste betala för att “rädda klimatet”.
Grejen är att de inte säger det högt.