UK satsar nu på gaskraft

Drax kolkraftverk i Yorkshire, ett av de största i Europa, blir ombyggt till gaskraft med Bamsekapaciteten 3,6 GW

I bakgrunden ses floden Ouse.

Storbritannien har en Climate Change Act av år 2008 för att minska utsläppen. Några mi-nistrar förklarar att de vill nå “net zero” utsläpp till år 2050. Självklart har regeringens godkännande av projektet mött motstånd och därför inte vunnit laga kraft förrän Högsta Domstolen nu förklarat regeringens beslut legalt.

UK har byggt mycket sol- och vindkraft. Corona-krisen har demonstrerat problemen med slumpkraft. Elbehovet sjönk så mycket att den “förnybara” elen tog det mesta av marknaden. Det ledde dels till problem med stabiliteten i nätet och dels till problem för den “pålitliga” elen att hinna parera de våldsamma svängningarna i slumpkraftens effekt.

Detta har inte påverkat regeringens beslut, som togs innan Corona. Men det kan möjligen ha fått domarna i Högsta domstolen att inse de reella riskerna för Black-Out.

Dessa har dock regeringen insett och förstått att man kan inte bli omvald ifall “lyset slocknat” liksom de gjort i Tyskland. Det MÅSTE finnas tillräcklig pålitlig kraft. I UK väljer man då att elda med gas från Nordsjön. Jämfört med kol ger det en minskning av utsläppen.

Utrustning

Anläggningen får två Closed Circuit Gas Turbines, CCGT, vilket är samma princip som CCPP i posten “Efter kärnkraften: Gaskraft”. Dock kan man även köra gasturbinen med “öppen” krets, vilket gör mycket snabb effektreglering möjlig till en merkostnad i form av lägre verk-ningsgrad.

Det lär bli den största anläggningen för gaskraft i Europa.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “UK satsar nu på gaskraft

  1. @Tege Tornwall.
    Du menar att man måste införskaffa en “Surfismotor med efterbajskammare” för att ta sig fram i trafiken?

  2. Satsa på biogas. Prutta själv! Om man livnär sig huvudsakligen på kålsoppa, kan man baktill ha en uppfångningsanordning, som samlar in gasen. Men blir ett vandrande litet gasverk – nästan (?) självförsörjande.

  3. Sverige ska bli ett fossilfritt föregångsland utan gaskraft. Så här går det till: Man tar energin från solpaneler för att bygga vindkraftverk samtidigt som man brukar energin från vindkraften för att producera solpaneler. Lätt som en plätt! Underskatta inte politikernas och kulturjournalisternas intelligens!

  4. 87% kan inte vara fel!
    (87% av all energi som vi använder globalt är fossil energi)

    Att tro på fossilfritt samhälle är problematiskt och bör ifrågasättas.
    Vem skall offras?

Comments are closed.