Figur 1. Aktivisten Shellenberger ber om ursäkt för den skräck “miljökämparna” orsakat med klimatskrämseln
Det är en dubbel sensation
- Han har varit en av de ledande alarmisterna i USA och skrivit flera böcker om den kommande klimatkatastrofen. Time Magazine utnämnde honom år 2008 till “Hero of the Environment”, Miljöhjälte. Det är en sensation att han nu förklarar larmandet överdrivet: Det blir ingen katastrof.
- Nästa sensation är att han blivit censurerad. Han kom med ursäkten i en artikel i det mycket prestigefyllda magasinet Forbes (mest känt för listorna på världens största företag och rikaste människor). Men mycket snart tog Forbes ner artikeln.
Under tiden twittrade han så här:
Figur 2. Shellenbergers twitter
På många miljöaktivisters vägnar ber jag om ursäkt för klimatskrämslen. Klimatförändringarna är verkliga men betyder inte världens undergång. De är inte ens det viktigaste miljöproblemet. Jag framför min ursäkt i form av en bok. Jag hoppas ni skall acceptera den.
Bokens titel är:
Aldrig apokalyps. Varför miljöalarmism skadar oss alla.
Han har så solida meriter som någon röd-grön aktivist kan ha. Han räknar upp några:
Vid 17 års ålder bodde jag i Nicaragua för att visa solidaritet med Sandinisternas socialistiska revolution. Vid 23 samlade jag in pengar till kvinno-kooperativ i Guatemala. I mitt tidiga 20-tal forskade jag i Amazonas om småbönders motstånd mot markexploatering. Vid 26 hjälpte jag till med att exponera dåliga förhållanden vid Nike’s fabriker i Asien. Vid 27 hjälpte jag till med att rädda de sista oskyddade redwoods (jättetallar) i Kalifornien.
Sedan har han skrivit ett flertal artiklar och böcker, vittnat inför Kongressen och kallats som expertgranskare av IPCC. Artikeln har upprört klimatlobbyn så illa att de mobbat Forbes att ta ner artikeln. Men den finns nu att läsa här. Några av hans påståenden:
- Människan orsakar inte någon “sjätte massutrotning”.
- Amazonas är inte “världens lungor”.
- Klimatförändringarna gör inte naturkatastofer värre.
- Bränder har minskat med 25 % i världen sedan 2003.
- De markarealer vi använder för kött – mänsklighetens största användning av mark – har minskat med en area nästan så stor som Alaska.
- Orsaken till att det blivit fler bränder och farligare bränder i Australien och Kalifornien är ansamling av brännbart skräp och fler hus nära skogar, inte klimatförändringar.
- I decennier har utsläppen minskat i rika nationer, i Storbritannien, Tyskland och Frankrike sedan 70-talet.
- Anpassning till ett liv under havets nivå har gjort Nederländerna rikare, inte fattigare.
- Vi producerar 25 % mera livsmedel än vi behöver och överskotten kommer att fortsätta öka när världen blir varmare.
- Förlorade habitat och direkt jakt är större hot mot vilda djur än klimatförändringar.
- Träbränsle är värre för människor och djur än fossila bränslen.
- För att förhindra framtida pandemier behöver vi mer inte mindre “industriellt” jordbruk.
Några förklaringar ur boken:
- Fabriker och modernt jordbruk är nycklar till mänsklig frigörelse och miljömässiga framsteg.
- Det allra viktigaste för att rädda miljön är att producera mer livsmedel, särskilt kött, på mindre arealer.
- Det allra viktigaste för att reducera luftföroreningar och utsläpp är att gå över från trä till kol till petroleum till naturgas till uran.
- Greenpeace räddade inte valarna. Det gjorde övergången från valolja till petroleum och palmolja.
- Greenpeace dogmatism förvärrade fragmenteringen av skog i Amazonas.
Och ett par upplysningar:
Miljögrupper har tagit emot hundratals miljoner dollar från intressen i fossila bränslen.
Grupper med en “anti-humanist” tro har tvingat Världsbanken att stoppa försöken att avhjälpa fattigdomen och istället göra den “hållbar”. (Banken har nu ändrat sin policy, se posten: Världsbanken skippar olönsamt “förnybart”)
Ett mer utförligt referat finns på Climate Depot.
+ – + – + – +
Han tror fortfarande på “växthuseffekten” och att koldioxiden gör världen varmare. Men hans avslöjanden om propagandans överdrifter och ofta ohederliga argumentering betyder mycket i USA:s klimatdebatt. De troende ser honom som en kättare, med vilken all beröring är farlig och därför förbjuden.
+ – + – + – +
by
Aktivisten Shellenbergers ursäkt länder honom till heder och hans bok borde vara obligatorisk läsning för politiker, journalister och allehanda världsfrånvända miljöaktivister och “världsförbättrare”. Mycket av klimatalarmismen har sin grund i malthusianism, som felaktigt påstår att matproduktionen inte kan öka snabbare än befolkningsökningen och att detta skulle leda till ökad svält och fattigdom. Detta resonemang har också tillämpats när det gäller våra naturresurser och industriproduktion. Dessa tankegångar förnekar alltså att effektivare och intelligentare metoder inom industri och jordbruk skulle vara till någon nytta. Ett utslag av detta tänkande är postmodernism som sprungen ur en reaktion på modernism vänder sig mot allt som är modernt och bl.a. förnekar den vetenskapliga metoden, som inte anses vara mer värd än vilken lära som helst. Beklagligtvis har postmodernism fått ett starkt genomslag på många lärosäten och inom flera discipliner som t.ex. genusvetenskap. Stolligheter som att kön är en social och inte ett biologisk företeelse är ett exempel. Jag anser att vi skattebetalare inte skall finansiera utbildningar som sker i enlighet med postmodern metodik och att all sådan undervisning bör läggas ner. Det skulle dels spara mycket pengar och dels stoppa en massa galenskap. Den vetenskapliga metodiken behöver stärkas!
Han verkar ha ställt sig själv frågan; -Vilka är de bästa klimatfrämjande besluten som hittills tagits?
Och kommit fram till svaret; -Det finns inga.