E-ON har anskaffat tre 500 kVA dieselaggregat till ”en flotta av reservkraft”
De skall spridas över hela landet ”för att hantera både planerade och oplanerade avbrott i elnätet”. De placeras hos kunder som inte tål elavbrott.
De utrustas med de senaste miljövänliga ”steg-V-motorerna” som möter EU:s skärpta utsläppskrav (Steg 5). De kräver bl.a. särskilda partikelfilter. De skall köras på biodiesel och därmed vara ”fossilfria”.
Det innebär givetvis extra kostnader. Vilka skall betala dem. Vi småkunder ?
Ygemans ”nyfunna kraftkällor”
I oktober i fjol samlade energiminister Anders Ygeman till presskonferens i Malmö, där han annonserade att Skånes risk för elbrist var löst med ”nyfunna kraftkällor”. Vid närmare granskning innebar detta att vissa abonnenter skulle få betalt för att stänga vid belast-ningstoppar. Den principen tillämpas på andra håll ex.vis i Kalifornien och Australien. Vidare skulle Svenska Kraftnät medvetet överbelasta nätet vid lämpligt väder.
”Kraftkällorna” visade sig således bara vara politiskt munväder, plakatpolitik.
E-ON vill naturligtvis möta kundernas behov och skaffar reservaggregat med dieseldrift, för att kunna garantera leveranserna när det inte blåser.
Hårsmån från nedsläckning mitt i sommaren
Som syns i förra posten blåste det dåligt i juni. Så dåligt att Vattenfall startade en reaktor och Svenska Kraftnät beställde driftberedskap av oljekraftverket i Karlshamn. Det är avsett för den toppbelastning som kommer en kall vintermorgon utan vind, d.v.s. då behovet av uppvärmning är stort. Att det behöver tas i drift mitt i sommaren är ett bevis på elsystemets kris.
Sveriges elsystem befinner sig i KRIS
- Stamnätet har en ”flaskhals” mellan elområdena 1 + 2 i norr och elområdena 3 + 4 i söder, där de stora förbrukarna finns. I norr finns ett överskott av effekt från många stationer för vattenkraft och ett otal vindkraftverk, men överföringskapaciteten är endast 50 % av den installerade effekten och nätet är gammalt med passerat bäst-före-datum.
- Vindkraftverkens generatorer är av asynkron typ vilket lägger ansvaret att hålla stabil frekvens på de ”pålitliga” kraftslagen. Det blir svårare ju mindre del av den totala effekten de får leverera.
- Reaktorn Oskarshamn 3 (O 3:an) kommer att stängas för revision den 1/8 till 26/10. Då skall bl.a. en oberoende härdkylning installeras. Den har en nettoeffekt på 1.400 MW, som alltså saknas i södra delen av systemet under den tiden. Då får det inte blåsa för lite. . .
El-certifikatens tid är förbi
Subventionerna till vindkraften utgörs delvis av el-certifikaten, som vi alla får betala på våra el-räkningar. Producenter av ”förnybar” el får ett certifikat för varje levererad MWh. Alla producenter har ”kvotplikt”. De måste redovisa en viss andel certifikat, en kvot, för den el de levererar. Kärnkraften måste således köpa certifikat av vind- och solkraften. Så uppstår ett pris på certifikaten.
Nu har så mycket vindkraft byggts att marknaden översvämmas av certifikat och priserna närmat sig noll.
I vecka 12 i år presenterade regeringen ett förslag till ”stoppmekanism” för el-certifikat efter synpunkter från bl.a. Svensk Vindenergi. Fler rättigheter att få certifikat skulle inte utdelas efter den 31/12 2021. Och utbetalningarna av stöd skulle upphöra 2035 istället för 2045.
Deras praktiska betydelse tycks kunna upphöra dessförinnan.
Överproduktion i norr ruinerar vindkraftens lönsamhet
Det har hänt att elpriset i norr varit så lågt som 2 – 5 öre per kWh samtidigt som priset i söder var över 80 öre. Hundratals nya verk är under byggnad i norr. De pressar ner mark-nadspriset ytterligare. Enligt Svensk Vindenergi kan två tredjedelar (100 – 110 TWh) av elproduktionen (160 – 170 TWh) komma att drivas med förlust. Produktionskostnaderna för bio- och vindkraft beräknas till 50 – 60 öre/kWh.
Inga företag kan under någon längre tid sälja el till priser lägre än självkostnaden.
Början på en våg av konkurser ?
En våg av konkurser förefaller oundviklig. Aktivisterna kommer förstås att ropa på ökade subventioner, men jag är övertygad om att väljarna kommer att motsätta sig sådana. Vindkraften är ju onödig. Det måste finnas full kapacitet av planerbar el för perioderna av vindstilla. Det kommer väljarna att inse.
Sedan kan vårt nationella elsystem återställas till den rationalitet och pålitlighet det visat sig klara i hundra år utan politisk klåfingrighet. Men det tar nog ett par decennier.
Ingvar Åkesson
+ – + – + – +
by
Tack för kompletteringen !
Inte helt rätt om elcertifikatsystemet. Tilldelning av elcertifikat sker till fr a vindkraft och viss vattenkraft och dessa elcertifikat ger sedan en intäkt till elproducenten. Kärnkraften ingår inte i elcertifikatsystemet och behöver inte köpa några elcertifikat. Elhandlarna däremot måste köpa elcertifikat för sin elförsäljning och denna kostnad hamnar i slutändan hos de flesta elkonsumenterna. Däri ligger finansieringen av systemet – de flesta elkonsumenterna står för kostnaden av elcertifikaten som sedan ger intäkter till de elproducenter, t ex vindkraft, som ingår i elcertifikatsystemet. Desto mer elproduktion som ingår i elcertifikatsystemet desto mindre värde på elcertifikaten.
Man ska också vara medveten om att det parallellt med elcertifikatsystemet finns ett system med utdelning av ursprungsgarantier, vilka också kan säljas och köpas samt därmed ge en extra intäkt för elproducenten. Många gånger större än elcertifikatintäkten.
Idag när det blåser är elpriset 1.5 öre/kWh i alla elområdena. Vilken elproducent går med vinst idag?