Energimixen i sex länder

Figur 1. Sverige och Schweiz hade 2019 stabil elproduktion med vattenkraft och kärnkraft

Det krävs berg, snö och floder för få så stor andel av elen från pålitlig vattenkraft. Båda länderna hade dessutom stora andelar pålitlig kärnkraft. Få länder har lika lyckliga förutsättningar. Schweiz har varken vindkraft eller solkraft i någon betydande grad.

Figur 2. Frankrike och Tjeckien har satsat på kärnkraft.

Men kolkraft är viktigast i Tjeckien. Också en källa för pålitlig el.

Figur 3. Danmark och Tyskland har gått längst med el som man kallar “förnybar”

Båda länderna har EU:s i särklass högsta elpriser, vilket beror på att den nyckfulla kraften ger låg nyttjandegrad av sina investeringar och dessutom fordrar ett ledningsnät med större kapacitet än marknadens energibehov, vilket också ger låg utnyttjning av investeringarna.

Nyckfullheten gör att “balanskraft”, d.v.s. kolkraft, ständigt måste hållas igång, för att kunna producera, när vind och sol sviker. Det innebär en löpande kostnad.

Danmark har haft fördelen av en liten marknad i jämförelse med grannarna. De har alltid kunnat importera tillräckligt mycken kraft vid behov. Svensk kärnkraft har alltså varit viktig även för Danmark. Detta håller på att ändras radikalt. Både Sverige och Tyskland avvecklar pålitlig kraft. Det gäller ex.vis Vattenfalls kolkraftverk i Hamburg. Tre kärnkraftverk stoppas vid slutet av 2021.

Detta betyder att när det är vindstilla i alla tre länderna, kan inget av dem exportera el till Danmark. Norges vattenkraft räcker inte till för att balansera både Sveriges och Danmarks elmarknader.

Detta har våra stora barn till politiker inte någon lösning på. De lär inte förstå allvaret förrän “lyset slocknat” i stora områden några gånger. . .

Reservkraftaggregat

E.ON har förstått att somliga elkunder måste har garanti för avbrottsfri el. Annars flyttar de till ett annat land. E.ON har därför anskaffat mobila dieselaggregat, som kan ställas upp hos sådana kunder.

Men det behövs fler än 2.000 av dem för att ersätta en kärnreaktor. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Energimixen i sex länder

  1. Ficklampsbatterier då?
    Det finns en studie där Kanarieöarna skulle kunna bli ”carbonfria” år 2040. Den bygger på en kombination av sol/vind/batterier. Världens största batteri finns i Australien som kan lagra 193,5 MWh. Man har beräknat att batterierna på Kanarieöarna måste kunna lagra 20 – 25 GWh. Då behövs det mellan 100 och 130 st av ”Världens största batterier”.
    I Tyskland skulle det behövts betydligt fler vid en avvecklingen av kärnkraft, kol, olja och gas (53% av generad produktion).
    Är det Covid-19 kombinerat med EU´s räddningspaket det som kommer att ta oss ur den politiska ”klimatkrisen”?

  2. Stockholmarna anser att dom behöver ingen el,dom har ju ström.

  3. “De lär inte förstå allvaret förrän “lyset slocknat” i stora områden några gånger. . .”
    Det räcker med ett strömavbrott i Stockholm under några timmar så kommer det att byggas gaskraftverk.

  4. Det hade varit intressant att få en kommentar av Greta Thunberg.

Comments are closed.