Ska diesel rädda Skånes el

E.ON sätter in mobila dieselaggregat hos vissa kunder för att garantera avbrottsfri kraft.

Aggregatens kapacitet är 500 kVA, kilo-volt-ampère, vilket ungefär motsvarar 400 kW. Det behövs således drygt 2.000 stycken för att ersätta en reaktor.

I Helsingborgs Dagblad fick liberale lokalpolitikern Einar Fjellman en insändare införd den 21/7 med rubriken:

Dags för mer kärnkraft och mindre vindkraft

(Inte på nätet för icke-prenumeranter)

Mycket välformulerat beskriver Fjellman krisen för elsystemet, vilken är väl bekant för våra regelbundna besökare. En god överblick får man av professor Per Fahléns replik till Svensk Vindenergis VD Charlotte Unger Larson. Den kan laddas ner från Molnet.

Fjellman citerar Lotta Medelius, GD för Svenska Kraftnät, SVK:

Den svenska kraftbalansen fortsätter att försämras. Den installerade produktionskapaciteten ökar, men den tillgängliga kapaciteten minskar eftersom planerbar produktion (läs kärnkraft) ersätts av väderberoende produktion (läs vindkraft) med lägre tillgänglighet.

Det är en liten sensation i sig att en tidning i Bonnier-koncernen luftar ett ifrågasättande av den aktuella “klimatpolitiken”. Sensationen blir större när Fjellman får formulera sig så här:

SVK:s rapporter är smärtsam litteratur för alla de redaktörer, programmakare, journalister, ledarskribenter och andra som befolkar massmedia och som fortfarande sitter fast i en föreställning att landet huvudsakligen måste försörjas med elektricitet från vindkraft.

+ – + – + – +

Då Fjellman behandlade landets situation ville jag komplettera med Skånes rent akuta läge och sände genast in nedanstående manus med rubriken överst. Erfarenhetsmässigt är utsikterna till införande små, eftersom jag undertecknar med KLIMATSANS, en grupp “klimatförnekare”:

+ – + – + – +

Einar Fjellman larmar angeläget om krisen för vår elförsörjning den 21/7. I Skåne är krisen akut då två reaktorer i Ringhals med kapaciteten 1.680 MW är stängda efter årsskiftet.

Energiminister Anders Ygeman annonserade i HD den 25/10 att den väntade elbristen i Skåne avhjälpts med ”Nyfunna kraftkällor” om 255 MW.

Dock tycks inte E-ON tro på det, eftersom de placerat ut tre dieseldrivna aggregat i landet och planerar att utöka antalet till ”en flotta av reservkraft”, se dess hemsida under ”nyheter”. Varje aggregat ger c:a 0,4 MW, så det behövs 2.000 för att ersätta en reaktor.

Av Ygemans ”kraftkällor” var det bara 95 MW som producerade något: Gaskraftverket Heleneholm i Malmö skulle tas i drift igen. Resten var imaginära: De kom från överbelast-ning av ledningarna från Norrland och från stora kunder som lovade att stänga ner delar av sin verksamhet mot skälig, troligen rundlig ersättning.

Att kalla det ”kraftkällor” är inte ens värt ett skratt. I juni blåste det så lite att Svenska Kraftnät beställde uppstart av oljekraftverket i Karlshamn, som avsetts stå i reserv smällkalla vinterdagar. Ett underkännande av dagens energipolitik!

Vattenfall förklarar att förlusten av effekten från Ringhals skall ersättas av en vindkraftpark på havet söder om Trelleborg. Den blir dock klar först om flera år. Och därefter kan det råda vindstilla där. . .

Tyskland har vindkraftparker både på Nordsjön och Östersjön. Under 2019 var deras sammanlagda effekt NOLL under mer än en timme vid TVÅ tillfällen.

Sture Åström, civ.ing.

Nätverket KLIMATSANS

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Ska diesel rädda Skånes el

  1. Tege Tornvall 2020/07/24 at 14:55
    Den heter Sydvästlänken enligt SVK. Att ett annat namn hade varit mer passande kan inte du göra något åt.

  2. Sydvästlänken är i själva verket en Centrallänk, eftersom den går mitt i landet. Men det ändrar inget i Ivars kritik!

  3. SydVästlänken ska kompensera för nedläggningen av Barsebäck I och II som togs ur drift 1999 respektive 2005. Ännu är inte hela länken i drift men förhoppningsvis i oktober i år.
    Drifttagning Östansjö – Barkeryd, 400 kV växelström April 2015
    Drifttagning Barkeryd – Hurva, 2 x 600 MW (likström) Oktober 2020
    Det tar lång tid att ersätta kärnkraftverk.
    http://www.svk.se/natutveckling/transmissionsnatsprojekt/sydvastlanken/

  4. Så att köra oljekraftverk och dieselaggregat är bättre för miljön än kärnkraft? Det visar med all önskvärd tydlighet att (MP) och dess medlöpare är på fel väg. När ska dessa idealister förstå att deras syn på energipolitiken är kontraproduktiv. Den är/blir minst tre ggr dyrare för elkonsumenten samtidigt som beroendet av fossil energi ökar, utsläppen ökar, det man ville minska.

Comments are closed.