Sverige: Ett föredöme och avskräckande exempel

This image has an empty alt attribute; its file name is 160114-Ringhals.jpg

Ringhals reaktorer nr 3 och 4 till vänster. I bakgrunden nr 1 och längst till höger nr 2, som avvecklades vid årsskiftet.

Welt: Energiewende befinner sig i kris

Den tyska tidningen Welt har behandlat Energiewende och framställt Sverige både som föredöme och avskräckande exempel. Dess näringslivsredaktör Daniel Wetzel skrev den 21/7 en kommentar med rubriken:

Bei Flaute mietet Schweden ein Atomkraftwerk. Gut so!

(Vid vindstilla hyr Sverige in ett atomkraftverk. OK!)

Den svenska elmarknaden var lika förvirrad som den tyska i Corona-pandemin. I denna situation kom svenskarna med en lösning som är politiskt tabu i Tyskland. Det blir tydligt att det alltid är bra att ha ett ess i ärmen.

Här refererar han till Svenska Kraftnäts avtal med Ringhals om att starta upp reaktor nr 1, fast den planerades vara avställd under hela sommaren. Det ersattes med 300 miljoner kronor. Därmed kunde de våldsamma svängningarna på elmarknaden balanseras.

Han konstaterar att i Sverige planeras inte längre en snabb avveckling av kärnkraften, varför denna lösning var möjlig.

I Tyskland blir istället tillgången på “planerbar” kraft alltmer knapp. En betydande kapacitet om 12,5 GW, gigawatt, kolkraft tas ur drift de kommande två åren. Vid utgången av nästa år läggs tre kärnkraftverk ner.

Den numera tröga utbyggnaden av vindkraft utgör ingen ersättning. Elimport från grannländerna är nte heller något alternativ, eftersom även de avvecklar kol-och kärnkraft.

Der Fall Schweden offenbart, was Deutschland beim Atomausstieg droht

(Fallet Sverige avslöjar vad som hotar Tyskland vid en utfasning av kärnkraften)

Man refererar till Vattenfalls katastrofresultat, som VD Magnus Hall tillkännagav samtidigt som han meddelade sin avgång. Resultatet berodde främst på de mycket låga börspriserna på el: “En historiskt låg nivå” enligt kvartalsrapporten.

Till förlusten bidrog en nedskrivning av värdet på Vattenfalls kolkraftverk Moorburg i Hamburg, ett offer för den tyska avvecklingen av kolkraft.

El är för närvarande nästan värdelös i Skandinavien. De strukturer som ledde till prisfallet är jämförbara med dem i Tyskland, även om de framträder tydligare under svenska förhållanden.

Under första halvåret var det en kraftig nedgång i energibehovet på grund av Corona, samtidigt som vattenkraftverk och vindkraftverk producerade mer än genomsnittligt på grund av vädret. Det pressade börspriset.

Och inte bara det: På den tekniska sidan hade Svenska Kraftnät svårt att hålla stabilitet i nätet under dessa förhållanden. I slutändan var detta endast möjligt genom att starta om reaktor 1 i Ringhals.

Vattenfall hade ställt av reaktorn för revision i mitten av mars. I slutet av mars tillkännagav man att den inte skulle sättas i drift under sommaren på grund av de låga elpriserna.

Ett ekonomiskt beslut som emellertid äventyrade nätstabiliteten i södra Sverige. Svenska Kraftnät förklarade reaktorn oundgänglig och betalade 300 miljoner kronor för att få igång den igen.

+ – + – + – +

Det är mycket som våra högsta klimatpolitiker inte haft en a-a-a-aning om.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Sverige: Ett föredöme och avskräckande exempel

  1. Tror tyvärr att våra politiker har en aning.

    Tror att våra politiker tycker att klimatfrågan är för komplex för väljarna. Därför måste våra “kunniga” politiker ta nödvändiga beslut för att undvika klimatkatstrofen.

    Problemet är att väljarna har rätt. Det är politikerna som är lurade, men det förstår de inte. De tror de tillhör en välinformerad elit som måste driva igenom klimatomställningen för att rädda oss andra.

    Ibland tror jag att enda möjligheten är att bilda ett nytt parti. Klimatomställning – nej tack ! (för er som minns kärnkraftsomröstningen)

  2. Rättelse! Det skall naturligtvis vara “ett” aggregat.
    Jag har tidigare sett debattinlägg av Magnus Hall för något år sedan, där han uttryckte åsikten att Sverige hade stort behov av kärnkraft. Sedan tystnade det och han skrev om behovet av vindkraft. Så det kanske inte är så konstigt att han avgår.
    En “elak tanke” infinner sig – ministerstyre.

  3. Det är inte så konstigt att Vattenfall gör ett dåligt resultat. De producerar vindkraftsel till en kostnad av 50 – 60 öre/kWh, enligt Svensk Vindenergi (SV),och säljer den sedan i de flesta fall för priser under 10 – 20 öre/kWh. Ibland måste den skänkas bort. SV beräknar också med att ca 65 % av den svenska elproduktionen kommer att drivas med förlust.
    Man behöver inte vara professor i ekonomi för att förstå att det går “käpp rätt åt h…” med ekonomin. Inget företag kan hålla på så och överleva. Kanske är det början på kommande konkurser för vindkraftsföretag och en massa “vindkraftslik” i den svenska naturen som någon måste ta hand om.
    Svenska folket och företagen får då leva med partiell elnedsläckning som en del av vardagen.
    Så varför inte skaffa sig en eget bensin- eller dieselaggregat för egen elförsörjning.

Comments are closed.