Figur 1. Brandkåren i Schwaz, Tyrolen, lastar av en vattentät container för utbrända elbilar
I Tyskland och Österrike har man nu fått omfattande erfarenhet av bränder i elbilar. Kör en sådan av vägen och krockar med ett träd fattar den lätt eld. En mycket svårsläckt eld, eftersom batteriet innehåller så enorma mängder energi. Skada på en cell leder till kortslutning med hög temperatur, som skadar andra celler, vilket leder till snabb spridning av branden. Den kan stoppas genom att kylas med stora mänger vatten.
Men sedan kan den blossa upp igen flera dagar senare. Därför har man börjat “dränka” utbrända elbilar i tre dagar. Sedan kan de skrotas. Man använder särskilda vattentäta containers.
Figur 2. Bilvraket vinschas in i containern, som sedan fylls med vatten
Efter tre dagar under vatten betraktas den som så säker att den kan börja demonteras.
För världens brandkårer orsakar bränder i elbilar mycket större problem än bränder i “vanliga” bilar.
+ – + – + – +
by
Jag har lite svårt att acceptera att någonting är bra bara för att nåt annat är fem ggr värre.
Nix, det är du som har det. Det blir ingen brand per automatik som du skriver först om den får en penetrerande skada.
Och du har fel i att det inte går att släcka. Det är ju t o m det artikeln handlar om, att det går, men det tar tid och krävs en container med vatten och ett antal dygn innan det är släckt.
Att batteritillverkning inte är problemfritt är en annan historia. Det är inte oljeutvinning och raffinering heller.
Batterier är under utveckling och det är inte långt kvar innan det kommer batterier utan problemmetallerna. De metallarna som fortfarande kommer att finnas kvar i katalysatorer till bensinbilarna och i de metaller man gör borrar, bl a de borrar som borrar efter olja att göra bensin av. Fast då är det ingen av er som tycker den metallen är ett problem?
@Jerker. Nu är det du som uppenbart har svårt för det skrivna Svenska ordet. “NÄR det fjuttar så GÅR det EJ att släcka” skrev jag, vad farao kan det betyda tro? mer än att NÄR!! det fjuttar så är det omöjligt att släcka, samt att det frigörs farliga ämnen när skiten brinner/har brunnit vid släckning av det, sedan HUR många som gör det vid en olycka/händelse är väl av underordnad betydelse i denna frågeställning eller vad?
Dessutom så kan man även väga in aspekten utav miljöpåverkan vid framställning och destruering av skiten jämfört med skador som CO2 och olja kan göra i miljön, speciellt i ett långsiktigt scenario.
Samt varför satsa på et dåligt val när det finns bättre typ bränsleceller eller liknande, batterier hör hemma i småbilar/truckar för kortare transporter..
Javisst, skrämselpropaganda är väl hysterikernas metod.
“Kör en sådan av vägen och krockar med ett träd fattar den lätt eld.” =>Inte sant, varför skulle en elbil fatta eld “lätt” om man kör av en väg? Faktum är att det krävs enorm stor åverkan för att det skall bli en skada på HV batteriet. Och en bensinbil har då redan för länge sedan brunnit upp, eftersom krocken skadat bränsletanken.
“Skada på en cell leder till kortslutning med hög temperatur, som skadar andra celler, vilket leder till snabb spridning av branden. ” =>Skada på en cell leder inte självklart till kortslutning och en evenutell brand beror mycket på vilken cellteknik som används. Inte alla typer av celler drabbas av “thermal runaway”. Många celltyper kräver, precis som bensin och diesel, tillförsel av syre för att börja brinna.
Men sedan kan den blossa upp igen flera dagar senare.Därför har man börjat “dränka” utbrända elbilar i tre dagar. Sedan kan de skrotas. => Det är mycket “kan” här. Tar man hand om bilen på rätt sätt efteråt, så föreligger inga större risker för mer bränder. Och HV batteriet kan plockas isär och återanvändas. Så det som beskrivs i artikeln är snarare ett tecken på handhavande fel än något annat.
Så det mesta i artikeln är skrämselprogaganda. Tråkigt att man skall behöva hålla på med sådant.
Ingen har sagt att laddningsbara batterier är ofarliga och aldrig kan brinna eller är lätta att släcka när de väl brinner. Men de är inte mer lättantändliga än bensinbilar. Att det ska vara så svårt att fatta? Norrmännen vet det, som har betydligt högre andel elbilar än vi har: https://www.nyteknik.se/fordon/bensinbilar-brinner-fem-ganger-oftare-an-elbilar-6992782
@ Jerker. Liasom får du en penetrerande skada på ett modernt batteri, så fjuttar det, inget snack om den saken, samt den branden går EJ! att släcka, en bensinbrand GÅR att släcka. Ska det vara så djäkla svårt att fatta, förstå och inse det?
Risker med elbilar: Hög batterispänning vanligen upp till 600 volt. Utveckling av brandfarliga och mycket giftiga gaser (vätefluorid starkt frätande och som vid kontakt med metaller bildar vätgas) från batteriet vid brand. Mycket svårt att släcka på grund av batteriernas inkapsling. Risk för självantändning flera dagar efter den ursprungliga branden.
Fluorvätesyra är starkt frätande och penetrerar huden. Fluorvätesyra bildas då vätefluorid och vatten blandas. Fluoridjonen i syran binds till kalcium och magnesium i vävnaden vilket leder till celldöd åtföljd av smärta. Symtomdebuten kan vid exponering för utspädda lösningar vara fördröjd många timmar. Risk för allvarliga arytmier p.g.a. låga halter av kalcium och magnesium i blodet och toxisk påverkan av fluoridjoner. Skyndsam avspolning och därefter tillförsel av kalcium, i första hand som gel, är av yttersta vikt. Kalcium kan också behöva ges systemiskt (på olycksplatsen via munnen och senare intravenöst). Koncentrerade lösningar ger omedelbar frätskada och stark smärta. Utspädda lösningar passerar oskadad hud och ger efter ett fritt intervall först smärta, senare död vävnad (nekroser). Symtomen kan vara fördröjda. Graden av frätskada är avhängig syrans koncentration. Förekomsten av allvarliga elektrolytrubbningar (kalcium och arytmier är relaterade till syrans koncentration och storleken av den exponerade hudytan. Dödsfall har inträffat efter exponering motsvarande 1% av kroppsytan.
Vid exponering ska livräddande sanering (avklädning och avspolning med vatten) genomföras, följt av fullständig personsanering-sjukvården. Vid hudexponering finns risk för förgiftning trots genomförd sanering och även om hudsymtom eller andra symtom saknas! Saneringspersonalen ska bära personlig skyddsutrustning anpassad till situationen. Det är svårt att bedöma koncentrationer i luft eller rök vid brand, det är symtombilden som måste beaktas.
Således är det elbilarnas batterier som är den stora faran vid brand eller kortslutning/överhettning.
Läste du hela artikeln och mitt citat i en senare kommentar? “Kör en sådan av vägen och krockar med ett träd fattar den lätt eld” är ett falskt påstående. En bensinbil brinner lättare om den krockar, oavsett om det är träd eller annat.
Tja, Jerker han har mycket att säga dock inget vettigt vilket är typiskt för alla fantaster! Elbilars batterier är mycket svårsläckta vilket artikeln handlar om och ja det blir mycket livsfarliga gaser precis som från vanliga bilbränder! Problemet är som sagt att det kan ligga och pyra i flera dygn innan man kan vara säker på att faran är över! Punkt! Elbilar är ingen lösning på vare sig CO2-utsläpp eller med nuvarande batteriteknik folks transportbehov utan det är en leksak för rika som vill låtsas ta vara på miljön! Sen att CO2 inte har någon som helst påverkan på klimatet gör ju elbilshysterin än mer patetisk! Elbilar är nog framtiden men då måste bättre och billigare mer miljövänliga batterier utvecklas, tills dess är det bara kuriosa!
“Siffrorna indikerar alltså att bensin- och dieselbilar brinner nästan fem gånger oftare än elbilar. Det kan till viss del förklaras av att de flesta elfordon är nyare än övriga bilar, men inte bara.
Ola Willstrand– Om bensinbilar varit nya i dag hade de säkert också ansetts som mycket brandfarliga, eftersom en vanlig brandorsak är läckage av brännbar vätska som antänds på en het yta, säger Ola Willstrand.
Även om flest bränder uppstår i bensin- och dieselbilar finns exempel på elbilar som börjat brinna. Bland annat utreder Tesla en brand i en model S i ett garage i Shanghai förra året.
Att människor är rädda för exploderande litium-jonbatterier kan ha sin förklaring i erfarenheter från andra, billigare, produkter som mobiltelefoner och hoverboards. Men det är skillnad på batterier och batterier.
Skillnad i kvalitet: Därför brinner hoverboarden — men inte borrmaskinen
– Litium-jonbatterier är en stor familj av batterier som kan skilja sig åt mycket. De som används till fordon har större krav på tester samt säkerhetssystem av bättre kvalitet, säger Ola Willstrand.
Trots allt som skrivits om brinnande elbilar är det ovanligt att branden startar i batterierna. Enligt Ola Willstrand har de flesta brandincidenter med elbilar kunnat härledas till andra orsaker än batteriet.
– Eftersom batteriet ofta är lågt placerat är det inte säkert att det blir involverat så snabbt. Från försök har vi sett att det ofta tar över 30 minuter och att bilen är helt övertänd innan batteriet involveras, säger Ola Willstrand.” https://www.elinstallatoren.se/innehall/nyheter/2020/april/fem-ganger-vanligare-med-brand-i-bensin–och-dieselbilar-an-i-elbilar/
Brandman Karlsson: Bilbatterier brinner inte särskilt lätt pga eld, i synnerhet inte om du jämför med bensin…
“Kör en sådan av vägen och krockar med ett träd fattar den lätt eld” – Nej, en elbil som kör in i ett träd fattar inte eld lätt, inte lättare än en bensinbil, som inte heller fattar eld särskilt lätt. Den fattar lättare eld om den krockar med en bensinbil, eftersom bensin brinner lättare och risken är större att bensinbilen börjar brinna och tänder eld på elbilen…
Jäklar vad folk är välutbildade *lol*
En bilbrands absolut energirikaste detalj är inredningen,samt plast och gummi i motorrummet, inte tanken eller batterierna.
Panga en ruta och häll in nåt bränbart.
Diesel,fotogen,bensin vad som.
Tänd på och bilen blir övertänd på några sekunder.
Slutligen tar det sig under bilen om det är hett nog.
Då smälter tanken eller batteriet, då kommer det liksom en sista knuff till brasan.
Kan du peka ut var vi skrivit att elbilar brinner lättare eller oftare ?
Det vi påpekat är att bränder i batterierna är svårare att släcka. Erfarenheterna i Tyskland och Österrike bekräftar detta.
Vill du be om ursäkt för omotiverad anklagelse för “fake news”, får du gärna plats här.
Tur då att elbilar har mycket svårare att börja brinna. Den stora branden i ett större bilgarage i början av året i Norge började i en äldre dieselbil. Inte en enda av elbilarnas batterier började brinna https://www.vibilagare.se/nyheter/aldre-dieselbil-orsakade-p-husbranden-i-norge
I Norge där man har mycket mer elbilar konstaterar man att som brinner mer sällan https://www.nyteknik.se/fordon/bensinbilar-brinner-fem-ganger-oftare-an-elbilar-6992782
Klimatsans sprider fake news som vanligt. 😫🤷♂️🙄
Utan praktisk erfarenhet tror jag att det är ungefär lika lätt. Du slår sönder ett fönster och tänder eld på sätenas stoppning. Huruvida elden sedan har lättare att nå batterierna eller bränsletanken har jag ingen uppfattning om.
Men ditt påstående om “lagrad energi” är fel. Bensin och diesel innehåller ingen sådan. Men de innehåller kemisk energi, som fordrar tillgång till stora volymer luft, för att frigöras. Därför är det lättare att släcka en brand i en “vanlig” bil än i en elbil. Den senares batteri har all sin energi “lagrad”. En eld är därför närmast omöjlig att släcka.
Oj, det här blir nog något bilbrännarna kommer att ta till sig.
Måtte det inte bli det nya bilbrännarmottot.
Jag är verkligen orolig över utvecklingen, vad säger Bilsweden om detta?
Containerlösningen i Tyskland ser inte ut att vara något som Sverige kommer att anamma. Alltför dyrt för svenska försäkringsbolag = annars enorma premiehöjningar för en halvförsäkring.
Lycka till med att tända eld på elbil. Och är det en brand i en bil man är ute efter, så rekommenderas det att leta upp en bensin eller diselbil, då dessa är avsevärt mycket lättare att tända eld på och dessutom innehåller avsevärt mer lagrad energi än en elbil.
Sverige är ökänt för alla bilar som “frustrerade” individer dagligen tänder på.
Man kan tänka sig den dagen en “frustrerad” individ ser några elbilar stå vid sidan av varandra…