Ska vi nämna de många köldrekorden i detta år?

Köldrekord för USA igen ? | KLIMATSANS

Karta baserad på officiell prognos för den 9/5 från NOAA.

I vårmånaden maj minus 18 grader över stora delar av USA.

Är det ett tecken på uppvaknande att den ledande svenskspråkiga tidningen i Finland tar in en insändare, som faktiskt talar om att det blivit kallt på många håll i världen ? Där har tvivel på “klimatkrisen” tagits in flera gånger även tidigare.

+ – + – + – +

2020-08-30 Hufvudstadsbladet

Replik på en ledarkolumn den 22/8 med rubriken:

Coronahopp för klimatet

(Betalvägg)

Replik av Rune Lundgren:

Nya köldrekord kanske indikation på att klimatet förändras

Om vi skall prata väder tycker jag vi även skall nämna alla köldrekord som satts detta år.

Mats Löfström skriver i sin Idag-kolumn (HBL 22/8) att de nya värmerekord som slagits denna sommar påminner oss om klimatförändringen och den globala uppvärmningen. Egentligen är det bara väder och klimat blir det först som ett genomsnitt över minst 30 år.

Om vi skall prata väder tycker jag vi även skall nämna alla köldrekord som satts detta år. Hela Nordamerika har haft en av de kallaste och snörikaste vintrarna på flera decennier med massor av köldrekord ända in i juni, till exempel mer än 220 rekord för maj. Rekordsen snö i Central Park i New York i maj och i Arizona i slutet av juni. Nytt köldrekord, 66 minusgrader, på Grönland i januari och för mars 76 minusgrader i Antarktis. Snö och kyla i Mellanöstern, Pakistan, Indien och Bangladesh. Och Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och Sydamerika har haft den tidigaste, kallaste och snörikaste vintern i mannaminne, med till exempel köldrekord på Tasmanien i början av augusti. Listan är lång.

Medierna var inte sena med att rapportera om det nya värmerekordet på 38 grader (ännu inte officiellt verifierat av WMO) i Verchojansk i Sibirien och att upptiningen av permafrosten nu accelererar. Att det varje sommar är över 30 grader i Verchojansk och att föregående rekord från 1988 bara var en halv grad kallare nämndes aldrig. Inte heller rapporterades det om att en vecka senare var det minusgrader och snö i Verchojansk, som även är en av de kallaste platserna på jorden med normala vintertemperaturer mellan -50 och -60 grader. Permafrosten tinar varje sommar och den fryser till igen på vintern, som i Sibirien är betydligt längre än sommaren.

Death Valley är en plats där det varje år är hett och ett eventuellt nytt värmerekord säger egentligen inte så mycket. År 1913 mätte man ännu högre temperaturer där, men nu ifrågasätter man av någon anledning dessa mätningar. Det finns tillförlitliga mätserier från mitten av 1800-talet över hela västvärlden och några serier, till exempel Oxford och Uppsala, ända från början av 1700-talet. Varför dessa mätningar från 1913 nu plötsligt är misstänkta kan man ju fundera över, men åtminstone kan man konstatera att det var lika varmt där för 100 år sedan.

Löfström fortsätter med att säga att den globala uppvärmningen påverkas av våra utsläpp och att om vi satsar enorma resurser på klimatarbetet skulle det gå oerhört mycket snab-bare att bromsa den globala uppvärmningen. Han menar alltså att om vi slutar släppa ut koldioxid kommer temperaturen (och på lång sikt klimatet) att bli kallare. Vill vi verkligen ha ett kallare klimat? Men vi kan ju än en gång först konstatera att koldioxidhypotesen fortfarande inte är verifierad, det vill säga att mera koldioxid innebär högre temperatur. Tvärtom visar de senaste 22 åren att hypotesen inte är sann.

Då vi nu stängt ned samhället och minskat det mänskliga koldioxidutsläppet med cirka 20 procent borde det synas i koldioxidmätningarna på Mauna Loa. Det är ju nu ett halvår sedan nedstängningarna, men det syns inte ens ett litet hack i mätningarna. Det betyder att det mänskliga bidraget till atmosfärens koldioxid är minimalt och vad vi än gör för att minska våra koldioxidutsläpp kommer detta inte att påverka halten i atmosfären.

Vi upplever nu den tionde värmetoppen under denna nu 11 700 år långa mellanistid och det är den kallaste av alla, cirka 2,5 grader kallare än topparna för 5 000–8 000 år sedan och trenden är nedåtgående. Toppen är antagligen nu nådd och mellan 1998 och 2015 (medan koldioxidutsläppen verkligen accelererade) steg medeltemperaturen över huvud taget inte. År 2016, som var ett års kraftiga ENSO (El Niño-Southern Oscillation) år, var igen lite varmare men sedan dess har trenden gått nedåt. Vi har i år gått in i en ny solcykel, och solforskarna, bland annat Irina Kitiashvili från Nasa, Valentina Zharkova vid Northumbria University i England och Henrik Svensmark från Danish National Space Institute, har redan i ett decennium förutspått att vi nu går in i en period av mycket låg solaktivitet, vilket historiskt alltid har betytt ökat extremväder, ökad seismisk aktivitet och ett kallare klimat.

Förnuftiga åtgärder förutsätter förnuftig planering. Då kan det vara allt skäl att tänka till en extra gång innan vi börjar satsa miljarder på att bekämpa global uppvärmning, när vi kanske i stället bör satsa på att vara förberedda på att klimatet blir kallare.

Rune Lundgren

Diplomingenjör, Sibbo

+ – + – + – +

Redaktören Mats Löfström lever i den förvillade tron att uppvärmningen skulle minska, om vi satsar enorma resurser på att minska utsläppen av koldioxid. Vad vi gör i Sverige och Finland har ingen som helst betydelse, eftersom de globala utsläppen varje år ÖKAR med 10 ggr ALLA svenska utsläpp. Detta gäller alltså även om man tror att koldioxid har någon verkan på klimatet. Vilket vi vet är nonsens.

Hela “klimatkrisen” är en BLUFF

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Ska vi nämna de många köldrekorden i detta år?

  1. Haha! En halv grad varmare på hundra år och då ska man ta med i beräkningen att Lilla Istiden tog slut ca 1870! Du måste skämta Petter! Med tanke på att den Medeltida värmeperioden som var varm och den innan då Romarriket hade sin storhetsperiod som var betydligt varmare så ser man att trenden för värmeperioderna är på nedåtgående! För att komma upp i de Medeltida värdena borde temperaturen gått upp med 1.5 grader i stället för 0.8 grader de senaste 150 åren! Detta betyder i klartext att det är en ny istid på väg och absolut ingen långvarig värmeperiod! Jag rekommenderar verkligen att du läser på Petter! Har du glömt att vikingarna bedrev lantbruk på Grönland till det blev för kallt? Eller är det förbjuden kunskap nu för tiden?

  2. Nej, de senaste 22 åren talar inte mot den etablerade klimatteorin. Nasa:s temperaturkurva visar att temperaturen fortsatt uppåt, och att vi nu har en halv grads varmare värld än kring senaste sekelslutet.

  3. Självklart är det rätt att påpeka de många köldrekorden som satts på senare tid. Det behöver verkligen omtalas så vi får en balans mot alla påstådda värmerekord som hysteriskt trummas ut i massmedia.
    På: https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/vaderrekord-1.5782
    kan man läsa:
    “Rekordet för absolut högsta temperatur i världen har länge varit omtvistat. Det värde som WMO numera anger som världsrekord är 56,7 grader i Furnace Creek (Death Valley, Kalifornien) den 10 juli 1913. Ett värde på 57,8 grader i El Azizia i Libyen den 13 september 1922 är numera underkänt”.
    Nu vill alarmisterna också underkänna rekordet från Death Valley då det år från 1913. De vill att årets högsta temperatur där, 56,2 grader, skall anses vara det högsta. Man skyller bl.a. på att de nog inte hade så bra termometrar på den tiden. Detta är typiskt för hur alarmister gör och även typiskt för hur många unga reagerar. De reagerar som om världen skapades år 1979 och är oförmögna att se cykliska faktorer som påverkar klimatet. Av saknaden av proportioner tillsammans med det kort tidsperspektivet är också slående. Det duger inte att titta 30 år bakåt och tro att det säger något om klimatets utveckling. Man bör se tillbaka åtminstone till senaste istiden! Är man så dum att man tror att klimatet endast går i en riktning har man intet förstått och är ett naivt offer för klimathotspropagandans charlataner. Jag hoppas och tror att dessa figurer går till historien som de bedragare och lögnhalsar de är. Patrick Moore, en av grundarna till Greenpeace, hade helt rätt när han påpekade att klimathotet är historiens största bedrägeri. Därefter föll han i onåd.

  4. Har jobbat rätt mycket i Finland. Om det är nåt land som kan säga att “Kejsaren är naken” så tror jag det är Finland.
    Sverige beter sig ju mer som en hysterisk tonåring. Vi ska ju tydligen avveckla vår industri för att nå det fossilfria samhället. Att konsekvensen blir att våra inkomster kommer minska verkar inte ha gått upp för våra “miljökämpar”.

  5. En liten korrigering, Mats Löfström är ingen redaktör, utan Ålands representant i Finlands riksdag. Han representerar Svensk Folkpartiet (SFP), som till min stora sorg verkar vara bland det mest klimatalarmistiska partiet i Finland, nästan lika radikala som de Gröna. Då jag efter 15 år i Sverige flyttade tillbaks till Finland i januari i år tog jag kontakt med en bekants son som jobbar på SFPs partikansli och försökte trycka på för att få en debatt om klimatet, åtminstone med dem. Det blev kalla handen och under våren har jag av en bekant fått höra att han nästan blev lynchad då han på ett SFP möte började argumentera emot klimatalarmismen.

    Men det är i alla fall ett litet positivt tecken att jag fått in några kätterska insänder i Hufvudstadsbladet (HBL) under det senaste halvåret och jag hade även i våras en givande email-korrespondens med en av ledarskribenterna. Dessutom känner jag personligen en av de ledande journalisterna där och jag har haft några givande dialoger även med honom. Så även om HBL mer eller mindre är ett språkrör för SFP, så börjar de kanske öppna sig lite i alla fall. Jag skall fortsätta med att bomba dem med insändare även framöver!

Comments are closed.