Konkurs igen för vindkraft Bohusvind är på obestånd

Bohusvind

Företagets nätsida fungerar fortfarande. Där kan man läsa:

Vår mission är att med förnyelsebar energi producera el för ett hållbart samhälle. Affärsidén är att utveckla vindkraftverk i goda vindlägen för produktion och försäljning av el på svenska västkusten. Målet är värdetillväxt på eget kapital 10 % per år. Soliditet 30 %.

Bohusvind AB grundades 1990 med säte i Uddevalla kommun. Bolaget har ca 430 aktieägare. 

Bohusvinds målsättning är att ständigt söka och pröva tillstånd för nya vindkraftverk i bra vindlägen.

Projektportföljen

Lejdeberget, Uddevalla kommun
Etapp 1 färdigställdes i juni 2011, två stycken 2 MW Enercon E82.
Etapp 2 omfattande ytterligare två verk på vardera 2-2,5 MW.

. . . på obestånd.

Konkursförvaltaren tar emot anbud till 2020-10-23 kl 15:00.

Den som lägger ett anbud måste räkna in en skuld för ansvaret att i framtiden montera ner möllorna, skrota dem och återställa naturen.

+ – + – + – +

Aningslösa, förförda idealister

Så har 430 klimaträddare funnit att drömmarna om “förnybart” med 10 % årlig värdetill-växt inte varit förenliga med verkligheten . En “vindkraftpark” på endast två möllor med den beskedliga kapaciteten 2 MW kan inte bli konkurrenskraftig under några förhållanden. Planerna på ytterligare två möllor, lite större, gick tydligen i stå för mer än 5 år sedan.

De som tjänat pengar är de som levererat möllorna, uppfört dem och kanske haft avtal om driften. Det finns företag på börsen som har sin affärsidé där: Intressera okunniga idealister att investera i ägandet och därmed ta alla riskerna. Så kammar de hem vinster på förhoppningarna genom att leverera och sköta driften, avtal utan risker.

Denna konkurs blir ännu en spik i kistan för “förnybar el”. Det kan få stora konsekvenser för alla de projekt som nu planeras.

+ – + – + – +

Nya drömmar

2020-09-29 Vindkraftprojektören Eolus har gjort upp om att sälja tre vindkraftsparker i södra Sverige till Commerz Real för 82,5 miljoner euro (motsvarande 870 miljoner kronor). Parkerna har en total installerad effekt på 68 megawatt, skriver Eolus .

Eolus kommer att först uppföra vindparkerna och Commerz Real kommer att bidra med finansiering under byggnationen. Siktet är inställt på att Commerz Real tar över parkerna om två år.

Pensionspengarna förskingras

2020-05-04 Polhem Infra, Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och Fjärde AP-fondens samägda bolag för direktinvesteringar investerar i ett av Sveriges största vindkraftsprojekt tillsammans med tre institutionella investerare och Foresight Energy Infrastructure Partners. Den nya vindkraftsparken Skaftåsen i Härjedalens kommun förväntas med sina 35 turbiner producera ca 535 GWh el motsvarande konsumtionen hos ca 100 000 hushåll när den tas i drift under 2021.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Konkurs igen för vindkraft Bohusvind är på obestånd

  1. Att ett litet vindkraftsbolag, som har drivits av ideella krafter, nu går omkull är inte så konstigt. Att hävda att vindkraft inte är lönsamt är bara trams, Det byggs mycket utan subventioner numera. Just för att lönsamheten är bättre än för andra metoder att skapa elproduktion.

  2. Med så många vindkraftverk som nu, är vindkraften en garanterad förlustaffär. Blåser det mycket, levererar massor av vindkraftverk och elpriserna sjunker, kanske till under noll. Vindkraftsägarna får små eller inga intäkter. Blåser det inget, får vindkraftsägarna inga intäkter.
    I alla fall får de inga intäkter från den så kallade elmarknaden, som inte är någon riktig marknad. Däremot kan de få olika sorters subventioner. De täcker knappast alla kostnaderna, som räntor och amorteringar på lån, och underhåll av verken.

Comments are closed.