Vindstilla på hela Nordsjön

Vindkraftens effekt på Nordsjön månaderna juni och oktober

Här är alla länder med möllor på Nordsjön med. Danmark och Tyskland har dessutom några på Östersjön söder om Skåne.

Här syns tydligt skillnaden mellan det vackra vädret i juni och den blåsiga oktober.

I juni nås den maximala effekten 14 GW vid ett tillfälle, den 6:e, men under nästan två veckor blir medeleffekten c:a 3 GW. Då ingår nästan två dagar med effekten c:a 0,3 GW. För elmarknadens del kan detta likställas med NOLL.

I oktober är höstvindarna mera pålitliga. Vid fyra tillfällen nås 16 GW, men även här blir effekten LÄGRE ÄN EN GW vid ett tillfälle.

VATTENFALL bygger en vindkraftpark söder om Trelleborg.

Den byggs på Kriegers Flak och väntas vara i drift 2027. Den skall tillförsäkra Skåne pålitlig el sedan två reaktorer i Ringhals blivit avvecklade 2021. Men den kan ju inte bli mera pålitlig än blåsten. . .

Varifrån skall elen komma när det inte blåser på Kriegers Flak ?

Ännu mer prekärt är läget 2021 – 2027

Då har reaktorerna stoppats. Kriegers Flak finns inte. OCH det är inte säkert att den ständigt krånglande “Sydvästlänken” kan transmittera någon ström från Övre Norrland.

Varifrån skall elen då komma ? Blir det dieselgeneratorer ? Bara till prioriterade kunder ?

Vilken journalist ställer de ansvariga till svars med dessa konkreta frågor ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Vindstilla på hela Nordsjön

  1. Om man följer vindmöllan i Simris kan man notera hur effekten varierar kraftigt från tid till tid och då handlar det inte om dagar eller timmar utan om minuter.

    Och vad gäller batteriet. Då jag har observerat Simris har jag aldrig sett vindmöllan ladda batteriet. Och jag har aldrig sett batteriet leverera, utan det har alltid varit leverans från nätet, när vindmöllan inte har räckt till.

    Då jag har konstaterat att vindmöllan leverera från några procent av märkeffekt till ungefär 65 % som max på några minuter, så behövs det en annan produktion som kan leverera all den effekt som behövs från minut till minut. Det räcker inte med en produktion som kan stå beredd utan den måste köras hela tiden. Är det ett kolkraftverk så måste det eldas hela tiden. Skulle det vara vattenkraft, då måste generatorn snurra hela tiden. Är det en dieselgenerator, då måste den vara igång hela tiden.

  2. “OCH det är inte säkert att den ständigt krånglande “Sydvästlänken” kan transmittera någon ström från Övre Norrland.”
    Inte nog med det – Med Northvolt, Hybris, serverhallar i Norrland kommer det vid vindstilla inte att finnas någon el att skicka söderut. Länsrådet där uppe säger exakt så och han har rätt. De kommer att bli beroende av elimport i SE1-området!!

  3. Hos svenska beslutsfattare verkar det också var ‘stilla på vinden’, dvs i huvudet. Detta är bedömt utifrån konsekvenserna av den nuvarande energipolitiken.

  4. Jämförelsen juni-oktober indikerar goda möjligheter för kombinationen sol- och vindkraft.

  5. När den väderberoende vindkraften inte producerar tillräckligt med el får vi lita på tysk kolkraft och kvarvarande kärnkraft. Fossilfritt kallas det av de klimathotsreligiösa 🙂

Comments are closed.