Dubai byter till ren kolkraft

sasac.gov.cn

Figur 1. I Dubai bygger Kina och General Electric ett kraftverk för kol i Hassyan

Det är ett kraftverk med fyra block för 600 MW vardera, totalt 2.400 MW. Det blir först att elda med kol i hela Mellanöstern och ett av de största i världen. Det utrustas med Kinas mest avancerade avgasrening.

Stefan, som ser sig om i världen, rapporterar att det första blocket nu tagits i drift. De övriga planeras bli klara ett om året från och med 2021.

Figur 2. Arkitekternas vision av den färdiga anläggningen.

I färdigt skick höjer kraftverket den totala effekten i Dubai med 25 %. Där finns stora behov, bl.a. ett smältverk för aluminium och en anläggning för avsaltning av havsvatten. Den senare är mycket krävande på grund av den ambitiösa politiken för att underhålla grönska.

Man tillämpar allra högsta standard för miljömedvetande. Så har man flyttat närmare 30.000 koraller.

Solkraft

Dubai ingår i statsbildningen United Arab Emirates, UAE. Landet är rikt på olja och därmed på pengar, som används för en mycket expansiv politik, som ständigt krävt mera el. Denna har tidigare näsan uteslutande producerats med naturgas, som kommit från grannlandet Qatar. I strävan att diversifiera beroendet har man investerat i vad som troligen är världens största solcellspark.

Figur 3. Mohammad Bin Rashid Al Maktoum Solar Park

Den har namngivits efter regenten, vilket motiveras med dess magnitud: Störst i världen. I dess första steg i utbyggnaden omfattar den 4,5 km² bestående av 2,3 miljoner solpaneler med en sammanlagd märkeffekt på 200 MW. Den ger dock bara 3 % av behovet i Dubai.

Längst till vänster i figur 3 syns en arkitektonisk markering av parkens betydelse.

Figur 4. The Dubai Innovation Center

Placerat vid entrén till solkraftparken. Med en arkitektur som alla besökare skall minnas.

Dubai, United Arab Emirates, UAE, och Qatar

CIA World Factbook

Figur 5. Dubai ingår i UAE som är nära granne med Qatar

Dubai ligger på den spets av arabiska halvön, som går upp i Hormuz-sundet med Iran på andra sidan. Saudiarabien och UAE bekänner sig till Sunni-islam, medan Qatar bekänner sig till Shia-islam liksom Iran. Några siffror:

  • UAE har nära 10 miljoner invånare, varav 88 % är invandrare, flest från indiska halvön.
  • Qatar har c:a 2,5 miljoner invånare, varav 88 % är invandrare, flest från indiska halvön.

Qatar delar världens största fält för naturgas med Iran. Gasen har stått för den huvud-sakliga energin i UAE. Qatar har också ambitiöst stöttat rörelser som velat sprida Shia i världen och därför av grannarna anklagats för att stödja terrorism. År 2017 utfärdade dessa en bojkott mot Qatar, som bl.a. innebar förbud för passage av flyg dit.

Beslutet om Hassyan i Dubai togs 2017 och kan nog ses som ett led i bojkotten. Man vill inte betala till en fiende och inte vara beroende av honom. Man byter därför en del gaskraft mot kolkraft.

Dubai har också ett projekt för kärnkraft:

ENEC

Figur 6. Kärnkraftverket Barakah på 4 x 1.400 MW

Bilden är från 2018, då sista reaktorn inte var klar. Anläggningen har nu fått tillstånd för drift.

Kol och klimat

Stefan konstaterar nyktert att omvärlden inte tycks ta IPCC:s hypotes om koldioxidens verkan på allvar. International Renewable Energy Agency, IRENA, har valt UAE som bas för sitt huvudkontor. United Nations Environment Programme, UNEP, har sitt Regional Office for Africa i Nairobi, Kenya, där också ett stort kraftverk för kol håller på att byggas.

Det är U-ländernas säkraste väg till högre levnadsstandard, vilket de prioriterar. Det är helt förenligt med det s.k. Parisavtalet. Detta saknar således den mest elementära logik. Nu skall några få länder under stora uppoffringar minska sina utsläpp, medan resten av världen ökar dem med mångdubbla kvantiteten.

De som skrev under “Parisavtalet” var endera så korkade att de inte begrep denna idioti eller så falska att de inte intresserade sig för klimatet. De ville lura på I-länderna ett steg mot en global planekonomi. “Parisavtalet” är egentligen ett steg mot den överstatlighet, som ett globalt styre innebär.

+ – + – + -+

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Dubai byter till ren kolkraft

  1. Risken/chansen är ju stor att de kanske flera 1000 kolkaftverk som främst Kina bygger, kommer att avspegla sig i ökad levnadsstandard i tredje världen. Den som tror att de vill avbryta den ( troliga) framgången om 10 år, verkar inte fatta mycket, Parisavtal eller ej…..

  2. Men de har ju byggt kolkraftverket på stranden!!! Fattar de inte att havet kommer att stiga???

    (sarkasm)

  3. De flesta som skrev på Parisöverenskommelsen (som inte är att avtal) hoppades nog på pengar från den internationella klimatfonden. Den har haft svårt att få in pengar, men om Biden blir president i USA, vilket verkar troligt, lär han se till att det landet slösar bort enorma summor på bland annat den internationella klimatfonden.

  4. Dubai får ta den rollen som vi i Väst inte vill ta.
    Utveckling av ren kolkraft är väsentlig för globens energiförsörjning.

    Med sol vatten och CO2 kan de sen tillgodogöra sig grönska.

  5. Sol har svårt att hävda sig mot kol och kärnkraft även i Dubai.

    Kol: Det är ett kraftverk med fyra block för 600 MW vardera, totalt 2.400 MW. Det blir först att elda med kol i hela Mellanöstern och ett av de största i världen.

    Sol: Störst i världen. I dess första steg i utbyggnaden omfattar den 4,5 km² bestående av 2,3 miljoner solpaneler med en sammanlagd märkeffekt på 200 MW.

    Kärnkraftverket Barakah på 4 x 1.400 MW

Comments are closed.