Jørgen Randers målar FAN på väggen ända sedan 1972

Ett klipp från Svenska Dagbladet 2017

Jørgen Randers har nu hunnit bli emeritus, men valsar återigen runt i världspressen sedan han han fått en artikel publicerad i NATURE den 12/11. Tillsammans med Ulrich Goluke förklarar han där att permafrosten kommer att smälta även om människans alla “utsläpp” skulle upphöra 2020. Vi har redan passerat steget utan återvändo in i en automatisk, självgenererande avsmältning av permafrosten. Den beror på flera processer:

  1. Då täcket av is och snö smälter, blir ytan av mark och hav mörkare och absorberar mer solvärme.
  2. Temperaturerna stiger, vilket ökar halten vattenånga i atmosfären, som driver fram ytterligare höjda temperaturer.
  3. Då permafrosten smälter och släpper ut växthusgaserna metan och koldioxid, sker ännu en höjning av temperaturerna.

Slutsatsen är att det är inte räcker med att mänskligheten stoppar alla utsläpp genast. “Enorma mängder CO2 måste extraheras från atmosfären.”

Så har ju Norge nu ett storstilat projekt för CCS, Carbon Capture and Storage. Deras slutpumpade borrhål för olja i Nordsjön skall fyllas med flytande CO2.

Allt detta är framräknat med “klimatmodellen” ESCIMO, vars realism inte kollats. Det är alltså datorsimuleringar baserade på en av IPCC:s hopgissade “klimatmodeller”. Med andra ord ett typexempel på “Fake News”.

Det finns inte minsta anledning att ta något av det på allvar.

En “mansålder” av felslagna förutsägelser.

Jørgen Randers var en av författarna till Romklubbens bok “The Limits to Growth” 1972. Där använde man datorsimuleringar för att räkna fram utvecklingen i världen: Exponentiell ökning av befolkningen, dito av produktionen av råvaror som olja och metaller fram till den dag så de skulle ta slut, i många fall ungefär 2020.

Men akademiker har inte branschkunskap nog att bedöma trolig utveckling, där uppfin-ningar och ny teknik är viktiga förutsättningar. Skördarna har ökat så dramatiskt att svälten nästan utraderats. Man har hittat nya oljefyndigheter i snabbare takt än förbrukningen. Jørgen Randers måste ha noterat att det mesta av förutsägelserna blev fel.

Okunskap är även anledningen till att de årligen förekommande beräkningarna av “Over-Shoot-Day” och “4,2 Jordklot” alltid är grovt felaktiga.

Han har sedan ofta fått plats i media med liknande budskap, ibland i celebert sällskap som Al Gore. Det senaste decenniet har han återkommit med kritik av det demokratiska systemet, som är för tungrott och långsamt samt inte förmår ta tillräckligt drastiska beslut i en fråga som handlar om civilisationens överlevnad. Demokratin måste “pausas” och ersättas med ett styre av en kunnig elit. Som i Kina.

Nu har Jørgen Randers i snart 50 år ständigt gjort förutsägelser, som visat sig felaktiga. Det är inte märkligt att en person kan ha så totalt fel. Vad som är märkligt är att media inte noterat detta och fortfarande ger honom stor plats för ännu fler falska larm. Jag antar att svenska media kommer att basunera ut även detta senaste larm utan minsta ifrågasättande.

New World Order, NWO

Boken “The Limit to Growth” skrevs på uppdrag av Rom-klubben. Dess uttalade mål är the “New World Order”, NWO. Jørgen Randers agerar tydligen fortfarande i dess anda.

+ – + – + – +

2020-11-16 The Week That Was, TWTW

I dagens utgåva av nyhetsbrevet från SEPP kan man läsa på sidan 3, upptill:

Not surprisingly, the Nature paper has been retracted. Even global warming alarmists found it too much. It may prompt the public to claim that expensive reductions in CO2 emission are useless because we are all doomed anyway. Needless to say, Nature has little understanding of nature.

(Inte förvånande, har rapporten i tidskriften Nature dragits tillbaka. Även alarmister fann den alltför extrem. Den kan få allmänheten att hävda att dyrbara åtgärder för att minska utsläpp av CO₂ är meningslösa, eftersom vi alla ändå är dömda. Det är onödigt att tillägga: Nature har liten förståelse för naturen.)

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Jørgen Randers målar FAN på väggen ända sedan 1972

  1. Om man är tillräckligt ihärdig och uthållig kommer man förr eller senare att få rätt. Om inte annat om cirka 4 miljarder år då solen förvandlas till en röd jätte.

  2. Det är en åsikt utan underlag. Sådant raderar jag så småningom.

  3. Lasse P, det är ju så här att historiska fakta är ointressant för klimathysteriker deras perspektiv sträcker sig några årtionden tillbaka och då gärna från något lämpligt år där deras mätningar ska få folk att tro att en uppvärmning pågår.

  4. Som Lars Kamel påpekar: närmare polerna är solvinkeln för låg för ge solvärmen någon påtaglig effekt. Man kan förenklat säga att sned solstrålning “studsar” undan – oavsett om det är över is, öppet hav eller land.

    90 procent av världens befolkning bor på norra halvklotet. Frånsett iskontinenten Antarktis finns drygt tre fjärdedelar av Jordens landmassor på norra halvklotet – varav en stor del är norra och norra Sibirien. Därför gäller hela klimatfrågan just norra halvklotet med åter kallare klimat som den stora risken.

  5. Läste någonstans att ” när permafrosten smälter kommer oerhörda mängder av klimatgaser att frigöras och när det väl händer kommer det aldrig att frysa till igen”
    Hur lyckades det frysa till förra gången då??

  6. Angående demokrati under Andra Världskriget. I England iscensatte man en fejkade sprängning av en fabrik som tillverkade flygplan, för att lura Tyskarna. Man ville att tidningen “The Times” skulle skriva en notis om denna sprängning, men de nekade med hänvisning till att de inte kunde publicera något som inte var sant, vilket var helt emot tidningens principer.

    Idag, publicerar vilken tidning som helst, vilket skit som helst; sant eller osant, spelar ingen roll.

  7. # Lars Kame´l

    ” Ingen regering som genomdriver sådant kommer att överleva nästa val.”

    Nja, tyvärr finns det redan en pågående hjärntvätt, inte bara i media, utan också många företag som hakar på trenden “klimatsmart”, “vi måste agera nu” mm., jag har tappat räkningen på hur många ggr. per dag jag hör det, som ändå är en ganska måttlig mediakonsument….

    Regeringen med MP som motor (?), kommer nog att klara sig från kritik om “klimatsatsningar” iaf. inför nästa val, är jag rädd……( pessimist?)

  8. Sådana där människor verkar inte fatta att nära polerna, där det mesta av isen finns, är det inte mycket solljus alls. Även om Solen skulle vara ovanför horisonten, är det ofta moln och/eller dimma. Flera månader om året är det ständig natt.
    Demokratin pausades inte för att bemöta hotet från Japan, Nazityskland, det fascistiska Italien och deras mindre allierade. Men för ett inbillat klimathot, ska demokratin pausas, minsann. I och för sig en begriplig åsikt från klimataktivisterna. Vi ser folk protestera mot effekterna av nedstängningar gjorda för att bekämpa pandemin. De av klimataktivister föreslagna åtgärderna för att bekämpa det inbillade klimathotet kommer att vara hundratals gånger värre. Ingen regering som genomdriver sådant kommer att överleva nästa val.

  9. Kina är ett föredöme som fortsätter att elda kol för att förse kineserna med energi och som skaffat frikort i Parisuppgörelsen genom att få öka koleldningen fram till 2030. Tänk om svenska staten hade satt svenskarna i första rummet i stället för att ständigt höja skatter och avgifter.

  10. Domedagsprofeterna lever gott på att skrämmas och hota med både det ena och det andra! Att ingen deras “profetior” slår in bekymrar inte man flyttar bara fram datumet tio år! Känns detta igen från en religiös sekt som Jehovas Vittnen? Klimatsekten är bara en variant av denna dårskap man har bara bytt ut guden mot den ekonomiska eliten i världen som vars agenda är en global diktatur! Det mest beklämmande är dock de som stödjer dessa klimatgangsters i deras värv och låter sig luras av dessa skojare! Vi har ju några av dessa naiva individer som gör inlägg här på klimatsans!

  11. Befolkningstillväxten är det stora problemet. Om utsläppen minskar med tio procent per capita och befolkningen ökar med tio är man tillbaka där man började. Åtminstone om de ska ha samma levnadsstandard som världsmedelbefolkningen.

Comments are closed.