Vega, en tremastat bark, med en 70 hästkrafters hjälpmaskin.
Nordenskiöld var född i Finland och protesterade mot det ryska styret, så att han blev landsförvisad 1858 och bosatte sig i Stockholm. Det är kanske den finska kopplingen som fått SIBBE i Finland att skriva om expeditionen. Han börjar så här:
För 142 år sedan:
”En Kimitoö-bo tog emot skeppet Vega: Är det Nordenskiöld? Välkommen till Beringö i Beringsund!” Det var alltså en landsman , som tog emot honom där borta. Kimitoön är en kommun på Kimito, en ö i sydvästra Finland.
SIBBE fortsätter med ett citat från Wikipedia:
Vega stävade ut från Tromsø den 21 juli 1878 och passerade Kap Tjeljuskin den 19 augusti, så långt allting väl. Men den 26 september 1878 frös det fast och såväl Nordenskiöld som hans fartyg blev sittande i tio månader i packisen. . .
Till slut ändade äventyret ändå i triumf, då fartyget 18 juli 1879 kom loss och kunde segla de sista 100 sjömilen till Berings sund (…och till Beringö) och sedan fullborda sin resa till Stilla havet med alla resenärer i behåll. 20 juli passerade man Östkap och 2 september kunde man telegrafera från Yokohama om den lyckade färden.
För 2 år sedan:
“Venta Maersk”, körde för 2 år sedan som första stora containerskepp genom Nordost-passagen, delvis med isbrytarehjälp, från öst till väst. Detta rapporterades av Danmarks Radio (DR) och High North News. Från Wladiswostok till St.Petersburg, international Northern Sea Route, 07.09.2018.
Intressant är att skeppet är av isklass 1ASuper. Fartyg som klassas till 1A Super regler skall ha en maskin på minst 2.800 kW. Med kraftigt förstärkt skrov skall man klara 1 meter tjock is. -och ändå behövde det hjälp av ryska atomisbrytaren „50 let Pobedy“ (ryskbyggt) i det östsibiriska havet, trots att september är månaden då det finns minst drivis.
Betydligt sämre skepp hade Nordenskiöld, som fastnade i isen för 140 år sedan på ungefär samma område, där Venta Maersk behövde isbrytarassistans.
Bergsäkra på isfritt sommarhav
– Ända sen 2000-talets början har det funnits ett antal ”Klimatforskare” som varit berg-säkra på att Arktis’ sommaris skulle ha försvunnit senast 2014. Så har inte skett utan sommarisen har stabiliserat sig på en något lägre nivå än tidigare. Medan tiden när Nord-ostpassagen är öppen, heller inte förändrades radikalt – sedan Nordenskiölds dagar…
– Var är de modiga klimatförkunnare som vågar fortsätta där som andra misslyckades? Var är klimatalarmisternas Nordenskiöld som lyckas bevisa sommarisens frånvaro?
– Smältsäsongen inleddes i fjol i mitten av juli, och avslutades i slutet av september, enligt danska meteorologiska institutets webbsidor.
Isbjörnarna i Churchill
– Och i Churchill vid Hudson Bay i Kanada, är temperaturen just nu minus 17 ° . Och isbjör-narna vägrar att lämna den lilla “staden” ca. 800 invånare på vintern, för vem ids jaga sälar, när det finns mat i människornas sopcontainer. Och isen lägger sig i mitten av oktober i Hudson Bay. Churchill ligger ungefär på samma breddgrad som Stockholm och Helsingfors
Reella fakta
-Så, inget nytt under solen, En del av Arktisisen smälter fortsättningsvis bara under några få sommarmånader… och fryser igen under 8 månader i året… det är reella fakta!
+ – + – + – +
by
När uppgifter om havsisen presenteras utgår de nästan uteslutande från minimum (september) och drabbas då av den krympande nämnarens förbannelse, dvs att den procentuella minskningen ökar exponentiellt. Man upplever alltså en accelererande minskning trots att den mycket väl kan vara linjär eller avtagande sett till en ursprunglig nämnare.
Försöker komma ihåg varför polarområdena ska värmas snabbare enligt klimatmodellerna.
Nån som vet ?
Nå, ja allt är relativt. Först måste jag påpeka att Kimitoön är en kommun på Kimito, en ö i sydvästra Finland, hör inte till Åland.
Artikeln om Nordenskiöld publicerades av en åländsk tidning. Och personen som tog emot Nordenskiöld på Björkö var en ”valfångare,” hemma från Björkboda på Kimitoön
(Ön ligger ca 60 km söder om Åbo, 150 km väster om Helsingfors, landsväg via broar) och hör till ”egentliga Finlands län” medan Åland är ett självstyrd landskap med ett antal öar halva vägen mellan Åbolands skärgård och Stockholms skärgård )
Nu är det ju så, att alla löften om ett sommarfritt Arktishav har ältats i närmare 30 år. Och sommarfritt is betyder att man kan segla utan att se en isbit vid höjdpunkten av avsmältningen i slutet av augusti. Alla fantasier om en 13 % avsmältning av havsisen i Arktis är humbug. !3 % per årtionde? Då borde ju stora delar av vinter isen vara borta också. Så, för att frakttrafiken från Kina skall fungera, så som det har lovats för 30 år sedan, bör man inte behöva nån atomisbrytare. Det blir mycket billigare mitt över Nordpolen. Via västpassagen skulle man behöva ett stort antal lotsar, och transporten skulle antagligen ta längre tid än via Suezkanalen.
Hur är det med Vasaloppet, inställs den pga för lite eller hellre för mycket snö?
Vad säger då NASA : när kan vi se Maersk-rederiets skepp segla över Nordpolen regelbunden från juli till oktober? Så att kinesiska varor blir ännu billigare?
Ange isminskningen som 13% per decennium antyder att takten skulle vara exponentiell. Vilket data inte alls antyder. Snarare olika linjära förändringar, där takten minskade omkring 2012.
Dessa dataserier börjar dessutom när istäcket i Norra Polarhavet var ovanligt stort. Det hade ökat i flera decennier. Men data före 1980-talet är mer sporadiska, så de klimathotstroende föredrar att ignorera dem.
Sovjetunionen började använda Nordostpassagen på 1930-talet. Vilket de kunde då de hade byggt stora isbrytare med kraftiga motorer. Utan isbrytare gick det inte då och går inte nu. Trots att det har pågått i nästan 90 år, brassar medierna då och då på när ett västerländskt fartyg passerar åtminstone delar av Nordostpassagen, som om det vore något helt nytt.
Det första västerländska fartyg som passerade var den tyska hjälpkryssaren Komet (i praktiken en sorts piratskepp) sommaren 1940. Tyskland och Sovjetunionen var då formellt fortfarande vänner, och sovjetiska isbrytare hjälpte Komet att ta sig till norra Stilla Havet.
DN kör ständigt med desinformation när det gäller klimat och klimatförändringar. En av de falska nyheterna handlade om just en passage av Nordostpassagen, för många år sedan. DN visade en bild från det tyska rederiets hemsida, en bild som visade ett av fartygen, bakom den ryska isbrytare som hjälpte de två tyska skeppen att ta sig igenom. DN:s bildtext påstod i stället att det var de två tyska skeppen och i artikeltexten ljög DN om att de två lastfartygen hade tagit sig igenom utan isbrytarhjälp.
13 % avsmältning per decennium av Arktis havsis tyder inte på en särskilt ostabil situation .
Källa : ostabila NASA
Petter Wulff: Hur förklarar du att arktis var isfri för 6000 år sedan!?…
PW
Låter mycket allvarligt med 13% minskning på 10 år. Men väljer man “rätt” period får vi säkert ett annat procenttal!
13% avsmältning per decennium av arktis havsis tyder inte på en särskilt stabil situation (källa: Nasa).
Nordvästpassagen besegrades 1906;
“Nordvästpassagen besegrades inte till havs förrän 1906 då den norske upptäcktsresanden Roald Amundsen, som hade avseglat för att fly borgenärer som försökte att stoppa expeditionen, genomförde en tre år lång resa med det 47 ton tunga fiskefartyget Gjøa.”
De senaste två åren har passagen inte lockat någon äventyrare, det har varit för mycket ishinder.