NA Koldioxid på liv och död

Figur 1. Studie av tillväxten vid olika halter av koldioxid i luften

Längs den horisontella axeln anges halten av koldioxid i ppm för det prov som står ovanför. Den övre panelen visar försök med ris, den mest odlade arten spannmål, vars fotosyntes arbetar med kemi av typen C3. Den nedre panelen visar motsvarande försök med en art av ogräs med kemi av typen C4.

De vanligaste arterna av spannmål och andra växter hör till gruppen C3. Av spannmål hör endast majs till gruppen C4. Denna klarar som synes låga halter av koldioxid bättre än ris.

+ – + – + – +

2021-03-29 Nerikes Allehanda:

Koldioxid på liv och död

Människans tid på planeten är bråkdelen av ett ögonblick av planetens ålder om 4,5 miljarder år. Lika svårt att greppa som att vi just nu verkar vara ensamma om liv i vårt solsystem. Planeter utan liv tycks vara det normala. Jordens klimat har hela tiden befunnit sig i ständig förändring. Men nu har vi i detta sista mikroögonblick bestämt oss för att sätta stopp för det. I en naiv tro att vi begåvats med förmågan att kunna kontrollera Jordens klimat. Vi behöver verkligen vidga våra perspektiv!

Fotosyntesen (solljus + koldioxid + vatten = energi [druvsocker]+syre) är det som möjliggör livet på Jorden. Den kan inte finnas utan koldioxid, som har ökat med en extra molekyl per tio tusen sedan 1800-talet. Från cirka tre till fyra.

Sett i det långa geologiska perspektivet ser det ut som om vi snarare borde vara tacksam-ma för att nedgången av halten i atmosfären har planat ut och med lite hjälp av människan ökat något innan katastrofen skulle bli ett faktum och orsaka att livet på jorden tynade bort.

Ett gigantiskt meteoritnedslag vid Mexikanska golfen för 66 miljoner år sedan var nära att utplåna livet på Jorden. Med hög koldioxidhalt i luften och höga temperaturer fungerade planeten sedan som ett drivhus och på ett fåtal miljoner år därefter utvecklades den enorma artrikedom av växter och djur som vi nu lever med. De senaste 200 000 åren den moderna människan.

Figur 2. Den historiska halten av koldioxid i luften

Diagrammets skala är miljoner år (se bild ovan). De diagram som ska övertyga oss om en helt annan livsstil, och att vi nu bara har nio år på oss att undgå katastrofen beroende på för mycket koldioxid börjar alla i slutet av 70-talet, när en lite kallare period gick över i en viss uppvärmning. Dramaturgin med hotfulla kurvor blir bättre på det viset. I verkligheten har vi cirka 1 ºC högre global medeltemperatur sedan före industrialismen. Och med den ökning per decennium vi har nu kommer världen att se cirka ytterligare en grad till 2100. Livet på Jorden och människans anpassningsförmåga har klarat betydligt större utmaningar. De flesta här uppe i norr tar tacksamt emot ett så måttligt varmare klimat. Förändringen blir mindre söderut.

Bildens kurva har inga opponenter. Data är från FN:s klimatpanel, IPCC, och deras kritiker har ingen annan uppfattning.

Den mesta koldioxiden finns i haven. Den bildar kalksten, kol och andra bundna kolföre-ningar. Kallare hav suger koldioxid från atmosfären. Varmare hav gasar ut koldioxid. Efter istiden har världen blivit varmare och därför har atmosfärens koldioxidhalt stabiliserats.

Mantrat sedan IPCC bildades för 30 år sedan är att ”Nu ska koldioxiden bort.” Vi ska till och med försöka suga bort den med naiva och extremt dyra och oprövade tekniska lösningar. I verkligheten är vi den enda art, som har potential att utplåna sig själv.

Med Parisöverenskommelsen är koldioxidbekämpning högst prioriterat. Det har förödande ekonomiska konsekvenser och röster i den finansiella världen varnar för en megakris i Europa med vald färdriktning. Agenda 2030 har 17 olika mål för mänsklighetens utveckling. De övriga 16 förutsätter tillgång till säker energi till kostnader som människorna kan betala. Mål nummer 13 – koldioxidbekämpningen, som fått högsta prioritet, lägger hinder för alla de övriga målen.

This image has an empty alt attribute; its file name is NA-210329-Kalvemark.Citat-2.jpg

En sund öppen vetenskaplig debatt, som tillåter djävulens advokater att höras, är det som kommer att rädda oss. Genompolitiserade forskningsinstitutioner och akademier som vi har nu i världen är farligt.

När ska det gå att kapa väggarna i den gröna labyrint vi har gått vilse i?

Evert Andersson

Mats Kälvemark

Fria debattörer

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “NA Koldioxid på liv och död

  1. Koldioxidhaltens något högre nivåer påstås från alarmistläget leda till förödande ökande temperaturer överallt och i synnerhet i polarområdena. Uppenbarligen är detta inte sant för Antarktis, ty där växer isen snabbt. Se:

    https://wattsupwiththat.com/2021/03/28/antarctic-sea-ice-grows-2-million-sq-km-area-as-big-as-saudi-arabia-and-hamburg-spring-arriving-later/

    Även i vår närhet verkar det vara lite si och så med den globala upphettningen, då man lite längre ner på samma site också kan läsa att forsythian i Hamburg tycks blomma allt senare. Det illustreras med en kurva som visar en trend på allt senare blomning.
    Tydligen verkar sambandet mellan högre koldioxidhalt och högre temperatur vara svagt. Det borde vid det här laget stå klart för alla att det är temperaturen som styr halten av koldioxid i luften och inte tvärt om. Detta verkar dock de stora mediehusen liksom de vindflöjlar till politiker vi har strunta i. Om det är av okunskap, nonchalans eller feghet, kan nog variera. Ingenting synes vara viktigare för dem än att följa strömmen och fjäska för ledarna inom det klimatpolitiska etablissemanget. Vad detta etablissemang har för agenda finns beskrivet här: https://newsvoice.se/2020/11/bondskurken-blofeld/

  2. Jo, koldioxid i atmosfären är ju grunden för allt liv. Mycket märkligt att klassa den som en “förorening”.

    Invänder lite mot påståendet att jordens temperatur har ökat 1 C sen förindustriell tid. Det är ju ett vanligt påstående. Inte minst från klimathotarna.

    Jag har försökt hitta varifrån uppgiften kommer, men inte lyckats. Vet man verkligen vad den globala temperaturen var för 200 år sedan? Jag tror inte det.

    Jag tror att siffran kommer från klimatmodellerna. Man har räknat ut vad den globala temperaturen borde ha varit när koldioxidhalten låg på ca 300 ppm. I mina ögon så är det ett påstående av de som tror på klimatmodellerna.
    Den kanske är rätt, men det kan nog lika gärna vara 0.5 C, 2 C eller ingen skillnad alls.

  3. Med mer koldioxid och lite varmare klimat så har världssvälten minskat trots att folkmängden ökat. Greta och andra gröningar förstår inte att de propagerar för att öka världssvälten.

  4. För 375 år sedan inleddes Maunders minimum (1645 – 1715), en kall period i Jordens historia. Under den tiden tågade Karl X Gustav med sin arme över isarna mellan Jylland och Själland. Modern forskning har lyckats härleda ett samband mellan antal solfläckar och temperaturen. Det var få solfläckar under den kalla tiden. Kommer denna kyla tillbaka? Ja, inom 350 – 400 år har man sagt. Tack vare två ekvationer kan vi nu bestämma tidpunkten mer exakt, solminimum inleddes redan under år 2020.
    https://klimatsans.com/2020/11/07/valentina-zharkova-varnar-en-kall-period-2020-2053/
    Vi upplever nu historiska köldrekord som inte är politiskt korrekta. Satsningen på ”förnybar” teknik bygger på en förlegad teori att koldioxiden medför att klimatet blir varmare. Under solcyklerna 21 -24 har varit Solen varit mycket aktiv. Strålningen har medfört att stora mängder koldioxid gasats ut ut haven. Frågan är hur kallt det måste bli innan sanningen uppdagas.
    Hur kommer sanningen att påverka ”klimatpolitiken”?
    Kommer elbilsbatterifabrikerna att läggas på is?

Comments are closed.