Miljarder till Norrbotten

SVT

Här i Boden skall man också göra “fossilfritt stål”

Aktuellt sände igår en lyrisk serie drömmar om framtiden i Norrbotten. Där skall ju göras fossilfritt stål och fossilfri järnsvamp. Den senare skall frälsa världen, så att de globala “utsläppen” sänks med 7 %. I ansiktet på Cecilia Gralde riktigt lyste det av förtjusning över de fantastiska planerna. Det börjar 22 minuter in och håller på i 11 minuter.

Jag hinner inte nu skriva mer om det, men jag uppmanar alla att skriva till Aktuellt och begära kameratid för beriktiganden. Detta kommer att bli ett nytt “Stålverk 80”, fast mycket dyrare. Och DU får betala !

Låt inte detta passera opåtalat ! !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Miljarder till Norrbotten

  1. @Kristina E.son.
    Inlägget är ytterligare ett exempel på samma naiva eufori och okunnighet som präglar medias rapportering i ämnet.

    Vad gäller Hybrit så hoppas man år 2026 kunna ha en Demonstrationsanläggning i drift i Malmberget för produktion av 1,3 miljoner ton järnsvamp i form av HBI (Hot Briquetted Iron).

    Men ingen vet idag om det ens är möjligt med vätgasreduktion av järnmalm i industriell skala. SSAB:s tekniska direktör: ” – Det är många tekniska problem som måste lösas. Det är en sak att testa några gram järnoxid i ett laboratorium. Att åstadkomma en industriellt gångbar process är något helt annat, säger Martin Pei.”
    https://fof.se/tidning/2017/9/artikel/svensk-klimatbov-tamjs-med-vatgas

    Hybrits Demo-anläggning med planerad driftstart år 2026 ska väl förhoppningsvis ge besked om det är tekniskt möjligt.

    H2 Green Steel (H2GS) ämnar dock i Boden bräcka Hybrit med hästlängder. De ska inte bara som Hybrit producera järnsvamp med egen vätgasproduktion och egen direktreduktion av järnmalmspellets. De ska även ha ett helt stålverk med ljusbågsugn. Och även ett valsverk för tunnplåt. Och H2GS ska börja producera detta fossilfria stål år 2024. Två år innan Hybrit ska ta sin Demo-anläggning i drift, den som ska verifiera om produktion av järnsvamp med vätgas över huvudtaget är möjligt i industriell skala…

    Trovärdigheten i detta kan starkt ifrågasättas.

    Jag begriper heller inte hur stål, enligt Kristina E.son, ska kunna produceras helt fossilfritt, dvs utan att legeras med kol. Stål är ju en legering av åtminstone järn och kol.

    Kristina E.son är också svaret skyldig, hur de gigantiska mängder av elenergi som behövs för ”fossilfritt stål” ska produceras utan något inslag av fossil energi i hela livscykeln? I Sverige, Europa och globalt?

    Hybrit och H2GS planer jämförs med Stålverk 80. Det är orättvist. Stålverk 80 baserades på befintliga berövade industriella processer.

    Hybrit och H2GS bygger på förhoppningar om en helt oprövad teknik.

    Detta kan sluta verkligt illa för Norrbotten och Sverige.

  2. @Kristine E.son
    Fossilfritt stål och det övriga miljöstollerierna, är en modern tolkning utav “Kejsarens nya kläder”…

  3. EU har ganska strikta regler som förbjuder offentliga subventioner till produkter. Skulle sådana förekomma så kan konkurrenter kräva att EU bötfäller landet, om inte subventionerna upphör. Därför kommer inte det eventuella fossilfria stålet att få skattebetalande subventioner.

    Sen kan det givetvis vara möjligt att staten väljer beskattningsmodell för energi som gynnar gröna stålföretag. Men de betalar bara 0,5 öre per kWh i skatt idag så att ta bort den helt betyder i stort sett ingenting.

  4. Kristina,

    Vägen till en 100 % fossilfri bil är oerhört lång. Även om Daimler köper fossilfritt stål till premiumpris, så måste de kräva att samtliga underleverantörer av varje komponent också har produkter som är helt fossilfria. En bil består ju också av aluminium, plast, koppar, glas, textilier mm. 100 % fossilfritt är en utopisk dröm.

  5. HYBRIT och H2GS är 2 olika aktörer. Hybrit med statliga bolag H2GS med näringslivet. Bägge har lång kö på fossilfritt stål. Marknaden köper.
    H2GS har Volkswagen som största kund. Daimler har väl visat intresse också om stålet kostar 30% mer bryr de sig inte i. Om de har bestämt att du som konsument nu ska börja köpa en bil som år 100% fossilfri så har du inget alternativ.
    Sverige är inte ensam. Flera Europeiska och utomeuropeiska länder jobbar med liknande grejer.
    Att tro att vi inte kommer ha fossilfritt stål i framtiden är lika skevt som att tro att persondatorena med Internet var en fluga och att mobiltelefonen inte var något för vanligt folk. Utvecklingen går framåt vare sig vi vill eller inte. Antingen är man med i den eller så står man på perrongen och tittar när de andra lyckades

  6. (Ursäkta PW-utlägget, kunde inte låta bli, har följt siten i många år, och nu brast det, det blev “enough” 😉

    Hybrit=Hybris, verkar ha fått konkurrens!!! Om jag fattat det rätt, finns i Boden en kommersiell utmanare till Hybrit!?

    Oftast säger vi “för lite och för sent” över massor med politiska beslut med politiska beslut, i detta fall är det tvärt om; för mycket och för tidigt..
    Det måste finns många medlöpare i dessa stolleprov, som förstår att det inte är realiserbart och ekonomisk möjligt, eller?

  7. Hela idén om att göra fossilfritt stål är befängd. Stålet som kommer att produceras kommer enligt beräknar bli minst 20% dyrare än för konventionellt tillverkat stål. Vi vet ännu inte om det håller, priset kan bli ännu högre beroende på hur utvecklingen av det nya stålverket blir. Den enda som visat intresse för detta fossilfria stål är Scanias VD men anger inte hur mycket mer man är villig att betala.

    Sannolikheten är väl rätt stor att subsidier måste till för att få detta stål sålt på världsmarknaden. Då får vi skattebetalare ytterligare en tung utgiftspost på våra axlar för att MP:s politik ska kunna genomföras. Alternativet är konkurs och ekonomisk ruin för Norrbotten och Sverige som helhet.

  8. @Enough

    Hmm…. Jag har tänkt i samma banor. Varför ser man aldrig PW i Klimatupplysningens kommentarsfält??? Håller helt med vad du skriver i övrigt.

  9. Sossarna startar upp ett gigantiskt skattebedrägeri. Det finns inga kalkyler framtagna för en debatt – alltså ett NYTT STÅLVERK 80. Inga skattemedel skall satsas på denna roulett.

  10. OBS!! OT!!

    …Varför “Petter Wulff” avstår att lägga en (provocerande) kommentar, ibland, tror jag att jag har svaret på; PW har, vad jag kan se, har aldrig lagt en enda kommentar med identiteten “Petter Wulff” på syskon-siten “Klimatupplysningen”, som är en mer vetenskaplig debattsida ( ursäkta Klimatsans…) som kräver en högre vetenskaplig förmåga att ö.h.t. uttala sig i, utan att bli totalignorerad.

    Den, Klimatupplysningen, skjuter ljusår över PW’s utbildningsgrad och allmänna bildning, antar jag, baserat på PW’s inlägg och, ibland svar, men mestadels tystnad. PW, ledsen att skriva ner dig, men du har ju kvalificerat dig för det helt på egen hand, stå upp nu och försvara dig!

    Berätta om din utbildning, erfarenhet, allt duger, och jag visar dig respekt, för vi får tycka/tro olika, men omfattningen av utbildnings/bildningsgrad spelar en viss roll i faktaforum, det tror jag du insett….eller?

    Klimatsans och Klimatupplysning fungerar, enligt mig, klockrent ihop. Klimatsans är mycket skickliga på att fånga många galna saker som sker i nutid och spets dem, Klimatupplysningen tar upp mer strukturella frågor generellt, min uppfattning är att båda är lika viktiga, och kompletterar varandra på ett föredömligt sätt!!!

    Petter:( Nu har du ju inte ens kommenterat i just detta inlägg, men förstå att vi nog är många som funderar över din drive att fortsätta med grav motvind…..)

  11. varför får dessa knubbiga obildade sossar stå och rapa ur sig floskler om denna ’kejsarens nya kläder’ och få vätgas som att låta som en århundradets uppfinning?
    sedan har man som vanligt hittat en PK professor som med all säkerhet är miljöpartist som står och spyr ur sig floskler om vindkraftens billighet och att kärnkraft är politiskt och dyrt.
    SVT och kommunisten Stjärne har nått vägs ände.
    Folkets dom blir hård.

  12. De intervjuade ju Scanias inköpschef. Han vill gärna ha fossilfritt stål.

    De “glömde” att ställa den intressanta frågan – hur mycket mer är han beredd att betala för fossilfritt stål ?

    Min gissning är noll.

    Har haft rätt mycket kundkontakter i yrkeslivet. Har lärt mig att det är helt meningslöst att fråga om någon vill ha någonting. Det vill alla. Den intressanta frågan är vad de är beredda att betala.

    I övrigt är det väl bara att konstatera att SVT är en agendadriven organisation. Och de har ingen som helst ambition att ändra på det.

  13. Det viktigaste och verkligt skadliga för mänsklighetens utveckling är de handelshinder som planeras med klimattullar mot omvärlden. Det hämmar världshandeln och därmed fortsatt fattigdomsminskning samt gör varor dyrare för oss som ska ‘skyddas’ mot osund konkurrens. D v s varor som produceras utan koldioxidhysteri. Det är på gång för beslut redan i år.

  14. För att sälja det gröna stålet kommer det att behövas subventioner. Elbilar behöver subventioner, laddstolpar behöver subvention, kommunala transporter behöver subventioner …

  15. Ett beriktigande är väl svårt att begära i detta fall. Aktuellt berättar bara om företags planer och beskrivningen av planerna är korrekta. Sen kan man tycka att det finns en hel del i planerna som är orealistiska. Hybrit-gänget har ju en pilotanläggning i Luleå där processen provats. Nu ska man bygga en demo-anläggning i Malmberget, vilket man knappast gjort om det vore problem med processen.

    Man får väl anta att de också undersöker saker som marknadsförutsättningar och energiförsörjning. Där ligger de verkliga stötestenarna.

    H2 Green Steel har totalt orealistiska tidsplaner, men det blir de väl snart varse.

  16. Det hela bygger på en hel rad helt verklighetsfrämmande föreställningar, exvis
    – att vi står inför en s.k. klimatkris, ett helt ogrundat påstående. Ta del av de verkliga experterna i strålningsfysik, exvis, Prof William Happer! (emeritus, Princeton University) Aktuella föresläsningar finns tillgängliga på nätet
    – att vi skulle kunna styra klimatet – om krisen skulle vara aktuell. Hoppas dock att en av de drivande krafterna, Bill Gates, inte lyckas med sin experiment att hindra solljuset att nå Jorden. Vilket djävulspåfund!
    – att hela projektet bygger på politiskt grundade subsidier av enorma mått. Vad händer när den oundvikliga finansiella härdsmältan slår till här i Sverige. Kolla Kommunernas och hushållens skuldsättning – vilka räntehöjningar tål dessa utsatta system? Internationellt har de långa räntorna redan börjat stiga!

  17. Det är första gången jag tittat på SVT i år, ingen skall anklaga SVT att vara opartiskt. Kärnkraft är en politisk fråga, men uppenbarligen inte vindkraft? Att driva ett stålverk med intermittent energi är en verklig utmaning!

  18. Ja, här har vi utan tvekan ett nytt Stålverk 80 eller en ny NUON-affär. För att tillverka detta gröna stål krävs enorma investeringar både av statligt och privat kapital. Troligen kommer starten av produktionen att skjutas fram många gånger. Det är en helt oprövad teknik som ska användas. Om och när sedan det gröna stålet börjar tillverkas, talar det mesta för att det kommer att bli mycket dyrare än stål producerat på konventionellt sätt. Vem vill köpa detta stål, om man kan få annat stål av samma kvalitet till billigare pris? Kortsiktigt kanske detta kan bli ett lyft för Norrbotten med nyanställningar och ny infrastruktur. Men vad händer sedan när hela projektet brakar samman p g a bristande lönsamhet? Investerare kommer att göra stora förluster samtidigt som Norrbotten blir ett nytt rostbälte.

Comments are closed.